Estetiska programmet

Estetiska programmet, Bild & form

Schillerska gymnasiet, i Göteborg
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 350 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 132,5
(medelvärde: 266,8)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 350 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 132,5
(medelvärde: 266,8)
Få mer information om programmet 👍

Estetiska programmet, Bild & form

Estetiska programmet med inriktning Bild och form

Kreativitet och inspiration

Inriktningen Bild och form får dig att utveckla din konstnärliga förmåga. Detta program blandar teoretiska avsnitt med praktiska uppgifter och ger dig kunskaper om material och tekniker. Vi arbetar med teckning, målning, skulptur, foto, design, digital bildbehandling och utställningsteknik. Vi besöker museer, gallerier och konstnärer och gör projektarbeten som innebär utbyten med olika konsthögskolor. Schillerska har en lång tradition av bild- och formutbildningar med fokus på det konstnärliga förhållningssättet och det konstnärliga hantverket. Bild och form kan läsas med två programfördjupningar.

Bild och form

Med denna fördjupning läser du flera kurser inom bild och form, till exempel mer av kurserna i fotografisk bild, design, bild och form- specialisering och kulturhistoria. Genom de individuella valen har du möjlighet att antingen ytterligare fördjupa dig inom bild och form eller öka på din högskolebehörighet.

Bild och form - med fördjupning samhäll

Med hjälp av Samhällskunskap 2, Matematik 2b, Naturkunskap 2 och Engelska 7 täcker du in det som krävs för särskild behörighet för ett stort antal utbildningar. Genom att dessutom använda dina 200 poäng individuella val till antingen språk (från åk 1) eller matematik 3b får du ännu bredare teoretisk kompetens.

Spetsutbildning i bild och form

Du som söker vår spetsutbildning har siktet på högre konstutbildning vid konsthögskola eller någon annan konstutbildning. Vi ger dig fördjupade kurser i bild och form och möjligheter att utvecklas i vår inspirerande miljö.

Likt vårt program Bild och form så blandas teoretiska avsnitt med praktiska uppgifter och ger dig kunskaper om material och tekniker. Vi arbetar med teckning, målning, skulptur, foto, design och digital bildbehandling och utställningsteknik. Vi besöker museer, gallerier och konstnärer. Vi gör projektarbeten som innebär utbyten med olika konsthögskolor. Schillerska har en lång tradition av bild- och formutbildningar och våra lärare är erfarna och kunniga.

En bra grund till vidare konststudier

Målet med spetsutbildningen är att du ska kunna gå vidare direkt efter gymnasiet till den konstutbildning du vill komma in på. Du kan till exempel studera vidare inom design, arkitektur, spelutveckling, film, foto, mode/textil, smyckekonst och fri konst.

Antagning

Till utbildningen söker du med grundskolebetyg och antagningsprov. Vid antagningen läggs provresultatet samman med dina betyg från grundskolan. Antagningsprovet består av ett antal olika uppgifter. Information finns på hemsidan.

Instruktioner för antagningsprover Bild och Form

Vid frågor kontakta programsamordnare Linda Peterson linda.peterson@educ.goteborg.se 0707-85 44 40

Är du intresserad och vill veta mer om Estetiska programmet, Bild & form, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Göteborg

Antagningsprov

Nytt för i år: Arbetsproven skickas digitalt. 

Deadline: 28 februari 

Antagningsprov - Bild & form och Bild & form Spets Schillerska gymnasiet

Antagningsprovet till Bild & form och Bild & form Spets består av tre uppgifter. Instruktionerna till uppgifterna finns i länken "Antagningsprov- Bild & Form och Spets".

Alla som söker till Bild & form och Bild & form Spets gör samma arbetsprover. De som söker till Spets kommer även att kallas till en intervju via Google Meet.  

Till Estetiska programmet kan du söka både med betyg och arbetsprover. De poäng du får på arbetsproverna läggs till ditt övriga meritvärde från grundskolan. 

Förtydligande:

De elever som söker till våra bildutbildningar på Schillerska gör samma arbetsprover. Det är enbart de elever som söker Spets som blir kallade till intervju. Har du sökt både Bild och form och Spets blir du kallad till intervju. Söker du enbart Bild och form är din ansökan färdig när du skickat in arbetsproverna.

Länk till ansökan Bild & form och Bild & form Spets: Antagningsprov - Bild & form och Spets

Våra tre arbetsprover ligger sist i dokumentet.

Fram till deadline den 28 februari kan du redigera i din ansökan.

Vi använder oss av Google -formulär i ansökan. Använd ditt Google-konto för skola när du söker. Om du inte redan har ett konto kan du skapa ett här: Skapa Google-konto.

Fördjupning samhäll

Fördjupning samhäll på Estetiska programmet

Många elever vill ha den bredd och de meritpoäng som Samhällsvetenskapsprogrammet ger, men med ett estetiskt innehåll – och varför välja bort när du kan välja till? På Schillerska kan du få just detta. Skolans duktiga och erfarna lärare delar med sig av sina erfarenheter och du får praktiskt testa dina nyvunna kunskaper både i skolan och ute i fält genom olika samarbetsprojekt.

Bild och form eller Teater

Som elev får du grundläggande kurser i estetiska ämnen, antingen inom Bild och form eller inom Teater. På så sätt får du en introduktion till estetikens värld som kan leda dig framåt mot eftergymnasiala- eller högskolestudier inom just ditt valda estetiska område. Du blir även förberedd att studera vidare inom ett annat akademiskt fält.

Schillerska gymnasiet är känt för att röra sig i spänningsfältet mellan kultur, språk och samhällsengagemang. Det finns en lång tradition av denna typ av specialdesignade program – och skolan är glad att kunna erbjuda möjligheten igen.

I fördjupningen läser du Samhällskunskap 2, Matematik 2b, Naturkunskap 2 och Engelska 7, vilket täcker in det som krävs som särskild behörighet för ett stort antal utbildningar. Du kan få ännu bredare kompetens genom att använda dina 200 poäng individuella val till antingen språk (från årskurs 1) eller matematik 3b. Du kan också välja att stanna vid de fyra först nämnda kurserna för att istället fördjupa dig inom din estetiska profil. Oavsett ditt val så håller du dörrarna öppna inför framtiden. 

Behörighet

För behörighet till Estetiska programmet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska samt minst nio andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Estetiska programmet, Bild & form

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 507340222 Göteborg
Telefon: 031-335 51 30
Mejladress: gymnasieantagningen@goteborgsregionen.se

Gymnasieexamen

Högskoleförberedande gymnasieexamen.

Ta kontakt med skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Estetiska programmet, Bild & form så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,7

Baseras på 3 recensioner
Skriv en recension
5/5
Ellen
30 sep 2020

Jag gick bild-spets, och det va skitkul! Kände inte av någon stor konkurrens utan man blev inspirerad av de andra eleverna, och bildlärarna var underbara. Språklärarna var också...

Visa hela
5/5
spetselev
25 sep 2019
schysst skola

fördelar: -vi fick macbooks -lokalerna ser bra ut -eleverna är oftast rätt chill -massor av studentföreningar; precis som en fucking anime (jag är inte med i nån doc...

Visa hela
4/5
Bildestet3a
27 jan 2016
Nöjd.

Vi har haft många fantastiska lärare, andra har varit mindre bra, men över lag är jag nöjd med lärarna! Fina lokaler. Skolgården är en parkering och därför inte särskilt fin men...

Visa hela
Schillerska gymnasiet
Vasagatan 19
411 24 Göteborg

Schillerska gymnasiet i Göteborg

Schillerska gymnasiet erbjuder dig en inspirerande skolmiljö och en bra utbildning som gör dig förberedd på framtiden och studier vid högskola och universitet. Skolan engagerade och inspirerande lärare arbetar med målet att just du ska lyckas med vad du än...

Läs mer om Schillerska gymnasiet och visa alla program.

Sponsrad