Så blir du socialpedagog

Hur blir man socialpedagog? Vad har socialpedagoger för lön? Här kan du få reda på vilket gymnasieprogram du ska välja för att bli socialpedagog!

Socialpedagog – hitta en utbildning på:

Ekonomi  Natur  Samhäll

Så blir du socialpedagog på gymnasiet

För att bli socialpedagog måste du antingen gå en yrkeshögskoleutbildning på två år, eller läsa socialpedagogiska programmet en högskola eller ett universitet i tre år. Du kan även läsa en folkhögskoleutbildning.

Letar du efter universitets- eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till socialpedagog på universitetsnivå.

Vad gör en socialpedagog?

Som socialpedagog kommer du få göra arbetsuppgifter som kan vara varierande. Du kan få arbeta med barn och unga som kan vara psykiskt utsatta och fungera som socialt stöd i deras vardag men även hjälpa till i trygghetsarbetet på en skola. Du får även möjligheten att arbeta med andra grupper, till exempel lärare där du kan vara stöd i de sociala frågorna en lärare möter. Arbetet en socialpedagog gör liknar socionomyrket på många sätt då båda yrkena handlar om det sociala arbetet med människor. Den stora skillnaden mellan en socialpedagog och en socionom är att en socialpedagog arbeter mer praktiskt och en socionom arbetar mer administrativt.

Framtidsutsikter för en socialpedagog

Arbetsförmedlingen bedömer att socialpedagoger har goda möjligheter till arbete framöver.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för socialpedagoger

29 400 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:

Bra val av utbildning efter gymnasiet:


« Tillbaka till alla yrken inom socialt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Simon Bergström

Simon Bergström

Digital Analytics Specialist (Visa mer)
Simon jobbar som Digital Analytics Specialist på gymnasium.se, med ett fokus på att hjälpa alla framtida gymnasieelever att hitta rätt gymnasium. Simon bor och är uppväxt i Stockholm där han även studerade till Digital Marknadsstrateg på yrkeshögskolan Nackademin. Hans fokus på gymnasium.se är att skriva guider till sektionen yrkesguiden där du som framtida elev kan hitta tips och tricks för att hitta ditt framtida yrke. Utöver att skriva guider till yrkesguiden jobbar Simon bland annat med Google Ads, analys, spårning och SEO. (Mindre)

Om

Simon jobbar som Digital Analytics Specialist på gymnasium.se, med ett fokus på att hjälpa alla framtida gymnasieelever att hitta rätt gymnasium. Simon bor och är uppväxt i Stockholm där han även studerade till Digital Marknadsstrateg på yrkeshögskolan Nackademin. Hans fokus på gymnasium.se är att skriva guider till sektionen yrkesguiden där du som framtida elev kan hitta tips och tricks för att hitta ditt framtida yrke. Utöver att skriva guider till yrkesguiden jobbar Simon bland annat med Google Ads, analys, spårning och SEO.

Annonser