5 fördelar med gymnasiet

Känner du dig skoltrött och försöker hitta motivationen till höstens gymnasiestart? Här har vi listat fem fördelar med gymnasiet som förhoppningsvis kan ge dig en knuff i rätt riktning! 

Tre tjejer står med ryggen mot kameran och håller varandra i handen

Känner du dig skoltrött och försöker hitta motivationen till gymnasiet? Här har vi listat fem fördelar med gymnasiet som förhoppningsvis kan ge dig en knuff i rätt riktning!

Att plugga på gymnasiet kan kännas spännande, men även jobbigt. Kanske är du trött på att plugga och undrar hur du ska ta dig igenom alla åren på gymnasiet? För att ge dig lite pepp och inspiration har vi här brainstormat fram fem fördelar med att gå gymnasiet.

1. Personlig utveckling

Ja, vi förstår att det kan låta lite luddigt och tråkigt, men det stämmer faktiskt, under gymnasietiden utvecklas och växer du som person. Du står med ena foten kvar i ungdomen och den andra i vuxenlivet. Under gymnasietiden är det många som känner att de hittar sig själva. 

2. Träffa nya människor

På gymnasiet träffar du många nya vänner som delar samma intressen som dig. Du har möjlighet att hitta “din grupp”, bryta mönster och utöka din umgängeskrets. Försök ha en öppen och positiv inställning, alla är i samma situation och försök hitta gemenskap i det. 

3. Frihet under ansvar

Eftersom gymnasiet är frivilligt, du går det för din egen skull, får du automatiskt ta mer eget ansvar för dina studier. Att öva på att ta eget ansvar är nyttigt och en erfarenhet du kommer ha med dig hela livet. Kom ihåg att du kan alltid få hjälp och stöd av vuxna runt omkring dig på skolan. 

4. Ökar möjlighet till jobb

Att ha en gymnasieexamen ökar dina chanser till att få ett jobb. Du kommer ha fler jobb att välja bland samtidigt som en examen ger dig bättre förutsättningar till att plugga vidare om du har planer på det. Enligt Arbetsförmedlingen är arbetsmarknaden för personer utan gymnasieutbildning mycket begränsad. Att orka alla tre gymnasieåren kommer att ge utdelning senare i livet! 

5. Utveckla dina intressen

Under gymnasiet kan du själv välja kurser och ämnen du vill fördjupa dig inom. Är du en bra lyssnare som tycker om att hjälpa dina vänner? Varför inte läsa en psykologikurs! Eller tycker du om idrott och hälsa? Lägg till en kurs inom friskvård! På gymnasiet får du möjlighet att satsa på och utveckla dina intressen. 

På yrkesguiden kan du se vad ditt program ger för jobbmöjligheter!


Annonser