Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturbruksprogrammet, Naturturism: Naturguide & Vildmarkskock

ForshagaAkademin
Programinformation
Forshaga
Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Naturturism: Naturguide & Vildmarkskock

VÄLKOMMEN TILL NATURGUIDE & VILDMARKSKOCK

Den svenska naturen är som skapad för matlagning utomhus! Branschen ser ett stort behov av Vildmarkskockar och därför startar en ny spännande gymnasieutbildning hösten 2021!
Naturguide & Vildmarkskock är utbildningen som kombinerar naturguidningsaktiviteter inom äventyr, jakt och fiske med naturnära måltidsupplevelser. Utbildningen är ett yrkesprogram baserat på Naturbruksprogrammet (naturturism). Eleverna kommer att bli duktiga på att vägleda andra till naturupplevelser samt att målgruppsanpassa olika aktiviteter. Det kan exempelvis handla om att tillreda mat för grupper som vill ha den serverad, men också att skapa aktiviteter där matlagningen står i centrum. 

Du kan få högskolebehörighet genom att välja studiespåret som individuellt val. Vårt nära samarbete med branschen skapar goda förutsättningar för dig att lyckas!

VI ÄLSKAR DET NATURLIGA KÖKET
Tycker du om friluftsliv och matlagning? Låter det spännande att guida grupper på fjället, i skogen och på sjön? Då är det här utbildningen för dig! Naturguide & Vildmarkskock kombinerar det bästa av äventyr, jakt och fiske. På schemat finns bl.a. kurser i matlagning, naturguidning och företagande. Under din gymnasietid ingår det utbildningsmoment inom äventyrsaktiviteter, tillagningsmetoder i fält och grundläggande jakt- och sportfiskemetoder.

NATURTURISM OCH MATLAGNING = FRAMTID
I takt med att naturturismen växer stadigt blir du efter dina tre år på skolan en del av en framtidsbransch. Svensk ekoturism har växt de senaste åren och i och med det ökar också efterfrågan av vällagad mat i fält.

GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET ELLER FÖRDJUPNING?
Inom det individuella valet kan du fördjupa dig i fältmatlagning och naturguidning. Vill du få grundläggande behörighet till högskola/universitet väljer du istället ”studiespåret”.

ÅRSKURS 1
Fokus ligger på att få grundläggande kunskap om friluftsliv, utomhusmatlagning och säkerhet. Din utbildning börjar med ett introläger där samarbetsövningar och äventyrs- aktiviteter såsom vandring, paddling och klättring står på schemat. Under hajker och utbildningsresor övar du bl.a. livräddning i fält (HLR / LABC) och i ettan genomförs även eldkursen, där du bl.a. lär dig skapa en eld från grunden av det som finns i naturen för årstiden.

ÅRSKURS 2
Nu står ledarskap på schemat. Du tränar praktiskt att guida grupper både under skoltid och din praktik. I samband med fjällturerna fördjupar du dig i friluftskunskap och terrängmatlagning där fokus ligger på tillagning av lokala naturprodukter som t.ex vilt, fisk och bär. Du tränar att handleda användning av vanliga spö- och andra fiskeredskap samt genomför grundkursen till paddelinstruktör.

ÅRSKURS 3
Nu ligger tyngdpunkten på entreprenörskap och de färdigheter som krävs för att driva företag inom vildmarks- och äventyrsturism. Du får fördjupade kunskaper i aktivitetsledarskap, livsmedelssäkerhet och servering. Överlevnadskursen i trean ger dig också bra erfarenhet för ditt framtida yrkesliv. Inom entreprenörskapskursen driver du även ditt eget UF-företag.

PRAKTIK /APL OCH CERTIFIERINGAR
Under dina tre år på utbildningen ingår 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Exempel på praktikplatser är företag inom vildmarks- och äventyrs-guidning, restauranger och camper med utomhusmatlagning eller i friluftslivs-och outdoorbutiker. Du har möjlighet att göra din praktik både i Sverige och utomlands. Praktikperioderna är bra tillfällen för att nätverka med branschen och skapa kontakter för framtida jobb. Under utbildningen får du följande certifikat och intyg:

Klättring: Grönt och rött kort
ATV-kort & Förarbevis för snöskoter
A-kort för motor- och röjmotorsåg
HLR-utbildning
Paddelpass: gult

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Naturturism: Naturguide & Vildmarkskock, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Naturturism: Naturguide & Vildmarkskock

Du söker programmet via Elevantagningen i Karlstad. Om du bor i en kommun som inte ingår i antagningskansliet söker du istället via din hemkommun.
Postadress: Gymnasieförvaltningen, Elevantagningen651 84 KARLSTAD
Telefon: 054-540 13 08
E-post: elevantagningen@karlstad.se

Gymnasieexamen

Utbildningen ger en yrkesexamen. Du har möjlighet att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

Reportage

ForshagaAkademin

Vill du veta mer om hur det är att ha Sportfiske, Hundsport eller Viltvård och Jakt som inriktning?

Läs mer ForshagaAkademin

Här kan du läsa om hur eleverna på ForshagaAkademin tycker det är att gå på skolan. Vad är det bästa med sportfiskeutbildningen? Hur är det att att arbeta med hundar i utbildningen? Klicka in dig på reportaget för att läsa mer!


Ta kontakt med skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Naturturism: Naturguide & Vildmarkskock så kommer skolan att kontakta dig.

ForshagaAkademin

Välkommen till ForshagaAkademin!

Välkommen till en unik skola som ger dig möjligheten att jobba inom spännande framtidsbranscher! ForshagaAkademin är en fristående gymnasieskola som ligger i Forshaga, Värmland med närhet till både skogar och vattendrag. På skolan finns fem spännande gymnasieutbildningar inom naturturism: sportfiske, hundsport, äventyrsturism,...


Läs mer om ForshagaAkademin och visa alla program.

Kontaktuppgifter till ForshagaAkademin

ForshagaAkademin

Industrileden 5B
66732 Forshaga

 Visa telefonnummer
www.forshagaakademin.se

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Naturbruksprogrammet, Naturturism: Naturguide & Vildmarkskock från ForshagaAkademin, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta / börja på ForshagaAkademin
Öppet hus
Prova på / skugga en elev
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Reportage
Vill du veta mer om hur det är a...

Här kan du läsa om hur eleverna på ForshagaAkademin tycker det är att gå på skolan. Vad är det bästa med sportfiskeutbildningen? Hur är det att att arbeta med hundar i utbildningen? Klicka in dig på reportaget för att läsa mer!

Läs mer

Du kanske också är intresserad av: