Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Undervisningsform
Lärlingsutbildning
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 10 (.)
Undervisningsform
Lärlingsutbildning
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 10 (.)

Om utbildningen

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Läs resturang- och livsmedelsprogrammet hos Marks gymnasieskola

Mat är det mest universella vi har i världen. Den ska inte bara vara god, ge oss energi och näring – den kan också bli en upplevelse om du använder din kreativitet och ger bra service!

Det här är en yrkesutbildning där du får lära dig att planera, laga och servera välsmakande och näringsriktig mat. Hos oss läser du utbildningen som lärling och minst hälften av utbildningen är arbetsplatsförlagt lärande, så kallat apl. Du får därför bra kontakter med arbetslivet och har mycket goda jobbmöjligheter efter gymnasiet. Du kan alltid studera vidare efter gymnasiet. Från och med höstterminen 2023 ingår de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet i program­struk­turen för alla yrkes­program, men du har möjlighet att välja bort dessa kurser om du inte ser det som relevant i din utbildning.

KÖK OCH SERVERING

Inriktningen kök och servering lär dig allt om att arbeta praktiskt med måltider nära kunder. Du kommer att få lära dig att komponera matsedlar, välja råvaror och laga välsmakande, näringsriktig mat. I kallköket lär du dig att tillreda smörgåsar och snittar, sallader, kalla såser och desserter. Du får också kunskaper om servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Att arbeta som kock förutsätter att du kan arbeta snabbt och effektivt under tidspress. I arbetet som servitör tar du om miljön i matsalen, dukar, ger råd om mat och dryck och ser till att gästerna trivs och får vad de beställt. För att göra ett bra arbete måste du därför vara bra på att samarbeta, vara serviceinriktad samt stresstålig.

Exempel på jobb efter examen: Kock, köksbiträde, kallskänka, servitör/servitris, hovmästare, skribent inom mat och vin

Du kan bland annat studera vidare inom: Bageri, måltidskunskap och värdskap, måltidsekologi, sommelierie, kulinarisk kock, livsmedelsteknik, specialkost

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Lärlingsutbildning
  • Mark

Behörighet

För behörighet till Restaurang- och livsmedelsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Restaurang- och livsmedelsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningsenheten Sjuhärad. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Borås Stad, Utbildningskontoret 501 80 Borås
Telefon: 033-357770
Mejladress: gymnasieantagningen@boras.se
Marks gymnasieskola
Varbergsvägen 6
511 62 Skene

Ett gymnasium med modern arbetsmiljö

Marks gymnasieskola hittar du mellan Kinna och Skene i Kunskapens hus, som med sina ljusa och luftiga lokaler erbjuder en modern arbetsmiljö. Marks gymnasieskola har ett stort utbud av program: 15 nationella program Introduktionsprogram Gymnasiesärskola En mängd Individuella val Ung...

Läs mer om Marks gymnasieskola och visa alla program.

Sponsrad