Om utbildningen

Hela världen som arbetsplats!
Är du intresserad av mat,dryck, bakning och människor? Då är det här programmet rätt för dig. Här får du kunskap och erfarenhet för att arbeta som kock, servitör, bartender eller bagare.
Yrkesförberedande program med stora möjligheter inför framtiden
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesförberedande program, du får även grundläggande högskolebehörighet så att du kan studera vidare på högskolan. Efter utbildningen kan du också läsa vidare på yrkeshögskola eller andra kvalificerade yrkesutbildningar inom restaurang och bageri.
Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.
Hos oss får du lära dig tillverkning från grunden - från hur du använder olika råvaror fram till färdiga maträtter, drycker och bakverk. Du får utveckla din kreativitet, initiativförmåga och servicekänsla. Första året provar du på olika inriktningar. Därefter väljer du din specialitet; bageri och konditori eller kök och servering.
Branschrekommenderad utbildning
Branschen väntar på dig! Efterfrågan i branschen är stor efter utbildade kockar, servitörer, bagare och konditorer. Branschrepresentanter är dessutom delaktiga i utbildningen och ser till att du får de kunskaper som efterfrågas.
Nyhet - hösten 2023
Från hösten 2023 ska kurser för grundläggande högskolebehörighet ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram.
På Tranellska får du jobba varierat med en stor del praktiskt arbete i vår egen restaurang och i vårt bageri. Vi jobbar i team, det gör att du lär dig delaktighet och ansvar, egenskaper som är viktiga i våra branscher. Hos oss får du utveckla din kreativitet, initiativförmåga och servicekänsla. Under ditt tredje år kan du dessutom få möjlighet att göra praktik utomlands. Vi har ljusa, trevliga lokaler, som är specialbyggda för just restaurang- och bageriutbildningar. Våra kök- och bagerilokaler är välutrustade med moderna maskiner, där du får träna praktiskt redan från årskurs 1.
Inriktning Bageri och konditori
Efterfrågan på kreativ och kunnig personal ökar inom bageri- och konditoribranschen. Här får du kunskap för att kunna jobba som bagare och konditor. Du lär dig baka goda matbröd/kaffebröd och kakor som du sedan säljer i vår butik. Du kan även få delta i SM (skolmästerskap) och visa upp dina kunskaper.
Arbetsförlagt lärande, APL
Under utbildningstiden får du vara minst 15 veckor ute på en arbetsplats. Vi har ett gott samarbete med olika företag både bagerier och restauranger i hela Västmanland, det ger dig både erfarenheter och stora chanser till jobb. Du kan även få möjlighet att genomföra din APL utomlands, då vi samarbetar med restaurang- och bageriskolor i Europa.
Efter utbildningen
Utbildningen ger dig förutsättningar att arbeta i hela världen som kock, servitör, bagare eller konditor.
Kommande starter
Behörighet
Gymnasieexamen
Ansökan
Ansök till Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Bageri & konditori
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen i Västerås. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Stadshuset, E268 721 87 Västerås
Telefon: 021-39 06 00
Mejladress: gymnasieantagningen@vasteras.se
Kontakta skolan

Gör dig redo för jobb i framtidsbranscher på Tranellska gymnasiet
Vad drömmer du om? Vill du jobba med turism och upptäcka världen? Brinner du för matlagning, eller vill du kanske bli stans bästa konditor? Är du en entreprenör som vill starta eget företag? På Tranellska lär du dig både teori...
Jag tog studenten år 2022 och är så väldigt nöjd med min skolgång och min utbildning. Alla lärare är så duktiga på sitt jobb och kan sin pedagogik. Jag blev kär i skolan redan e...