Så blir du socialsekreterare

Vill du bli socialsekreterare? Här kan du läsa om yrkets lön, hur du ska välja i gymnasiet och vad en socialsekreterare gör.

Så blir du socialsekreterare

Socialsekreterare – Hitta utbildning på:

Samhällsvetenskapsprogrammet

Hur blir man Socialsekreterare på gymnasiet?

För dig som vill jobba som socialsekreterare i framtiden kan det vara bra att läsa till exempel Samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet. Efter gymnasiet får du sedan utbilda dig till socialsekreterare på Socionomprogrammet under 3,5 år. Utbildningen ges på ett flertal orter och med olika inriktningar. För Socionomprogrammet krävs vanligtvis grundläggande behörighet + Matematik B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2.

Vad gör en Socialsekreterare?

Socialsekreterarens jobb går ut på att ge hjälp och stöd till personer och familjer som befinner sig i svåra situationer i livet. Det kan ske genom samtal och andra former av stöd för att på så sätt hjälpa klienten att själv finna en lösning. I arbetet möter du många människor.

En stor del av arbetet som socialsekreterare består av utredningsarbete och man arbetar ofta inom kommunernas socialtjänst. Man kan jobba inom en mängd olika områden med allt från frågor om adoption till familjerätt och uppsökande verksamhet riktad mot ungdomar.

En del socialsekreterare idag startar också egen verksamhet eller tar uppdrag via rekryteringsföretag. Socialsekreterare kan även arbeta inom missbruksvården. Det är ofta vanliga kontorstider som gäller för jobbet. Det finns även socialsekreterare som arbetar aktivt uppsökande med barn och ungdomar. Då kallas man fältassistent. Man arbetar ute i ungdomarnas miljöer och en viktig del i arbetet är att skapa förtroende hos de ungdomar man arbetar med. Arbetet sker då ofta på kvällar och helger.

Framtidsutsikter för Socialsekreterare?

Socialsekreterare väntas ha mycket goda möjligheter till att få jobb på både fem och tio års sikt enligt Arbetsförmedlingens prognoser.

Källa: Arbetsförmedlingen

Vad tjänare en socialsekreterare?

36 100 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Socialt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser