
Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap
Brinner du för samhällsfrågor? Då är Samhällsvetenskapsprogrammet något för dig!
Om du tycker om att diskutera samhällsfrågor är det här inriktningen för dig. På Samhällsvetenskapsprogrammet får du lära dig om olika samhällsstrukturer och människors olika livsvillkor. Du får även lära dig att tolka och förklara olika företeelser och sammanhang.
Bred utbildning på inriktning Samhällsvetenskap
Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning Samhällsvetenskap ger dig en mycket bred utbildning och många valmöjligheter till vidare högskolestudier. Är du intresserad av människor, samhällsfrågor, internationella relationer är detta inriktningen för dig. Här får du lära dig mer om olika samhällsstrukturer och människors olika livsvillkor. Samhällsvetenskap handlar om att lära sig att tolka, förstå och förklara både enskilda människors beteenden och företeelser i samhället i stort.Kurser på inriktning Samhällsvetenskap:
- Geografi 1 (100 p)
- Samhällskunskap 2 (100 p)
- Samhällskunskap 3 (100 p)
- Historia 2 (100 p)
- Religionskunskap 2 (50 p)
Du väljer även en programfördjupning till år 2 och 3, läs mer om dessa nedanför.
Framtiden efter Samhällsvetenskap
När du är klar med gymnasieutbildningen på Samhällsvetenskapsprogrammet hos Östra Gymnasiet och med eventuella vidare studier kan du jobba som till exempel journalist, samhällsvetare, lärare, statsvetare, jurist/advokat, polis, säljare, human resources manager, marknadsförare, socionom eller psykolog.
Programfördjupningar inom inriktning Samhällsvetenskap (SA)
Under ditt första läsår på gymnasiet kommer du att få välja en programfördjupning. På Östra gymnasiets inriktning Beteendevetenskap erbjuds följande val av programfördjupningar:
Internationellt
Förutom engelska på avancerad nivå får du här studera olika kulturers värdesystem, mänskliga rättigheter och hur internationellt samarbete påverkar den politiska och ekonomiska utvecklingen i världen.
Kurser:
Engelska 7 – 100p
Internationella relationer – 100p
Juridik och Kriminologi
Ta reda på hur skyddet av de mänskliga rättigheterna fungerar i Sverige och internationellt. Lär dig mer om våra grundlagar, om EU-rätt, hur det går till i en rättegång och om olika syn på brott och straff.
Kurser:
Kriminologi – 100p
Rätten och samhället – 100p
Pedagogik & ledarskap
Lär dig om människors lärande, utveckling och socialisation i olika sammanhang. Vad ledarskap är, ledarskap ur olika perspektiv samt hur individer och grupper påverkar och påverkas av ledaren. Fördjupningen har tydligt fokus på kommunikation, konflikt och konflikthantering.
Kurser:
Pedagogiskt ledarskap – 100p
Lärande och utveckling – 100p
Socialt företagande
Här fokus kommunikation, metod och analys av marknadsföring och marknadsinformation. Andra inslag är lagar, etik och hållbar utveckling kopplat till marknadsföring. Viktiga faktorer för affärsutveckling är ytterligare ett inslag.
Kurser:
Entreprenörskap – 100p
Marknadskommunikation – 100p
Ansökan
Ansök till Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se
Gymnasieexamen
Samhällsvetenskapsprogrammet inriktning Samhällsvetenskap ger dig en högskoleförberedande examen.
Ta kontakt med skolan
Östra gymnasiet

Välkommen till Östra gymnasiet!
Östra gymnasiet är en modern, öppen och ljus kommunal gymnasieskola med 870 studiemotiverade elever i Skogås i Huddinge Kommun - endast 20 minuter från Stockholm city, 17 från Södra station, ca 12 från Älvsjö/Årstaberg och 10 minuter från Västerhaninge. Östra...
Kontaktuppgifter till Östra gymnasiet
Östra gymnasiet
Skolrecensioner
Snittbetyg: 4,2
Baseras på 6 recensioner.För att få mer information om Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap från Östra gymnasiet, fyll i dina uppgifter:
Hitta en gymnasieskola du är intresserad av
Gör en intresseanmälan
Skolan kontaktar dig med mer information
Har gått nu på östra i ca 3 år.. och det enda jag känner efter dessa tre år är att det är segregation delux. Många lärare gillar och se ner på en viss elev pga elevens ursprung. Tjejer och killar som har en viss still ("Orten") ses ner på, för vi inte är som resten. Har du en konflikt med en svensk människa blir du automatisk klassade som den pr...