Mariam studerar på Samhällsvetenskapsprogrammet

Sjölins Gymnasium Södermalm

Mariam på SJölins Södermalm

”Våra lärare är väldigt engagerade och man känner att de bryr sig om oss. De vill att vi ska må bra och lyckas i livet och inte enbart med våra studier” säger Mariam, som läser sista året på Samhällsprogrammet på Sjölins Södermalm.

Samhällsprogrammet på Sjölins Södermalm  

Första gången jag var i kontakt med Sjölins var på gymnasiemässan i 9:an. Jag gick fram till en elev som stod i montern och utifrån det jag fick höra, tyckte jag att det verkade vara en väldigt trevlig skola. Jag fick berättat för mig om casemetodiken och tänkte att det skulle passa mig eftersom jag gillar den typen av analysform. 

Efter mässan besökte jag även skolan på öppet hus och pratade med elever som läste Samhällsprogrammet. Jag fick vara med på en föreläsning om just case under mitt besök och kände verkligen att detta var något för mig. Det passade mig och mina intressen väldigt bra. Jag har alltid tyckt att det är väldigt kul och intressant med samhällsfrågor och man ska göra det man tycker är roligt. 

Casemetodiken

Case – det svåra ordet för case är ämnesintegrerat, verklighetsbaserat lärande, vilket innebär i praktiken innebär att vi kombinerar två eller flera ämnen och kopplar det till ett verkligt ämne. 

Om vi exempelvis ska ha ett case om andra världskriget, då kombinerar vi samhällsvetenskap och historia eftersom de ämnena hänger ihop. Det blir en djupare analys på det sättet, samtidigt som det ger ett större perspektiv kring ett ämne. Efter ett avslutad case, betygsätts vi i båda ämnena genom en slutexamination. 

Förberedd inför framtiden

Att jobba med case när det kommer till exempelvis samhällsfrågor, ger oss en djupare förståelse och chansen att göra en djupare analys av våra stora samhällsfrågor. Faktum är ju att det sällan går att ta sig an svåra samhällsfrågor utifrån endast ett perspektiv. Förutom den praktiska kunskapen vi får, känner jag att vi blir väl förberedda inför kommande universitetsstudier och framtiden. Vi får lära oss att analysera och tänka kritiskt, vilken man ju har användning för vad man än gör i livet.

Efter gymnasiet

Min tanke är att fortsätta på samma bana, jag vill gärna studera Politices kandidatprogram på Uppsala Universitet. Direkt efter studenten vill jag nog börja med ett sabbatsår och jobba.

Engagerade lärare

Våra lärare är väldigt engagerade och man känner att de bryr sig om oss. De vill att vi ska må bra och lyckas i livet och inte enbart med våra studier. Jag har fått nära relationer med lärare på skolan som jag tidigare inte upplevt.

Viktigt att trivas på skolan

Att ha bra vänner i skolan är väldigt viktigt för mig, jag har fått vänner för livet under mina tre år på Sjölins. Det är viktigt att trivas på skolan, man ska ju ändå spendera tre år av sin tid här. Det låter klyschigt, men ens gymnasietid formar en, tillsammans med andra viktiga saker i livet. 

Tips inför gymnasievalet

Det är viktigt att besöka skolan som man är intresserad av, prata med elever som går där och uppleva stämningen på skolan. I slutändan handlar det om att gå på magkänsla.




Läs mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap
Läs mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap

Ta kontakt med skolan


Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Sjölins Gymnasium Södermalm.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.