Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Visar 1-11 av 11 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
  • = Har lediga platser
Visar 1-11 av 11 träffar
 

Det kan finnas flera anledningar till varför du behöver söka efter ett gymnasium med lediga platser. En vanlig anledning är att man inte kommit in på sitt första gymnasieval. Oavsett varför du letar efter ett gymnasium med lediga platser så har vi samlat alla på en och samma plats så att du enkelt kan hitta din framtida utbildning. 

Gymnasium med lediga platser

När det första antagningsbeskedet kommit i juli påbörjas de så kallade reservantagningarna till gymnasiet. När slutantagningen är klar får du som blivit antagen till ditt första val möjlighet att tacka ja eller nej till din plats. Då kan du också välja om du vill stå kvar som reserv till ett val du är mer intresserad av eller inte. Det kan vara bra att veta att om dina meritpoäng räcker för ett högre val som du blir antagen till stryks de utbildningar som ligger under det valet.

Om de elever som redan blivit antagna tackar nej till sina platser eller blir antagna till ett högre val, kan det bli lediga platser på vissa gymnasium eller program. 

Hur funkar det med lediga platser?

Det är skolorna som tar över själva reservantagningen och den håller på ungefär till mitten av september. Dock kan det variera när skolan tar över själva antagningen, ibland är det vid terminsstart och ibland är det först i september. Oavsett får skolan bättre koll på hur många lediga platser de har på de olika programmen efter reservantagningen. 

Hur gör jag för att söka en ledig plats på ett gymnasium?

Om du vill söka en ledig plats på en skola eller ett program är det bäst att kontakta skolan direkt. De kan hjälpa dig med din ansökan. Du kan be om att få prata med studie- och yrkesvägledaren redan innan skolan tar över ansvaret för antagningen för att se hur det ser ut på programmen och hur många lediga platser de förväntas ha. När skolan väl har tagit över reservantagningen kan du även då ta hjälp av en studie- och yrkesvägledaren för att få hjälp med att byta skola. 

Hitta ett gymnasium med lediga platser

I listan ovan kan du sortera gymnasium med lediga platser efter program, inriktningar och plats. Det innebär att du enkelt kan söka efter en gymnasieskola nära dig, med lediga platser som både har ett program och en inriktning som passar dig. Om du hittar en skola som passar dig, kan du hitta kontaktuppgifter till skolan direkt genom att klicka in på programmet eller skolan i listan ovan.

Jämför dina favoriter
Reportage
Pamela pluggar natur på INIT Göt...

Pamela är 17 år och studerar Naturvetenskapsprogrammets tredje år på INIT College, (International IT College of Sweden) i Göteborg. Hon berättar att det är lätt att få vänner på skolan och att lärarna verkligen bryr sig om eleverna. Pamela berättar mer om skolan i det här reportaget. 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information