Naturbruksprogrammet, Naturturism: Äventyrsgymnasiet

Rätt behörighet för yrke och högskola
Vill du jobba professionellt inom äventyrsturism?
Äventyrsgymnasiet passar dig som gillar forsränning, MTB, skidåkning, kajakpaddling och fjällvandring. När du är färdig kan du bland annat jobba som forsränningsguide och skidlärare.
Under utbildningen
Äventyrsgymnasiet ger dig inspiration, kunskap och verktyg för att börja jobba och utvecklas som både människa och äventyrare i fjäll, skog och vatten. Du utvecklar kompetens och färdigheter inom ledarskap, turism, entreprenörskap, friluftsliv och systematiskt säkerhetsarbete. Studierna varvas med teoretiska och praktiska moment kryddat med intressanta studiebesök och givande APL-platser (arbetsplatsförlagd lärande).
Möjligheten till certifikat är många, såsom exempelvis skidlärare steg 1 och 2, havskajakledare, forsränningslicens, förarbevis på skoter och man kan gå mot rött kort i klättring.
Möjlighet finns att läsa fördjupande kurser i svenska och engelska för att få grundläggande behörighet till högskola eller universitet.
I arbetslivet
Efter avslutad utbildning kan du arbeta inom olika branscher/aktiviteter såsom exempelvis skidlärare, forsränningsguide eller kajakinstruktör. Jobben hittar du på fjällanläggningar, äventyrsbanor, klättergym, inom kanotuthyrning och sportbutiker.
Övningsområden
- Idrefjällen
- Väderöarna
- Joutenheimen
Praktik
Under dina tre år har du minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). APL är en enkel och bra väg till anställning och någonting som vi på skolan värdesätter högt. Skolan har sedan länge ett brett inarbetat nätverk med praktikplatser både i Sverige och utomlands.
Intyg och certifikat
• Skidlärare steg 1 och 2
• Svelav lavinutbildning Freeride 1
• Grönt & rött kort klättring (inomhus)
• Godkänd grundkurs klippa (utomhus)
• Adventure park (godkänd C2-kurs för höghöjdsbanor)
• Forsränningslicens (Transportstyrelsen)
• GSRT (Svenska kanotförbundet)
• Havskajakledare 1 (Svenska kanotförbundet)
• GSF (Svenska kanotförbundet)
• Forskajakinstruktör (Svenska kanotförbundet)
• Motorsåg A- & B-kort
• HLR-Intyg
• AOV-certifikat (Adventure medicine)
• Förarbevis på snöskoter
• UF-intyg (Ung företagsamhet)
Videoreportage
Efter gymnasiet
Studera vidare
Alla utbildningar kan ge behörighet till högskolan(Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6).
Arbetsmarknad
Intresset för guidade aktiviteter och äventyr i Sverige och internationellt ökar stadigt och det finns en uttryckt efterfrågan på kvalificerade guider. Du lär dig även grunderna i eget företagande genom UF (Ung Företagsamhet) som gör att du kan starta eget företag direkt efter utbildningen.
Behörighet
Ansökan
Ansök till Naturbruksprogrammet, Naturturism: Äventyrsgymnasiet
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen för Dalarna och Gävleborg. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Sturegatan 30 791 51 Falun
Telefon: 023-77 70 30
Mejladress: antag@dalakf.se
Gymnasieexamen
Yrkesförberedande gymnasieprogram. På Älvdalens Utbildningscentrum kan du bli högskolebehörig på alla utbildningar.
Äventyr på Facebook
Ta kontakt med skolan
Skolrecensioner
Snittbetyg: 5

Älvdalens Utbildningscentrum - Rätt behörigheter för yrke och vidare studier!
Älvdalens Utbildningscentrum är en familjär gymnasieskola med riksintag, en timmes bilfärd från fjällen och gångavstånd till skog och älv. Här kan du plugga, fiske, jakt, äventyr, lastbilar, anläggnings- och skogsmaskiner. Våra lärare är riktiga proffs och hjälper dig att hitta...
Läs mer om Älvdalens Utbildningscentrum och visa alla program.
Tre mycket givande år på äventyrsgymnasiet. Fullspäckat med praktiska utmaningar inom cykling, paddling, klättring och såklart skidåkning. Men också lärorik teori i alla ämnen, ...