Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Nobelgymnasiet, i Karlstad
Antal elever
Antal elever: cirka 90 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 90,0
(medelvärde: 197,4)
Antal elever
Antal elever: cirka 90 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 90,0
(medelvärde: 197,4)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Utbilda dig till frisör på gymnasiet i Karlstad

Är du kreativ och tycker om att arbeta med händerna? Är du intresserad av hår, mode och skönhet? Då är hantverksprogrammet med inriktning frisör och hår- och makeupstylist något för dig!

I årskurs 1 är alla kurser gemensamma. Inför årskurs 2 söker du, med betygen från årskurs 1, den yrkesutgång – frisöraspirant eller hår- och makeupstylist – som du är mest intresserad av. Gemensamt för båda yrkesutgångarna är att du får teoretisk och praktisk kunskap kring hantverket, och möjlighet att praktisera dina kunskaper på såväl dockor som riktiga kunder, på praktik hos företag i branschen och i skolans egen salong.

Frisöraspirant

Frisöryrket är spännande och kreativt, med direktrespons från kunden på ett bra utfört arbete. Yrket är praktiskt men ställer samtidigt krav på teoretisk kunskap inom exempelvis färgkemi och terminologi. Praktik och teori går hand i hand.

Vägen till behörig frisör
Efter de tre åren erbjuds du att avlägga ett delprov för att sedan fortsätta din färdigutbildning som frisöraspirant på salong innan du kan avlägga gesällprov för att bli  behörig frisör med lön enligt avtal. Läs gärna mer om detta på frisor.se.

Hår- och makeupstylist

Om du väljer yrkesutgång hår- och makeupstylist får du lära dig hårstyling och makeup för en rad tillfällen. Du studerar färg- och formlära, skönhetsoch karaktärsmakeup, verktygshantering och försäljningstekniker

Är du intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

APL (praktik)

På hantverkssprogrammet varvas teori med praktiska övningar. Du har också, oavsett yrkesutgång, minst 15 veckors praktik, där du kommer i direktkontakt med yrket och får lära dig hur det fungerar i praktiken.

Behörighet

För behörighet till Hantverksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Hantverksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Du söker programmet via antagningskansliet Elevantagningen i Karlstad. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Få ansökningskoden Postadress: Gymnasieförvaltningen, Elevantagningen651 84 KARLSTAD
Telefon: 054-540 13 08
Mejladress: elevantagningen@karlstad.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Nobelgymnasiet
Nokiagatan 20
654 66 Karlstad

Välkommen till Nobelgymnasiet – Värmlands största yrkesgymnasium! Här blir du anställningsbar, högskoleklar och oslagbar. Oavsett om du letar efter en snabb väg till jobb eller bestämmer dig för att läsa vidare senare i livet står dörrarna öppna för dig. Vi...

Läs mer om Nobelgymnasiet och visa alla program.

Sponsrad