Teknikprogrammet, Informations- och medieteknik

Östra gymnasiet
Programinformation
Huddinge, Stockholm, Trångsund
Teknikprogrammet
(Läs mer) Informationskväll
2023-02-09
Teknikprogrammet

Teknikprogrammet, Informations- och medieteknik

Teknikprogrammet, inriktning Informations- och Medieteknik

Teknikprogrammet med inriktning Informations- och Medieteknik på Östra gymnasiet passar dig som har ett intresse för webbdesign, multimedia och pc-datorer. Här får du kunskaper om digitalt skapande, programmering och kommunikationsteknik.

Innehåll på Teknikprogrammet

Teknikprogrammet är en bred utbildning som omfattar de klassiska teknik- och naturvetenskapsämnena. Med hjälp av en bra bas i fysik, kemi och matematik får du undersöka teknikens roll och påverkan i samhället. Här får du tillfälle att utveckla ett kreativt och konstruktivt tänkande för ett modernt och hållbart samhälle. Alla teknikämnen är internationellt gångbara, så du kan få hela världen som arbetsfält.

På teknikprogrammet på Östra gymnasiet finns det tre ledord som beskriver programmets elever och hur man jobbar inom programmet. Elever som söker till teknikprogrammet har ofta en naturlig nyfikenhet, de är fulla av idéer och nyfikna på utveckling och nyheter, vilket är en förutsättning för att kunna arbeta med innovation på olika plan. På Östra tar man tillvara på detta genom att eleverna använder sina idéer på ett professionellt sätt då ni arbetar med moderna metoder och arbetssätt.

Inriktning Informations- och medieteknik

Förutom inriktning finns också programfördjupningar att välja mellan, läs mer om dessa fördjupningar längre ner på sidan.

Möjligheter efter att ha gått Teknikprogrammet

Du blir behörig till bland annat civilingenjörsutbildningar på Teknikprogrammet. Efter Teknikprogrammet på Östra Gymnasiet och med eventuella vidare studier kan du arbeta som till exempel civilingenjör, arkitekt, art director, kriminaltekniker, datatekniker, industridesigner, dataspelsutvecklare, systemvetare, webbdesigner, sales engineer, sjukhustekniker, miljöingenjör, fysiker, mjukvarudesigner eller forskare.

Är du intresserad och vill veta mer om Teknikprogrammet, Informations- och medieteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Gymnasieingenjör - fjärde året

Gymnasieingenjör på Östra gymnasietGymnasieingenjörsutbildningen på Östra

Gymnasieingenjörsutbildningen startades för att tillgodose det stora behovet av ingenjörer i Sverige. Det var regeringen som beslutade att inrätta ett fjärde år på Teknikprogrammet och att detta extra år skulle ge titeln gymnasieingenjör. Titeln innebär att du är anställningsbar direkt efter gymnasiet. Tanken är också att det fjärde året ska ge dig kunskaper som gör det lättare att klara en högskole- eller civilingenjörsutbildning.

Programmering och IT-utveckling

På Östra gymnasiet kan du läsa profilen informationsteknik med utgång mjukvarudesign. Här är kurserna främst inriktade mot programmering och du får fördjupade kunskaper om och färdigheter i utveckling av IT-projekt. Du får lära dig att utveckla olika IT-system vilket innebär att du blir bra på bland annat:

  • Programmering
  • Samarbete med andra människor
  • Dokumentation av arbetet
  • Uppföljning och kvalitetsstyrning

Östra gymnasiet ser tillsammans med representanter från IT-branschen och från högskolan till att utbildningens innehåll uppfyller branschens behov.

Kurser i utbildningen

Det fjärde året på teknikprogrammet innehåller kurser på totalt 900 poäng. Av dessa är 400 poäng gemensamma för alla skolor som erbjuder gymnasieingenjörsutbildning med utgång mjukvarudesign. Övriga 500 poäng bestäms av varje skola. På Östra satsar man på Backend-programmering, vilket är den typ av programmeringskunskap som ligger till grund för systemutveckling. Som backend-programmerare arbetar du bland annat med basbearbetning och databaser i program som C++ och SQL. Du läser också gränssnittsdesign för att säkerställa att utseende och funktionalitet är kompatibla.

Obligatoriska kurser 400 p
Examensarbete 100 p
Gymnasieingenjören i praktiken 200 p
Mjukvarudesign 100 p

Övriga kurser 500 p
Datalagring 100 p
Datalogi 100 p
Gränssnittsdesign 100 p
Programmering 2 100 p
Teknik - specialisering 100 p

Programfördjupningar inom inriktning Informations- & medieteknik (TE)

Under ditt första läsår på gymnasiet kommer du att få välja en programfördjupning. Vilka programfördjupningar som erbjuds skiljer från skola till skola, så undersök detta noga i ditt val av skola. På Östra gymnasiet kommer följande val av programfördjupningar (inklusive kurser) erbjudas:

Kriminalteknik

Här blandas naturvetenskap med beteendevetenskap och ger en inblick i hur kriminaltekniskt arbete fungerar i verkligheten. Praktik blandas med teori när du får göra laborativa DNA-analyser och psykologiska profiler. 

Kurser: 
Psykologi 1 & 2 – 50p+ 50p
Kriminalteknik – 100p
Kemi 2 – 100p

Matematik

Här kan du fördjupa dig i matematikens möjligheter och få en inblick i den matematik man läser på högskolan. Du får bland annat läsa diskret matematik, strategier för problemläsning, funktionslära, integrationsmetoder, matriser och vektorer. 

Kurser: 
Matematik 5 – 100p
Matematik: Specialisering – 100p
(Inriktning Informations- och medieteknik läser även Matematik 4 – 100p)

KTH-paket

För dig som går Informations- och medieteknik, men som också vill bli behörig till högskolans civilingenjörsutblidningar genom mer studier i matematik och fysik.

Kurser: 
Fysik 2 – 100p
Matematik 4 – 100p
Entreprenörskap – 100p

Medieteknik

Här får du som läser Informations- och medieteknik lära dig mer om olika programmeringsspråk och teorier. Du kommer vidare att designa gränssnitt till appar och Internet och andra mediekanaler – allt från layout och färger till användarvänlig navigation.

Kurser: 
Fysik 2 – 100p
Matematik 4 – 100p
Entreprenörskap – 100p

Ansökan

Ansök till Teknikprogrammet, Informations- och medieteknik

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Gymnasieexamen

Teknikprogrammet inriktning Informations- och Medieteknik ger dig en högskoleförberedande examen

Ta kontakt med skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Teknikprogrammet, Informations- och medieteknik så kommer skolan att kontakta dig.

Östra gymnasiet

Välkommen till Östra gymnasiet!

Östra gymnasiet är en modern, öppen och ljus kommunal gymnasieskola med 870 studiemotiverade elever i Skogås i Huddinge Kommun - endast 20 minuter från Stockholm city, 17 från Södra station, ca 12 från Älvsjö/Årstaberg och 10 minuter från Västerhaninge.   Östra...


Läs mer om Östra gymnasiet och visa alla program.

Kontaktuppgifter till Östra gymnasiet

Östra gymnasiet

Kvartettvägen 2-6
142 63 Trångsund

 Visa telefonnummer
www.huddinge.se


Skolrecensioner

Snittbetyg: 4,5

Baseras på 4 recensioner.

Edgar Lenaitis

Jag går nu mitt tredje år på Östra gymnasiet och kan ärligt säga att denna gymnasium är det bästa jag har valt och jag skulle ångrat mig för alltid om jag inte ha valt den.

Ruben

De är en bra utbildning där man får lära sig nya grejer inom data ämnena. Framför allt har jag tyckt om webbutveckling då jag tyckt de varit roligt och läraren är bra och lär ut på ett sätt som passat mig väldigt bra.

Ruben Andersson

Teknikprogrammet med inriktning information och medieteknik är en lite mindre teoretisk utbildning än vanliga teknikinriktningen så man får göra lite mer praktiska saker med programmering och liknande. Detta är eftersom man inte läser lika många tunga kurser som fysik och matte vilket innebär att man inte tröttnar på skolan. Skolan i allmänhet ä...

Visa hela
Recensioner
Utbildningsrecensioner
(4,5)
Baseras på 4 recensioner.
Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Teknikprogrammet, Informations- och medieteknik från Östra gymnasiet, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till Östra gymnasiet
Påminn mig om infokväll / öppet hus
Jag vill besöka Östra som Elev för en dag
Jag vill veta mer / jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information