Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Naturturism: Äventyrsturism

ForshagaAkademin, i Forshaga
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Sista ansökan
Sista ansökan: Kolla med din SYV angående sista ansökningsdag i gymnasievalet.
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Sista ansökan
Sista ansökan: Kolla med din SYV angående sista ansökningsdag i gymnasievalet.
Få mer information om programmet 👍

Videoreportage

Naturbruksprogrammet, Naturturism: Äventyrsturism

Naturbruksprogrammet, Naturturism: Äventyrsturism

VÄLKOMMEN TILL ÄVENTYRSTURISM

Äventyrsturism är utbildningen för dig som brinner för äventyr i alla former. Utbildningen är ett yrkesprogram baserat på Naturbruksprogrammet (naturturism). Du kan få högskolebehörighet genom att välja studiespåret som individuellt val. Vårt nära samarbete med branschen skapar goda förutsättningar för dig att lyckas!

VI ÄLSKAR ÄVENTYR

Under din gymnasietid ingår utbildningsmoment och resor där du får testa på bland annat fjällsäkerhet, teambuilding och äventyrsaktiviteter. Vårt nära samarbete med branschen skapar goda förutsättningar för dig att lyckas. 

VÅRT KLASSRUM I SKOG OCH MARK

Utbildningen varvar teori med praktiska moment utomhus. Detta ger bra tillfällen till träning av säkerhetsmoment och möjligheter att fördjupa dina kunskaper i exempelvis paddling, klättring, skidåkning eller MTB.

FRAMTIDEN FINNS I NATUREN

I takt med att naturturismen växer blir du efter din utbildning en del av en framtidsbrasch. Vill du fördjupa dig inom guidning, ledarskap samt försäljning och marknadsföring väljer du inriktningsspåret som individuellt val. Du kan också välja matlagning som öppnar upp för ännu fler jobbmöjligheter inom naturturismen.

FRAMTID: FRÅN DRÖM TILL YRKE

Sveriges natur och goda möjlighet till friluftsliv är en attraktion både för oss som bor i Sverige och för besökare från utlandet. Intresset för att vistas i naturen ökar hos stora grupper och därför finns det allt större möjligheter till att jobba inom naturturism. Äventyr och natur var de stora turismtrenderna i Sverige sommaren 2017. T.ex. så uppskattade Fjällsäkerhetsrådet att bortåt 700 000 besökare från Sverige och andra länder reste till svenska fjällen under sommaren.

Direkt efter gymnasiet kan du jobba som t.ex: natur- och äventyrsguide, skidlärare, paddelinstruktör, turistentreprenör eller i friluftsliv-/outdoorbutik. Du blir också väl förberedd för GMU.

Universitetsstudier: Läser du fullständigt program och ev. studiespåret får du behörighet att söka till t.ex. polishögskolan, olika beteende-vetenskapliga samt pedagogiska utbildningar.

På yrkeshögskolor kan du läsa vidare inom t.ex. butiksledning, projektledning och turism.

APL (PRAKTIK) OCH CERTIFIERINGAR

Under dina tre år på utbildningen ingår 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Exempel på praktikplatser är företag inom natur- och äventyrsguidning, reseföretag eller i frilufts- och outdoorbutiker. Du har möjlighet att göra din praktik både i Sverige och utomlands. Praktipoerioderna är bra tillfällen för att nätverka med branschen och skapa kontakter för framtida jobb.

Under utbildningen ingår följande certifikat och intyg:

 • SLAO Skidlärare steg 1
 • Klätterkort grönt & rött
 • Paddelpass 
 • ATV-kort & förarbevis för snöskoter
 • A-kort för motorsåg
 • RA+RB-kort för röjmotorsåg
 • Vildmarksmedicin
 • HLR-utbildning

Möjlighet till följande cert:

 • SLAO Skidlärare  steg 2
 • Certifierad Naturguide
 • B-kort för motorsåg
Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Naturturism: Äventyrsturism, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

 • Klassrum
 • Forshaga
 • Svenska
 • Sista ansökan: Kolla med din SYV angående sista ansökningsdag i gymnasievalet.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Naturturism: Äventyrsturism

Du söker programmet via antagningskansliet Elevantagningen i Karlstad. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Gymnasieförvaltningen, Elevantagningen651 84 KARLSTAD
Telefon: 054-540 13 08
Mejladress: elevantagningen@karlstad.se

Gymnasieexamen

Utbildningen ger en yrkesexamen. Du har möjlighet att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

Reportage

Vill du veta mer om hur det är att ha Sportfiske, Hundsport eller Viltvård och Jakt som inriktning?

ForshagaAkademin

Här kan du läsa om hur eleverna på ForshagaAkademin tycker det är att gå på skolan. Vad är det bästa med sportfiskeutbildningen? Hur är det att att arbeta med hundar i utbildningen? Klicka in dig på reportaget för att läsa mer!

Ta kontakt med skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Naturturism: Äventyrsturism så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4

Baseras på 2 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
4/5
Erika
03 dec 2019

Det är en bra utbildning med många jobb möjligheter efter gymnasiet. Det är en bra bladning med praktiska och teoretiska studier.

4/5
Elise Blad
03 dec 2019
Jag valde denna linjen för jag ville ha en bra och rolig utbildning

Jag tycker att det är ett väldigt bra upplägg som dom har planerat genom hela gymnasietiden. Man växer mycket som person när går en mer praktisk utbildning, man lär även känna s...

Visa hela
ForshagaAkademin
Industrileden 5B
66732 Forshaga

Välkommen till ForshagaAkademin!

Välkommen till en unik skola som ger dig möjligheten att jobba inom spännande framtidsbranscher! ForshagaAkademin är en fristående gymnasieskola som ligger i Forshaga, Värmland med närhet till både skogar och vattendrag. På skolan finns fem spännande gymnasieutbildningar inom naturturism: sportfiske, hundsport, äventyrsturism...

Läs mer om ForshagaAkademin och visa alla program.

Sponsrad