Visar 1-6 av 6 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-6 av 6 träffar

Vilka fotbollsgymnasium finns det i Stockholm?

För dig som vill satsa på att kombinera studier med fotboll och som dessutom vill stanna i eller flytta till Stockholm finns det flera alternativ att välja på. I Stockholm kan du välja en idrottsutbildning eller söka till ett gymnasium som erbjuder lokal idrottsutbildning (LIU).

Vad är skillnaden på NIU, RIG och LIU?

Det finns olika varianter av idrottsutbildningar med fotbollsinriktning på gymnasiet. Den ena varianten kallas nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) och den andra riksidrottsgymnasier (RIG). Båda riktar sig till dig som vill kombinera din gymnasieutbildning med en elitidrottsutbildning. Skillnaden mellan de två olika utbildningarna är att NIU främst riktar sig till de elever som bor i samma kommun som skolan ligger i. NIU passar dig som vill satsa på en karriär inom Sverige eller kanske mer specifikt i Stockholm. RIG är däremot riksrekryterande vilket innebär att du kan söka dig dit oavsett var i landet du bor. Om du behöver flytta kan skolan oftast hjälpa dig med boende. Riksidrottsgymnasier riktar sig främst till dig som siktar på en internationell idrottskarriär. Det finns även gymnasium som erbjuder lokal idrottsutbildning (LIU) där du kan välja fotboll som individuellt val. 

Hur kommer jag in på ett fotbollsgymnasium i Stockholm?

Oftast sker antagningen till ett fotbollsgymnasium genom två ansökningsprocesser. En där du får visa dina fotbollsmeriter och en där du får visa dina skolmässiga meriter. Om du vill ha mer information kring hur antagningen går till på just den skola du tänkt söka eller om du har andra funderingar kring antagningen är vårt tips att kontakta det aktuella gymnasiet eller vända dig till SYV på din skola. 

Vad får jag lära mig på ett fotbollsgymnasium?

Det bästa med fotbollsgymnasium är att du får möjligheten att kombinera ditt fotbollsspel med ett vanligt gymnasieprogram. Vilka program du kan välja varierar beroende på vilket gymnasium du väljer men det är vanligt att du kan läsa: 

  • Naturvetenskapsprogrammet
  • Ekonomiprogrammet
  • Samhällsvetenskapsprogrammet

Ditt program studerar du precis som övriga elever. Du läser ämnet specialidrott för att fördjupa dig i fotbollen. Hur upplägget på fotbollsträningen ser ut kan även det variera men oftast tränar du minst 3 gånger i veckan.

Vad kan jag göra efter studenten? 

Många fotbollsgymnasium i Stockholm har goda kontakter med de större klubbarna. Det öppnar upp för framtida möjligheter inom fotbollen. Målet för många som går på ett fotbollsgymnasium i Stockholm är att spela fotboll på elitnivå efter gymnasiet. Däremot har du precis samma möjligheter som andra att bli behörig till universitet- och högskola och kan därför välja att plugga vidare inom något annat område efter studenten, både i Sverige och utomlands.

Jämför dina favoriter
Reportage
Julia, samhällsvetenskapsprogram...

Julia går samhällsvetenskapsprogrammet på Huddingegymnasiet. Läs mer om vad hon tyckte vart roligast och vad hon drömmer om i framtiden.

Läs mer
Nadja läser hotell- och turism p...

Nadja drömmer om att jobba utomlands i framtiden. Läs mer om varför hon valde Väsby nya gymnasium!

Läs mer
Möt Jakob från ekonomiprogrammet

Högskolebehörigheten var det som fick Jakob att välja Ekonomiprogrammet. I framtiden drömmer han om att arbeta utomlands.

Läs mer
Stella, Naturprogrammet

Stella läser Natur på Huddingegymnasiet. Läs mer om vad hon tycker är det bästa med utbildningen.

Läs mer
Yonas, Samhällsvetenskapsprogram...

Yonas går samhällsvetenskapsprogrammet andra året. Han berättar mer om hur skolan och lärarna är.

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information