Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Täby Yrkesgymnasium
Programinformation
Stockholm, Täby
Antal elever: cirka 90 (.)
Fordons- och transportprogrammet
  • Antagningspoäng: 82,5
    (medelvärde: 161,1) * statistik från 2019/20
Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Om utbildningen

Läs Fordon - inriktning bilmekaniker på Täby Yrkesgymnasium (lärlingsutbildning)

Bilmekaniker personbil

Du som väljer den här inriktningen får kunskap om bilens grundfunktioner och centrala komponenter. Du lär dig utföra serviceprocessen på en bilverkstad, att hitta fel och åtgärda dessa. Du får även inblick i reservdelshanteringen inom bilbranschen.

Läs utbildningen som lärling

På Täby Yrkesgymnasium bedrivs fordonsutbildningen i lärlingsform. Det innebär att en stor del av din studietid är förlagd till praktik ute på företag.

Under ditt första år har du två teoretiska baskurser i fordon och du kommer också att läsa in de flesta gymnasiegemensamma ämnena.

Under årskurs 2 och 3 förläggs delar av kurserna ute på företag. Väljer du fordonsutbildningen på Täby Yrkesgymnasium är du på praktik varannan månad och du utbildas på olika företag, minst 40 veckor under dessa två år. Din utbildade handledare på praktikplatsen har ett nära samarbete med skolans lärare så att du når kursmålen.

För dig som är under 20 år finns möjligheten att söka lärlingsbidrag på 1 000 kronor per månad.

Efter din utbildning

Efter utbildningen får du en grund för ett fortsatt yrkesliv som bilmekaniker, kundmottagare, bilsäljare eller verkstadschef. Du får även en grund för vidareutbildning till fordonsingenjör.

För dig som sköter utbildningen finns det stora möjligheter att få arbete i branschen direkt efter avslutad utbildning. Den tekniska utvecklingen inom fordonsområdet har också lett till att kunskapskraven ökat på flera områden, så idag råder det därför brist på bilmekaniker.

Mekanikerns arbete har förändrats väldigt mycket de senaste 20 åren på grund av den utveckling som bilarna genomgått. Datorn är idag en viktig del i arbetet på de allra flesta bilverkstäder. En dataanalys bidrar till en effektiv felsökningsprocess tillsammans med din kompetens som mekaniker.

”Vidare så måste man träna sig i detektivarbete…”

– Vi har ju hållit på med kurser om hur olika delar av en bil är uppbyggda. Till exempel en kurs om drivlinan, alltså om hur motor, koppling, växellåda och drivaxlar är konstruerade. Och hur dessa komponenter överför motorns kraft till bilens hjul.

– Vidare så måste man träna sig i detektivarbete, alltså hur man listar ut orsaken till att en motor går dåligt, eller varför det inte blir varmt inne i bilen trots att värmen är påslagen. Numera kopplar man upp bilen mot en laptop som kan analysera felen. Men datorn kan inte göra allt.

– Bilar förändras när nya årsmodeller kommer så man blir aldrig fullärd. Även när man jobbar på en verkstad måste man fortsätta att utbilda sig.

Elev

Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Som boende i samma kommun som Täby Yrkesgymnasium söker du till programmet via Gymnasieantagningen Stockholms län. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: Box 4404, 102 68 STOCKHOLM
Telefon: 08-58 00 80 00
E-post: gyantagningen@storsthlm.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil så kommer skolan att kontakta dig.

Täby Yrkesgymnasium

Täby Yrkesgymnasium

Täby Yrkesgymnasium erbjuder utbildningar inom fordon och transport

Täby Yrkesgymnasium är en gymnasieskola som erbjuder utbildning inom fordon och transport. Skolan har en fot i verkligheten och fokus ligger på individen, vilket gör det möjligt att du som elev ska få en bra grund för en god fortsättning...


Läs mer om Täby Yrkesgymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Täby Yrkesgymnasium

Enhagsvägen 11
187 40 Täby

 Visa telefonnummer
www.tabyyrkesgymnasium.se


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Fordons- och transportprogrammet, Personbil från Täby Yrkesgymnasium, fyll i dina uppgifter:

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Du kanske också är intresserad av: