Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du socialpedagog

Socialpedagog – hitta en utbildning på:

Ekonomi  Natur  Samhäll

Så blir du socialpedagog på gymnasiet

För att bli socialpedagog måste du antingen gå en yrkeshögskoleutbildning på två år, eller läsa socialpedagogiska programmet en högskola eller ett universitet i tre år. Du kan även läsa en folkhögskoleutbildning.

Letar du efter universitets- eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till socialpedagog på universitetsnivå.

Vad gör en socialpedagog?

Som socialpedagog kommer du få göra arbetsuppgifter som kan vara varierande. Du kan få arbeta med barn och unga som kan vara psykiskt utsatta och fungera som socialt stöd i deras vardag men även hjälpa till i trygghetsarbetet på en skola. Du får även möjligheten att arbeta med andra grupper, till exempel lärare där du kan vara stöd i de sociala frågorna en lärare möter. Arbetet en socialpedagog gör liknar socionomyrket på många sätt då båda yrkena handlar om det sociala arbetet med människor. Den stora skillnaden mellan en socialpedagog och en socionom är att en socialpedagog arbeter mer praktiskt och en socionom arbetar mer administrativt.

Framtidsutsikter för en socialpedagog

Arbetsförmedlingen bedömer att socialpedagoger har goda möjligheter till arbete framöver.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för socialpedagoger

29 400 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:

Bra val av utbildning efter gymnasiet:


« Tillbaka till alla yrken inom socialt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 10 nov 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-28

Så blir du barnskötare

Hur blir man barnskötare på gymnasiet? Vad gör en barnskötare? Här kan du läsa mer om yrket barnskötare, dess lön och hur du ska välja i gymnasiet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-23

Så blir du au pair/barnpassare

Vill du arbeta som au pair/barnpassare efter gymnasiet? Här kan du läsa mer om yrket, aktuella löner och hur du ska välja i gymnasiet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Så blir du fritidsledare

Vill du arbeta som fritidsledare och anordna aktiviteter för ungdomar? Vad har en fritidsledare för arbetsuppgifter? Vad har yrket för lön? Läs mer om yrket fritidsledare och vad du ska välja för program på gymnasiet!

Läs mer