05 okt 2021

Yrken inom VVS-branschen

VVS-branschen är ett smart val för dig som vill lära sig ett hantverk som alltid kommer behövas. Arbetsuppgifterna är varierande och du utvecklas och växer med dina yrkeskunskaper. Du får fritt yrke där du är en del av viktiga byggprojekt, här hemma eller ute i världen. Sist men inte minst – du har möjlighet att tjäna bra och kan börja jobba direkt efter gymnasiet. För dig som vill plugga vidare, antingen direkt efter skolan eller efter ett par år finns möjligheten att läsa vidare på t.ex. Yrkeshögskola till projektör eller VVS-ingenjör.

VVS-montör

En VVS-montör, arbetar med att montera rör och system som gör att vi får bra inomhusmiljö och kan duscha och tvätta. värmepumpar och elpannor, solvärme, varmvattenberedare, element och det som ingår i ett badrum så t.ex. toalettstol, badkar och handfat. Som VVS-montör kan du arbeta med service, med ombyggnad och på nybyggen.

Läs mer om VVS-montör här

Industrirörmontör

En industrirörmontör arbetar på större industrier som har så kallade processledningar, det vill säga rörsystem som transporterar vätskor och gaser som ingår i den tillverkning som sker på industrin. Det kan t.ex. vara pappersbruk, kemiska industrier och läkemedelsindustrier. Industrirörmontören monterar de rör som behövs, i arbetet ingår mycket svets.

Läs mer om industrirörmontör här

Isoleringsmontör

En VVS-isolerare arbetar med att isolera kalla och varma rör och ventilationskanaler i bostäder, kontorsbyggnader och på sjukhus. En isoleringsplåtslagare jobbar på industrier med att isolera rör, pannor, cisterner och behållare. Förutom att minimera energiförlusterna används isolering även för att minska bullernivån och/eller brandrisken. Isoleringen kläs oftast med plåt som skydd. 

Läs mer om isoleringsmontör här

Sprinklermontör

Som sprinklermontör arbetar du med att monter sprinklerrör och system inom olika typer av verksamheter t.ex. industrier, sjukhus och bostadshus. Du kommer också utföra servicearbeten på sprinkleranläggningar som redan finns.

Läs mer om sprinklermontör här


VVS-Branschens Yrkesnämnd är en samarbetsorganisation mellan arbetsgivarna och arbetstagarna. Vi arbetar med utbildning och certifiering inom VVS-branschen. Kolla in vår Instagram eller hemsida!


    Yrkesguidens startsida

Senast uppdaterad: 05 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-03-08

Välj en certifierad handelsutbildning!

Det är viktigt att gymnasiet ger den kompetens som behövs för att börja arbeta i det yrke som utbildningen är inriktad på. För att kvalitetssäkra har Handelsrådet har tagit fram en certifiering av gymnasiala handelsutbildningar. Certifieringen visar att utbildningen lever upp till de kriterier som branschens parter har satt upp och ger den kompetens som behövs för att börja en karriär i handeln.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-05

VVSYN - Vi ger dig försprång

Oavsett om du vill jobba, plugga, starta eget eller resa utomlands är VVS- och fastighetsprogrammet, VF, svaret. Vårt program öppnar upp fler vägar än det finns på Googlemaps, men du kommer behöva kämpa också. Arbetar du med världens viktigaste resurs tar du jobbet på allvar. VF ger dig inte automatisk högskolebehörighet, men det går lätt att fixa med ett minimum av arbete ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-10-18

Välkommen till bygg- och anläggningsbranschen! 

Inom bygg- och anläggningsbranschen finns många spännande yrken och arbetsuppgifter. Byggare av olika slag arbetar med hus och anläggningar från idé till verklighet. Valet av arbetsredskap är ditt – dator, hammare, laserverktyg, grävmaskin eller murslev.  Visste du att Bygg- och anläggningsprogrammet är uppbyggt på så sätt att du under ditt första år får chansen att prova på de olika inriktni ...
Läs mer