15 nov 2019

Hitta antagningspoäng!

Vad är antagningspoäng?

Många tror att skolorna bestämmer en gräns som sökande elever måste uppnå för att komma in på ett program, men så är det inte. Antagningspoängen, (eller intagningspoängen) är en sammanfattning av de sökandes meritvärde  som antagningsnämnden använder för att kunna göra ett urval bland alla sökande. De med högst meritvärden kommer in.

Först är det en preliminär antagning, och efter omvalet presenteras den slutliga antagningen – det är dessa siffror vi visar som antagningspoäng och som uppdateras vid början av varje nytt läsår.

Antagningspoängen ändras varje år

Att vi visar antagningspoängen är för att hjälpa er få en uppfattning om hur många poäng som krävdes föregående år. Har du en lägre poäng än förra årets antagningspoäng behöver det alltså inte betyda att du inte kommer komma in på utbildningen, då det kommer vara nya sökande i år och siffrorna varierar från år till år. Antagningspoängen brukar anges i form av medelvärde, median och/eller sist antagen (lägsta poäng).

Vi på gymnasium.se har samlat antagningspoäng för över 2500 gymnasieutbildningar. Du hittar dem genom att göra en sökning på ett program eller en inriktning i gymnasium.se:s söktjänst - välj ett program och se poängen i övre högre hörnet på sidan, se bild.

Saknar du information om program på en skola? Hitta intagningspoängen i vår länklista! 

Du kan även hitta förra årets snitt på meritpoäng till alla gymnasieprogram i den här artikeln.

Senast uppdaterad: 15 nov 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-02-09

Var finns jobben?

Osäker på framtiden, jobb och vad du ska plugga på gymnasiet? Ta det lugnt! Vi listar framtidens hetaste yrken!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-19

Ebba Kock om Sveriges Elevkårer: “Jag har världens roligaste jobb!”

Ebba Kock är bara 23 år gammal och ordförande för Sveriges Elevkårer, Sveriges största ungdomsorganisation. Genom denna position får hon jobba med allt från att diskutera skolfrågor med utbildningsministern till att träffa elevkårsaktiva runt om i landet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-24

Hur är det egentligen att plugga på gymnasiet på distans?

Sveriges gymnasieelever får nu vara på plats i skolan igen. Men hur var det att plugga hemifrån? Vi på gymnasium.se vill veta hur det var att studera på distans! Därför har vi pratat med gymnasieeleven Elin om hennes upplevelser av distansundervisningen. Läs hela intervjun här!

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin