Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Fordons- och transportprogrammet
Inga recensioner än

Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Jacobsskolan, i Hässleholm
Antal elever
Antal elever: cirka 50 (.)
Antagningspoäng (2022)
Antagningspoäng: 127,5
(medelvärde: 187,2)
Antal elever
Antal elever: cirka 50 (.)
Antagningspoäng (2022)
Antagningspoäng: 127,5
(medelvärde: 187,2)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

fordons- och transportprogrammet jacobsskolan

Personbilsmekaniker på Jacobsskolan

Vill du arbeta med problemlösning i en bransch som är under snabb utveckling? Är du dessutom intresserad av motorer, elektronik och ny teknik? Då är Fordons- och transportprogrammet på Jacobsskolan rät val för dig!

Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesprogram för dig som vill lära dig om modern fordonsteknik. Du förbereds för ett spännande yrkesliv i en bransch präglad av teknik där du kan jobba med bra lön som exempelvis fordonsmekaniker, yrkeschaufför, bilförsäljare eller reservdelspersonal. Utbildningen kan också leda till jobb inom godshantering och terminal. På Jacobsskolan kan du välja mellan inriktningarna Personbil och Lastbil och mobila maskiner. 

Arbeta med service, felsökning och reparation av personbilar

Inriktningen Personbil är för dig som vill arbeta som bilmekaniker med service, felsökning och reparation av personbilar. Dagens bilmekaniker arbetar med avancerad utrustning och du får bland annat lära dig göra avancerade felsökningar med hjälp av dator. I utbildningen får du kunskaper inom elteknik och elektronik och du kommer märka att du har stor nytta av engelskan som är ett viktigt arbetsspråk för personbilsmekaniker. Yrket ställer också krav på social kompetens och du kommer utveckla din förmåga att kommunicera med kunder och ge god service under utbildningen.

I inriktningen Personbil läser du bland annat följande kurser:

  • Bromsar, kaross och chassi
  • Motor och kraftöverföring
  • Komfort och säkerhetssystem

Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesprogram, vilket innebär att en stor del av utbildningen består av praktiskt lärande i yrkeslivet. Du gör 15 veckors praktik (Arbetsplatsförlagt lärande) under dina tre år på skolan. Praktiken ges i samarbete med ortens företag inom fordonsbranschen.

Du kan bli högskolebehörig

Inriktningen Personbil ger dig biljetten till ett socialt yrke där du har kontakt med andra människor, samtidigt som du får arbeta med modern och spännande teknik och motorer. Det är stor efterfrågan på chaufförer och mekaniker, vilket innebär att du redan efter yrkesexamen har goda möjligheter att få jobb. Inom utbildningen har du möjlighet att läsa in grundläggande behörighet (och viss särskild behörighet) till högskolestudier.

Därför ska du välja fordons- och transportprogrammet: 

  • Utbildningen leder till en yrkesexamen
  • Du tycker om att arbeta problemlösande i en bransch som utvecklas i hög fart
  • Du är intresserad av och vill jobba med motorer, elektronik och ny teknik
  • Du tycker om kontakter med andra människor
  • Det är stor efterfrågan på mekaniker, vilket innebär att du direkt efter yrkesexamen har goda möjligheter att få jobb
Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Kristianstad. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Barn- och utbildningsförvaltningen, Gymnasieantagningen, 291 80 Kristianstad
Telefon: 044-13 61 61
Mejladress: antag@kristianstad.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil så kommer skolan att kontakta dig.
Jacobsskolan
Stobyvägen 6
28140 Hässleholm

Välkommen till Jacobsskolan i Hässleholm

Jacobsskolan i Hässleholm är en yrkesinriktad gymnasieskola, men här erbjuds också möjlighet att bli högskolebehörig till alla de elever som vill ha möjlighet att plugga vidare efter gymnasiet. Hässleholm har ett riktigt bra läge i Skåne, både för dig som...

Läs mer om Jacobsskolan och visa alla program.

Sponsrad