Så blir du personlig assistent

Hur blir man personlig assistent?

Hur blir man personlig assistent på gymnasiet?

För att bli personlig assistent kan det vara bra att gå Vård- och omsorgsprogrammet, då du får lära dig om hur människan fungerar biologiskt, psykiskt både vid hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning. Du får även lära dig hur du bemöter människor på ett professionellt sätt, vilket är en viktig kunskap att ha till ditt framtida yrke, då arbetet är väldigt socialt.

Vad gör en personlig assistent?

Personliga assistenter ger stöd i vardagen åt människor med funktionshinder till exempel rörelsehinder eller en intellektuell funktionsnedsättning. I arbetet som personlig assistent försöker man stötta sin brukare att kunna leva sitt liv som han eller hon själv vill.

Du hjälper till med många olika saker beroende på brukarens funktionshinder. Att vara förstående och kunna visa respekt är mycket viktiga egenskaper som personlig assistent. Som personlig assistent kan du ha en mycket varierande bakgrund och i de flesta fallen är det brukaren som bestämmer vem som ska bli sin personliga assistent, även om det är kommunen som fattar beslut i de fall kommunen är arbetsgivare, vilket är det vanligaste. Ofta betyder personliga egenskaper och referenser från tidigare anställningar mer än utbildning för att bli anställd.

Framtidsutsikter för personlig assistenter

Antal lediga arbeten inom yrket personlig assistent har ökat de senaste åren och det finns ett stort behov av personliga assistenter.

Källa: Arbetsförmedlingen

divider

Bra val av gymnasieprogram:

divider

« Tillbaka till alla yrken inom Socialt Arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 16 mar 2017

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-09-24

Så blir du barnskötare

För dig som vill bli barnskötare är Barn- och fritidsprogrammet ett bra val av gymnasieprogram. Som barnskötare har du som arbetsuppgifter att ge barnen en trygg och stimulerad vistelse på en förskola. I dina arbetsuppgifter har du ett övergripande ansvar över barnen på dagarna.Vill du arbeta med barn efter gymnasiet kan du åka utomlands och arbeta som au-pair.