VVS- och fastighetsprogrammet

VVS- och fastighetsprogrammet, VVS

Värmdö Tekniska gymnasium, i Stockholm (+1 orter)
Undervisningsform
Lärlingsutbildning, Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 20 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 187,5
(medelvärde: 190,0)
Undervisningsform
Lärlingsutbildning, Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 20 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 187,5
(medelvärde: 190,0)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

VVS på Värmdö Tekniska Gymnasium

Vill du vara del av en viktig bransch? Väljer du att utbilda dig inom VVS blir du en del av det viktiga blodomlopp som håller hus och industrier igång med Värme, Ventilation och Sanitet. Värmdö Tekniska Gymnasium har lång erfarenhet av att utbilda "rörisar". Många arbetsuppgifter innebär kontakt med beställare och kunder, vilket förutsätter att du kan hantera sociala situationer och kan kommunicera väl med både kunder och andra yrkesgrupper. Efter några år i yrket är du mycket eftertraktad på arbetsmarknaden.

Inriktning VVS

Inriktningen VVS förbereder dig för jobb som VVS-montör eller ”rörmokare” som det ofta heter i folkmun. Du lär dig om installation, service och underhåll av värme- och sanitetssystem, kopplingsscheman och ritningar, specialverktyg och utrustning. Du får kunskaper i att bygga system med givna funktioner och enligt gällande installationsregler och bygglagstiftning. Du läser kurser i bl.a. sanitetsteknik, svets och lödning av rör samt värmeteknik.  

Men yrket innehåller många fler moment än att arbeta med rör. Det ställs ständigt nya krav på miljövänliga lösningar och med IT skapas nya möjligheter. VVS-branschen är modern och under ständig utveckling. 

Praktik minst 15 veckor

Teorin du lär dig inom VVS måste också kunna omsättas i praktiken. På Värmdö Tekniska Gymnasium tränar du praktiskt i skolans verkstad och har även minst 15 veckors praktik på ett företag i VVS-branschen. VTGs APL-samordnare ser till att utifrån varje elevs specifika intressen erbjuda en passande praktikplats.

Du får högskolebehörighet

På Värmdö Tekniska Gymnasiums VVS- och Fastighetsprogram ingår de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet till universitet och högskola. Högskolebehörigheten ger dig utökade valmöjligheter efter studenten. Du kan även välja att inte läsa dem och istället läsa 1-2 andra kurser.

Arbetsmarknad

Efter avslutad utbildning kan du bl.a. arbeta som till exempel montör inom områdena VVS, industrirör och isolering av tekniska installationer. Arbetsmarknaden för VVS-montörer, isoleringsmontörer och andra positioner inom branschen är god på både fem och tio års sikt. För få utbildar sig till yrket och antalet utbildade VVS-montörer kommer att vara otillräckligt framöver.

Är du intresserad och vill veta mer om VVS- och fastighetsprogrammet, VVS, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

Välj mellan 4 startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Stockholm

Höst

  • Lärlingsutbildning
  • Stockholm

Höst

  • Klassrum
  • Värmdö

Höst

  • Lärlingsutbildning
  • Värmdö

Behörighet

För behörighet till VVS- och fastighetsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

VVS- och fastighetsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till VVS- och fastighetsprogrammet, VVS

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Reportage

Mikahil pluggar Teknik på VTG

Värmdö Tekniska Gymnasium

Mikahil pluggar Informations- och medieteknik på Teknikprogrammet på Värmdö Tekniska Gymnasium. Hur tycker han det är att studera på VTG, varför valde han Teknikprogrammet, och vad har varit roligast under utbildningen?

Liten skola som har väldigt mycket att erbjuda!

Värmdö Tekniska gymnasium (VTG)

I det här reportaget får du höra vad Linus som är elev på VTG:s Fordons- och transportprogram tycker om sin utbildning. Du får också möta Anne som är rektor på skolan och höra hur hon tycker det är att jobba på skolan.

Fortsatta studier

När du läser VVS- och fastighetsprogrammet på VTG ingår de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet till universitet och högskola. Du kan även välja att inte läsa dem och istället läsa 1-2 andra kurser.

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om VVS- och fastighetsprogrammet, VVS så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Värmdö Tekniska gymnasium
Edla Sofias gata 15
13450 Gustavsberg

Värmdö Tekniska Gymnasium med hockey-,
fotboll- och innebandyprofil.

Nyhet: Spelprogrammering och apputveckling på Teknikprogrammet! Värmdö Tekniska Gymnasium, VTG, ligger i fräscha lokaler i Gustavsberg. Skolan är belägen i ett nytt bostadsområde i närheten av Gustavsbergs hamn. Hit tar du dig smidigt med buss 474 från Slussen på ca...

Läs mer om Värmdö Tekniska gymnasium och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 3,5

Baseras på 4 recensioner
Skriv en recension
5/5
Max
18 nov 2020
Fem plus

Mina roligaste tre år ever. Lite segt med så mycket praktik bara.

4/5
Rasmus
11 nov 2020

Bra, mycke kul att lära sig rör. Bra lärare o dom va duktiga

4/5
Pontus
09 nov 2020
Kul skola

Liten skola men bra lärare och hyffsad mat. Var kul att man fick praktisera så mycket.

Sponsrad