Visa gymnasium.se som: Mobil
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 33 träffar
12

idrottsgymnasium stockholm

Idrottsgymnasium i Stockholm

I Stockholm finns det ett stort antal gymnasium som erbjuder inriktningar inom idrott & sport. Det finns två olika typer av idrottsutbildningar: riksidrottsgymnasier (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). Riksidrottsgymnasierna är riksrekryterande vilket betyder att du kan söka utbildningen oavsett var i Sverige du bor och har rätt till inackorderingsstöd, det vill säga bidrag för bostad. De nationellt godkända utbildningarna är lokala och om du inte bort på den aktuella orten så garanteras du inte en förstahandsmottagning.

Skillnad mellan RIG och NIU

Syftet med RIG är verksamhet och träning inriktad mot utveckling av en internationell elit medan NIU vänder sig till dig som vill bli elitidrottare på nationell nivå eller högre. NIU:s verksamhet bygger på ett samarbete med lokala elitföreningar och tränare.

För att få ha en idrottsutbildning som RIG och NIU måste skolan vara godkänd av specialidrottsförbundet samt söka tillstånd hos Skolverket. Skolor som erbjuder idrottsutbildningar har ofta ett nära samarbete med lokala idrottsföreningar och går efter riktlinjer som de fått av specialidrottsförbundet och Skolverket.

Kombinera din elitidrottsträning med gymnasiestudier

Utbildningarna passar dig som vill kombinera vanliga gymnasiestudier med elitidrottsutbildning, du läser ett vanligt gymnasieprogram men har specialidrott på schemat. Du kan läsa upp till 700p specialidrott under gymnasiet. I Stockholm kan du bland annat läsa RIG och NIU med inriktning fotboll, ishockey, handboll, konståkning, simning och basket. Under själva utbildningen så kommer du få ett schema som är anpassat till dina träningstillfällen minst tre gånger i veckan under skoltid. Fokus är att du ska kunna satsa på din sport. Till din hjälp har du tränare som har spetskunskap inom just din sport.

Favoriter
Reportage
Julia tipsar om gymnasium

Julia läser tredje året på Ekonomiprogrammet på Sjölins. Vi intervjuade Julia och bad
henne om tips för dig som ska välja gymnasium.

Läs mer
Carolina, Clara och Charalampos ...
Huddingegymnasiet

Clara, Carolina och Charalampos studerar alla tre på Huddingegymnasiet. Läs intervjuerna med dem där de berättar om sin utbildning och hur det är att studera på Huddingegymnasiet.

Läs mer
Tre elever berättar om Sågbäcksg...

I det här reportaget träffar du Emeli som berättar hur det är att läsa Hotell- och turismprogrammet på Sågbäcksgymnasiet. Du får också träffa Felipe som drömmer om att bli kock i framtiden och Lina som satsar på en framtid som målare.

Läs mer
På Tumba Gymnasium är det jätteb...

Andrina går Samhällsvetenskaps-programmet och Titti läser Ekonomiprogrammet på Tumba Gymnasium. De trivs båda jättebra på skolan och är nöjda med lärarna och undervisningen. I det här reportaget får du höra dem berätta om hur det är att vara elev på Tumba Gymnasium och varför de rekommenderar just dig att söka hit.

Läs mer
"Alla får chansen att vara sig s...
Fryshusets Gymnasium

Emma Graufelds går inriktningen Dans på Fryshusets Gymnasiums Estetiska program. 

- Jag kände att en kunde komma dit som sig själv, och passa in genom att sticka ut, vilket jag inte upplevt någon annanstans, säger Emma.

I det här reportaget får du även läsa vad Vincent, som läser entreprenörskap, och Astrid, som pluggar natur, har att säga om Fryshusets Gymnasium.

Läs mer

Videoreportage
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information