Visar 1-20 av 47 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 47 träffar

idrottsgymnasium stockholm

Idrottsgymnasium i Stockholm

I Stockholm finns det ett stort antal gymnasium som erbjuder inriktningar inom idrott & sport. Det finns två olika typer av idrottsutbildningar: riksidrottsgymnasier (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). Riksidrottsgymnasierna är riksrekryterande vilket betyder att du kan söka utbildningen oavsett var i Sverige du bor och har rätt till inackorderingsstöd, det vill säga bidrag för bostad. De nationellt godkända utbildningarna är lokala och om du inte bort på den aktuella orten så garanteras du inte en förstahandsmottagning.

Skillnad mellan RIG och NIU

Syftet med RIG är verksamhet och träning inriktad mot utveckling av en internationell elit medan NIU vänder sig till dig som vill bli elitidrottare på nationell nivå eller högre. NIU:s verksamhet bygger på ett samarbete med lokala elitföreningar och tränare.

För att få ha en idrottsutbildning som RIG och NIU måste skolan vara godkänd av specialidrottsförbundet samt söka tillstånd hos Skolverket. Skolor som erbjuder idrottsutbildningar har ofta ett nära samarbete med lokala idrottsföreningar och går efter riktlinjer som de fått av specialidrottsförbundet och Skolverket.

Kombinera din elitidrottsträning med gymnasiestudier

Utbildningarna passar dig som vill kombinera vanliga gymnasiestudier med elitidrottsutbildning, du läser ett vanligt gymnasieprogram men har specialidrott på schemat. Du kan läsa upp till 700p specialidrott under gymnasiet. I Stockholm kan du bland annat läsa RIG och NIU med inriktning fotboll, ishockey, handboll, konståkning, simning och basket. Under själva utbildningen så kommer du få ett schema som är anpassat till dina träningstillfällen minst tre gånger i veckan under skoltid. Fokus är att du ska kunna satsa på din sport. Till din hjälp har du tränare som har spetskunskap inom just din sport.

Jämför dina favoriter
Reportage
Tomas berättar om sin resa på Så...

I det här reportaget träffar du Tomas som berättar hur det är att läsa Barn- och fritidsprogrammet med pedagogisk inriktning.

Sågbäcksgymnasiet
Videoreportage
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information