Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet, Medier, info & kommunikation

Östra gymnasiet, i Stockholm
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
3 maj, 2024 14:00
(+ Läs mer )
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
3 maj, 2024 14:00
(+ Läs mer )
Få mer information om programmet 👍

Samhällsvetenskapsprogrammet, Medier, info & kommunikation

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet på Östra gymnasiet

Inom samhällsvetenskapen står människan i centrum och du utvecklar din förmåga att tolka, förstå och förklara människors beteenden och företeelser i samhället.

Vi tittar närmare på människan både som individ, gruppmedlem och samhällsmedborgare. Du går på djupet i svenska och utländska samhällens strukturer, verksamheter och funktioner. Och reflekterar över frågor som demokrati, kommunikation, etik, genus, miljö och makt ur ekonomiska, sociala och politiska aspekter.

Inriktning Medier, information och kommunikation (SamMedia)

På Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Medier, information och kommunikation (Sam Media) får du lära dig hur media påverkar människor och hur åsikter formas. Perfekt för dig som är nyfiken på journalistik, film och foto och vill lära dig producera content!

Lär dig kommunicera med text och bild, grunderna i medieproduktion där journalistik, foto, film, digital bildbehandling, grafisk design och layout samverkar. Få kunskap om hur medier påverkar dig men också hur du kan påverka via medier. På programmet får du även kunskaper om hur konst, politik, historia och kultur formar och påverkar vårt samhälle idag och historiskt. Och hur olika kommunikationsmodeller kan användas för att tydliggöra din medieproduktion.

Du kommer förutom de kurser (350p) som ingår i själva inriktningen även att läsa Samhällskunskap 2 (100p). Kurser i inriktningen:

  • Journalistik, reklam och information  (100 p)
  • Medieproduktion (100 p)
  • Medier, samhälle och kommunikation (100 p)
  • Psykologi 2 (50 p) 
  • Samhällskunskap 2 – 100p

Framtiden efter Samhällsvetenskapsprogrammet

När du är klar med utbildningen på Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning Medier, information och kommunikation på Östra Gymnasiet och med eventuella vidare studier kanske du jobbar som journalist, samhällsvetare, lärare, statsvetare, advokat, art director, copywriter, säljare, human resources manager, marknadsförare, socionom eller psykolog.

Östra gymnasiet erbjuder Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning Medier, information och kommunikation, med flera olika programfördjupningar. Programfördjupning kommer du att välja till år 2 och 3, men det kan vara idé att redan nu fundera på vad man själv tycker är intressant som utgångspunkt i sitt gymnasie- och utbildningsval.

Är du intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Medier, info & kommunikation, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Stockholm

Programfördjupningar inom inriktning Medier, information & kommunikation (SA)

Under ditt första läsår på gymnasiet kommer du att få välja en programfördjupning. På Östra gymnasiets inriktning Beteendevetenskap erbjuds följande val av programfördjupningar:

Internationellt

Förutom engelska på avancerad nivå får du här studera olika kulturers värdesystem, mänskliga rättigheter och hur internationellt samarbete påverkar den politiska och ekonomiska utvecklingen i världen. 

Kurser: 
Engelska 7 – 100p
Internationella relationer – 100p

Juridik och Kriminologi

Ta reda på hur skyddet av de mänskliga rättigheterna fungerar i Sverige och internationellt. Lär dig mer om våra grundlagar, om EU-rätt, hur det går till i en rättegång och om olika syn på brott och straff.

Kurser:
Kriminologi – 100p
Rätten och samhället – 100p

Pedagogik & ledarskap

Lär dig om människors lärande, utveckling och socialisation i olika sammanhang. Vad ledarskap är, ledarskap ur olika perspektiv samt hur individer och grupper påverkar och påverkas av ledaren. Fördjupningen har tydligt fokus på kommunikation, konflikt och konflikthantering.

Kurser: 
Pedagogiskt ledarskap – 100p
Lärande och utveckling – 100p

Socialt företagande 

Här fokus kommunikation, metod och analys av marknadsföring och marknadsinformation. Andra inslag är lagar, etik och hållbar utveckling kopplat till marknadsföring. Viktiga faktorer för affärsutveckling är ytterligare ett inslag. 

Kurser:
Entreprenörskap – 100p
Marknadskommunikation – 100p

Behörighet

För behörighet till Samhällsvetenskapsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska, geografi, historia, religion, samhällskunskap samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Samhällsvetenskapsprogrammet, Medier, info & kommunikation

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Gymnasieexamen

Samhällsvetenskapsprogrammet inriktning Medier, information och kommunikation ger dig en högskoleförberedande examen.

Ta kontakt med skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Medier, info & kommunikation så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Skolrecensioner

Snittbetyg: 4,8

Baseras på 4 recensioner
Skriv en recension
5/5
Gabi
10 mar 2024

En skola där man verkligen trivs i. Lärarna är så sjukt bra och det märks att de gillar det de jobbar med. Ångrar verkligen inte att jag började här!

5/5
Ludvig
23 feb 2021

Jag är jättenöjd med mitt val av gymnasium! Trots att min gymnasietid blev som den blev så är jag ändå riktigt nöjd med min tid på Östra. Det är inte en dag då jag ångrat mitt v...

Visa hela
4/5
Natalia
23 apr 2018
Kurser efter dina intressen

När jag letade efter ett gymnasium så letade jag efter en plats där man hade många väger att välja. En skola där man verkligen kunde läsa dem kursen som man själv tyckte var in...

Visa hela
Östra gymnasiet
Kvartettvägen 2-6
142 63 Trångsund

Välkommen till Östra gymnasiet!

Östra gymnasiet är en modern, öppen och ljus kommunal gymnasieskola med 870 studiemotiverade elever som samarbetar, hjälper och stöttar varandra till goda studieresultat. Östra gymnasiets öppna och ljusa lokaler stod klara 2005 och erbjuder en härlig och trygg miljö. Sammanhållning...

Läs mer om Östra gymnasiet och visa alla program.

Sponsrad