Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

5 gymnasieutbildningar för dig som vill jobba med djur!

Älskar du djur och vill jobba med dem direkt efter gymnasiet? Då kan Naturbruksprogrammet med inriktning djur eller lantbruk vara din grej! Varje sig du gillar hundar, hästar eller reptiler så finns det en utbildning för dig. Vi tipsar om 5 olika spännande djurutbildningar!

Hundvalp

Älskar du djur? Då kan Naturbruksprogrammet med inriktning djur eller lantbruk vara något för dig! När du läser Naturbruksprogrammet på gymnasiet får du en möjlighet att sätta djurens bästa i fokus och lära dig hur du tar ansvar för djur.

Olika gymnasieskolor erbjuder olika profiler på inriktningen djur eller lantbruk oavsett om du älskar hästar, hundar eller ormar. Naturbruksprogrammet med inriktning djur är ett yrkesprogram där praktik i form av APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår. Genom praktiken har du chansen att få in en fot i arbetslivet redan under gymnasiet samt skaffa kontakter inom djurbranschen. 

Efter att du gått Naturbruksprogrammet med inriktning djur eller lantbruk får du en yrkesexamen samt grundläggande högskolebehörighet. Många skolor erbjuder även en fördjupning i naturvetenskap som ger dig högskolebehörighet och därmed möjligheten att läsa vidare till exempelvis veterinär eller hippolog. Nedan kan du läsa mer om 5 olika spännande djurutbildningar!

1. Hästskötare

Är hästar ditt största intresse? Då kan du gå Naturbruksprogrammet med inriktning djur och profilen hästskötare! Du får lära dig om utfodring, stallskötsel och samspelet mellan människa och häst. Vissa skolor erbjuder även stallplats om du har en egen häst. På flera skolor kan du även läsa till en särskild naturvetenskaplig behörighet. Då har du möjlighet att även söka till högre utbildningar som veterinär efter gymnasiet. Klicka här för att se vilka skolor som erbjuder profilen hästskötare!

2. Hundskötare

Vill du omringa dig med hundar under din gymnasietid? Profilen hundskötare på Naturbruksprogrammet, inriktning djur, erbjuder dig en utbildning där du får praktisk erfarenhet av att jobba med hundskötsel. Du får lära dig om hundens beteende och hur du ska göra för att läsa av den. Du lär dig även hur du ska tänka för att hunden ska få så bra näring och må så bra som möjligt. Låter hundskötare som en spännande utbildning? Se vilka skolor som erbjuder profilen hundskötare här!

3. Djurskötare inom lantbruk

Älskar du kor, grisar och höns? Drömmer du om att jobba på en bondgård eller djurfarm? När du läser inriktningen lantbruk med profilen djurskötare, får du lära dig om djurskötsel och hur verksamheten på en djuranläggning fungerar. Du får även lära dig om djuren och deras beteende. Flera skolor erbjuder även en naturvetenskaplig fördjupning. Klicka här för att se vilka skolor som erbjuder profilen djurskötare!

4. Djurvårdare på djurpark

Är du intresserad av allt från papegojor till ormar? Då kanske djurvårdare är något för dig! Som utbildad djurvårdare kan du jobba som djurvårdare i en djurpark, på en djuranläggning eller i en djuraffär. Under utbildningen får du lära dig om olika djurs beteenden och djurvård. Genom praktik kan du få lära känna branschen och se hur det är att jobba på djurpark. Låter djurvårdare som en spännande utbildning? Här ser du vilka skolor som har profilen!

5. Smådjur och djursjukvård

Gillar du smådjur som kaniner, fåglar och reptiler? Vill du jobba med att hjälpa djur? Då kanske profilen smådjur/djursjukvård är något för dig! På flera skolor kan du även läsa till en särskild naturvetenskaplig behörighet som gör att du har möjlighet att söka högre utbildningar efter gymnasiet. På dessa skolor kan du plugga smådjur/djursjukvård!

Många skolor har riksintag vilket betyder att du kan söka utbildning oavsett var du bor. Här kan du se skolor med riksintag till Naturbruksprogrammet

Beatrice Brettmar

Beatrice Brettmar

Senior Website Manager (Visa mer)
Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på gymnasium.se, med ett fokus på att hjälpa elever att hitta rätt gymnasieutbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon gick samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet och hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet. Beatrice har skrivit artiklar för gymnasium.se sedan 2018, hon är specialist på yrkesguiden och skriver även mycket om behörighet och antagning till gymnasiet. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker. (Mindre)

Om

Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på gymnasium.se, med ett fokus på att hjälpa elever att hitta rätt gymnasieutbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon gick samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet och hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet. Beatrice har skrivit artiklar för gymnasium.se sedan 2018, hon är specialist på yrkesguiden och skriver även mycket om behörighet och antagning till gymnasiet. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker.

Annonser