Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap

Östra gymnasiet
Programinformation
Huddinge, Stockholm, Trångsund
Samhällsvetenskapsprogrammet
(Läs mer) Informationskväll
2023-02-09
Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap

Brinner du för samhällsfrågor? Då är Samhällsvetenskapsprogrammet något för dig!

Om du tycker om att diskutera samhällsfrågor är det här inriktningen för dig. På Samhällsvetenskapsprogrammet får du lära dig om olika samhällsstrukturer och människors olika livsvillkor. Du får även lära dig att tolka och förklara olika företeelser och sammanhang.

Bred utbildning på inriktning Samhällsvetenskap 

Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning Samhällsvetenskap ger dig en mycket bred utbildning och många valmöjligheter till vidare högskolestudier. Är du intresserad av människor, samhällsfrågor, internationella relationer är detta inriktningen för dig. Här får du lära dig mer om olika samhällsstrukturer och människors olika livsvillkor. Samhällsvetenskap handlar om att lära sig att tolka, förstå och förklara både enskilda människors beteenden och företeelser i samhället i stort.Kurser på inriktning Samhällsvetenskap:

  • Geografi 1 (100 p)
  • Samhällskunskap 2 (100 p)
  • Samhällskunskap 3 (100 p)
  • Historia 2 (100 p)
  • Religionskunskap 2 (50 p) 

Du väljer även en programfördjupning till år 2 och 3, läs mer om dessa nedanför.

Framtiden efter Samhällsvetenskap

När du är klar med gymnasieutbildningen på Samhällsvetenskapsprogrammet hos Östra Gymnasiet och med eventuella vidare studier kan du jobba som till exempel journalist, samhällsvetare, lärare, statsvetare, jurist/advokat, polis, säljare, human resources manager, marknadsförare, socionom eller psykolog.

Är du intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Programfördjupningar inom inriktning Samhällsvetenskap (SA)

Under ditt första läsår på gymnasiet kommer du att få välja en programfördjupning. På Östra gymnasiets inriktning Beteendevetenskap erbjuds följande val av programfördjupningar:

Internationellt

Förutom engelska på avancerad nivå får du här studera olika kulturers värdesystem, mänskliga rättigheter och hur internationellt samarbete påverkar den politiska och ekonomiska utvecklingen i världen. 

Kurser: 
Engelska 7 – 100p
Internationella relationer – 100p

Juridik och Kriminologi

Ta reda på hur skyddet av de mänskliga rättigheterna fungerar i Sverige och internationellt. Lär dig mer om våra grundlagar, om EU-rätt, hur det går till i en rättegång och om olika syn på brott och straff.

Kurser:
Kriminologi – 100p
Rätten och samhället – 100p

Pedagogik & ledarskap

Lär dig om människors lärande, utveckling och socialisation i olika sammanhang. Vad ledarskap är, ledarskap ur olika perspektiv samt hur individer och grupper påverkar och påverkas av ledaren. Fördjupningen har tydligt fokus på kommunikation, konflikt och konflikthantering.

Kurser: 
Pedagogiskt ledarskap – 100p
Lärande och utveckling – 100p

Socialt företagande 

Här fokus kommunikation, metod och analys av marknadsföring och marknadsinformation. Andra inslag är lagar, etik och hållbar utveckling kopplat till marknadsföring. Viktiga faktorer för affärsutveckling är ytterligare ett inslag. 

Kurser:
Entreprenörskap – 100p
Marknadskommunikation – 100p

Ansökan

Ansök till Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Gymnasieexamen

Samhällsvetenskapsprogrammet inriktning Samhällsvetenskap ger dig en högskoleförberedande examen.

Ta kontakt med skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap så kommer skolan att kontakta dig.

Östra gymnasiet

Välkommen till Östra gymnasiet!

Östra gymnasiet är en modern, öppen och ljus kommunal gymnasieskola med 870 studiemotiverade elever i Skogås i Huddinge Kommun - endast 20 minuter från Stockholm city, 17 från Södra station, ca 12 från Älvsjö/Årstaberg och 10 minuter från Västerhaninge.   Östra...


Läs mer om Östra gymnasiet och visa alla program.

Kontaktuppgifter till Östra gymnasiet

Östra gymnasiet

Kvartettvägen 2-6
142 63 Trångsund

 Visa telefonnummer
www.huddinge.se


Skolrecensioner

Snittbetyg: 4,2

Baseras på 6 recensioner.

Arg invandrar tjej

Har gått nu på östra i ca 3 år.. och det enda jag känner efter dessa tre år är att det är segregation delux. Många lärare gillar och se ner på en viss elev pga elevens ursprung. Tjejer och killar som har en viss still ("Orten") ses ner på, för vi inte är som resten. Har du en konflikt med en svensk människa blir du automatisk klassade som den pr...

Therese, kommunikatör på Östra gymnasiet Kommentar:
Hej! Vi beklagar djupt om du upplevt dina år på skolan på det sätt som du beskriver! Har du pratat med någon i skolledningen eller din coach om det du lyfter fram här i recensionen? Vi vill såklart ha nöjda elever och ett generellt råd är att om det är något som du som elev inte är nöjd med så bör du se till att det når skolledningen (som bes...
Visa hela
Ebba

Jag är väldigt nöjd med min skola, jag känner mig som hemma här. Jag kan alltid vara mig själv utan att tänka på att bli dömd. Jag känner att den är en trevlig miljö som är enkel att anpassa sig till, jag trodde gymnasiet skulle vara jättejobbigt. Men nu kan jag inte tänka mig något annat. Jag som elev känner mig som en del av skolan. Skulle ald...

Visa hela
Nathalie

Att välja att gå på Östra Gymnasiet var ett av de bästa beslut jag tagit och är något jag är nöjd över varje dag. På Östra känner man sig alltid glad och är trygg. Det är en skola med en skön stämning och många bra lärare. Om jag hade valt gymnasium idag så hade jag inte tvekat över att välja Östra Gymnasiet igen. Ett beslut man definitivt inte ...

Visa hela
Recensioner
Utbildningsrecensioner
(4,2)
Baseras på 6 recensioner.
Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap från Östra gymnasiet, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till Östra gymnasiet
Påminn mig om infokväll / öppet hus
Jag vill besöka Östra som Elev för en dag
Jag vill veta mer / jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information