Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du personlig assistent

Hur blir man personlig assistent?

Personlig assistent – Hitta utbildning på: 

Barn och fritid  Vård och omsorg

Hur blir man personlig assistent på gymnasiet?

För att bli personlig assistent kan det vara bra att gå Vård- och omsorgsprogrammet, då du får lära dig om hur människan fungerar biologiskt, psykiskt både vid hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning. Du får även lära dig hur du bemöter människor på ett professionellt sätt, vilket är en viktig kunskap att ha till ditt framtida yrke, då arbetet är väldigt socialt.

Vad gör en personlig assistent?

Personliga assistenter ger stöd i vardagen åt människor med funktionshinder till exempel rörelsehinder eller en intellektuell funktionsnedsättning. I arbetet som personlig assistent försöker man stötta sin brukare att kunna leva sitt liv som han eller hon själv vill.

Du hjälper till med många olika saker beroende på brukarens funktionshinder. Att vara förstående och kunna visa respekt är mycket viktiga egenskaper som personlig assistent. Som personlig assistent kan du ha en mycket varierande bakgrund och i de flesta fallen är det brukaren som bestämmer vem som ska bli sin personliga assistent, även om det är kommunen som fattar beslut i de fall kommunen är arbetsgivare, vilket är det vanligaste. Ofta betyder personliga egenskaper och referenser från tidigare anställningar mer än utbildning för att bli anställd.

Framtidsutsikter för personlig assistenter

Antal lediga arbeten inom yrket personlig assistent har ökat de senaste åren och det finns ett stort behov av personliga assistenter.

Källa: Arbetsförmedlingen

divider

Bra val av gymnasieprogram:

divider

« Tillbaka till alla yrken inom Socialt Arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 06 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-02-28

Så blir du au pair/barnpassare

Au Pair/Barnpassare – Hitta utbildning på: BF Pedagogiskt arbete   BF Socialt arbete Om du vill arbeta som Au Pair/barnpassare passa Barn- och fritidsprogrammet dig då du får lära dig om barn och ungas utveckling, lärande, behov och om deras rättigheter. Många gymnasieskolor erbjuder även praktik under utbildningen. För att kunna vara au pair utomlands måste du var 18 år och det stä ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-13

Yrken efter Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram på gymnasiet. Programmet är ett bra val för dig som vill ha ett socialt jobb i framtiden där människan står i centrum. Tänk på att du även på yrkesprogram på gymnasiet alltid kan välja att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet. Här får du förslag på yrken som kan vara passande efter att ha läst Barn- och fritidsprogrammet!
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-27

Så blir du präst

Präst – Hitta utbildning på:  Humanist  IB  Samhäll För att kunna arbeta som präst behöver du ha en examen från högskola eller universitet i teologi eller religionsvetenskap. Om du vill studera på Teologiska programmet behöver du ha grundläggande högskolebehörighet från gymnasiet, och passande gymnasiala utbildningar kan vara Humanistiska programmet, International Baccalaureate och ...
Läs mer