Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Tre tjejer står med ryggen mot kameran och håller varandra i handen

5 fördelar med gymnasiet

Känner du dig skoltrött och försöker hitta motivationen till höstens gymnasiestart? Här har vi listat fem fördelar med gymnasiet som förhoppningsvis kan ge dig en knuff i rätt riktning!

Att börja på gymnasiet kan kännas spännande och nervöst på samma gång. Kanske är det jobbigt att lämna tryggheten och kompisarna du fick under högstadiet? Eller är du trött på att plugga och undrar hur du ska ta dig igenom de tre kommande gymnasieåren? För att ge dig lite pepp och inspiration har vi här brainstormat fram fem fördelar med att gå gymnasiet.

1. Personlig utveckling

Ja, vi förstår att det kan låta lite luddigt och tråkigt. Men det stämmer faktiskt, under gymnasietiden kommer du att utvecklas och växa som person. Du står med ena foten kvar i ungdomen och den andra i vuxenlivet. Många hittar sig själva under gymnasiet.

2. Träffa nya människor

På gymnasiet kommer du att träffa många nya vänner som delar samma intressen som dig. Du har möjlighet att hitta “din grupp”, bryta mönster eller varför inte bara utöka din umgängeskrets. Gå in med en öppen och positiv inställning, alla är lika nervösa och spända som dig i början.

3. Frihet under ansvar

Eftersom gymnasiet är frivilligt, du går det för din egen skull, får du automatiskt ta mer eget ansvar för dina studier. Att öva på att ta eget ansvar är nyttigt och du kommer att vänja dig med tiden. Det kanske låter pirrigt, men du kan alltid få hjälp och stöd av vuxna runt omkring dig på skolan. 

4. Ökar möjlighet till jobb

Att ha en gymnasieexamen ökar dina chanser till att få ett jobb. Du kommer ha fler jobb att välja bland samtidigt som en examen ger dig bättre förutsättningar till att plugga vidare om du har planer på det. Enligt Arbetsförmedlingen är arbetsmarknaden för personer utan gymnasieutbildning mycket begränsad. Att satsa de här tre gymnasieåren kommer att ge utdelning senare i livet! 

5. Utveckla dina intressen

Under gymnasiet kan du själv välja kurser och ämnen du vill fördjupa dig inom. Är du en bra lyssnare som tycker om att hjälpa dina vänner? Varför inte läsa en psykologikurs! Eller tycker du om idrott och hälsa? Lägg till en kurs inom friskvård! På gymnasiet får du möjlighet att satsa på och utveckla dina intressen. 

Senast uppdaterad: 11 jun 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-09-24

3 framgångsrika UF-företag som drivs av gymnasieelever!

Har du en bra idé om en produkt eller en tjänst och skulle vilja starta ett företag? Vi på gymnasium.se reder ut hur det går till när man startar och driver ett UF-företag och berättar om 3 olika framgångsrika företag som drivs av gymnasieelever!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-02-09

Vintersport på schemat!

Har ditt sportlov börjat än? Kanske har du fullt upp med att åka skidor, snowboard eller skridskor i det härliga vintervädret. Här har vi listat ett gäng härliga idrottsutbildningar som ger dig tillgång till sportlovsliknande aktiviteter på schemat - under hela läsåret! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-13

Vad är ett högskoleförberedande program?

Vad innebär det att ett gymnasieprogram är högskoleförberedande - och vilka program är det? För dig som vill plugga vidare efter studenten är det bra att välja ett program som ger dig rätt förkunskaper. 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin