Visa gymnasium.se som: Mobil

Estetiska programmet, Bild & form

Schillerska gymnasiet
Programinformation
Göteborg
Antal elever: cirka 330 (.)
Estetiska programmet
  • Antagningspoäng: 135,0
    (medelvärde: 259,7) * statistik från 2020

Estetiska programmet, Bild & form

Bild och formgivning på Schillerska gymnasiet

Estetiska programmet med inriktning Bild och form

Kreativitet och inspiration

Inriktningen Bild och form får dig att utveckla din konstnärliga förmåga. Detta program blandar teoretiska avsnitt med praktiska uppgifter och ger dig kunskaper om material och tekniker. Vi arbetar med teckning, målning, skulptur, foto, design, digital bildbehandling och utställningsteknik. Vi besöker museer, gallerier och konstnärer och gör projektarbeten som innebär utbyten med olika konsthögskolor. Schillerska har en lång tradition av bild- och formutbildningar med fokus på det konstnärliga förhållningssättet och det konstnärliga hantverket. Bild och form kan läsas med två programfördjupningar.

Bild och form

Med denna fördjupning läser du flera kurser inom bild och form, till exempel mer av kurserna i fotografisk bild, design, bild och form- specialisering och kulturhistoria. Genom de individuella valen har du möjlighet att antingen ytterligare fördjupa dig inom bild och form eller öka på din högskolebehörighet.

Bild och form - med fördjupning samhäll

Med hjälp av Samhällskunskap 2, Matematik 2b, Naturkunskap 2 och Engelska 7 täcker du in det som krävs för särskild behörighet för ett stort antal utbildningar. Genom att dessutom använda dina 200 poäng individuella val till antingen språk (från åk 1) eller matematik 3b får du ännu bredare teoretisk kompetens.

Spetsutbildning i bild och form

Du som söker vår spetsutbildning har siktet på högre konstutbildning vid konsthögskola eller någon annan konstutbildning. Vi ger dig fördjupade kurser i bild och form och möjligheter att utvecklas i vår inspirerande miljö.

Likt vårt program Bild och form så blandas teoretiska avsnitt med praktiska uppgifter och ger dig kunskaper om material och tekniker. Vi arbetar med teckning, målning, skulptur, foto, design och digital bildbehandling och utställningsteknik. Vi besöker museer, gallerier och konstnärer. Vi gör projektarbeten som innebär utbyten med olika konsthögskolor. Schillerska har en lång tradition av bild- och formutbildningar och våra lärare är erfarna och kunniga.

En bra grund till vidare konststudier

Målet med spetsutbildningen är att du ska kunna gå vidare direkt efter gymnasiet till den konstutbildning du vill komma in på. Du kan till exempel studera vidare inom design, arkitektur, spelutveckling, film, foto, mode/textil, smyckekonst och fri konst.

Antagning

Högst 16 elever antas specifikt till spetsutbildningen. Godkända betyg från grundskolan är en förutsättning. Eleven kallas till ett färdighetsprov, där elevens förutsättningar att tillgodogöra sig undervisningen bedöms. Även en intervju ingår.

Är du intresserad och vill veta mer om Estetiska programmet, Bild & form, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Antagningsprov

Nytt för i år: Arbetsproven skickas digitalt. 

Deadline: 28 februari 

Antagningsprov - Bild & form och Bild & form Spets Schillerska gymnasiet

Antagningsprovet till Bild & form och Bild & form Spets består av tre uppgifter. Instruktionerna till uppgifterna finns i länken "Antagningsprov- Bild & Form och Spets".

Alla som söker till Bild & form och Bild & form Spets gör samma arbetsprover. De som söker till Spets kommer även att kallas till en intervju via Google Meet.  

Till Estetiska programmet kan du söka både med betyg och arbetsprover. De poäng du får på arbetsproverna läggs till ditt övriga meritvärde från grundskolan. 

Förtydligande:

De elever som söker till våra bildutbildningar på Schillerska gör samma arbetsprover. Det är enbart de elever som söker Spets som blir kallade till intervju. Har du sökt både Bild och form och Spets blir du kallad till intervju. Söker du enbart Bild och form är din ansökan färdig när du skickat in arbetsproverna.

Länk till ansökan Bild & form och Bild & form Spets: Antagningsprov - Bild & form och Spets

Våra tre arbetsprover ligger sist i dokumentet.

Fram till deadline den 28 februari kan du redigera i din ansökan.

Vi använder oss av Google -formulär i ansökan. Använd ditt Google-konto för skola när du söker. Om du inte redan har ett konto kan du skapa ett här: Skapa Google-konto.

Fördjupning samhäll

Fördjupning samhäll på Estetiska programmet

Många elever vill ha den bredd och de meritpoäng som Samhällsvetenskapsprogrammet ger, men med ett estetiskt innehåll – och varför välja bort när du kan välja till? På Schillerska kan du få just detta. Skolans duktiga och erfarna lärare delar med sig av sina erfarenheter och du får praktiskt testa dina nyvunna kunskaper både i skolan och ute i fält genom olika samarbetsprojekt.

Bild och form eller Teater

Som elev får du grundläggande kurser i estetiska ämnen, antingen inom Bild och form eller inom Teater. På så sätt får du en introduktion till estetikens värld som kan leda dig framåt mot eftergymnasiala- eller högskolestudier inom just ditt valda estetiska område. Du blir även förberedd att studera vidare inom ett annat akademiskt fält.

Schillerska gymnasiet är känt för att röra sig i spänningsfältet mellan kultur, språk och samhällsengagemang. Det finns en lång tradition av denna typ av specialdesignade program – och skolan är glad att kunna erbjuda möjligheten igen.

I fördjupningen läser du Samhällskunskap 2, Matematik 2b, Naturkunskap 2 och Engelska 7, vilket täcker in det som krävs som särskild behörighet för ett stort antal utbildningar. Du kan få ännu bredare kompetens genom att använda dina 200 poäng individuella val till antingen språk (från årskurs 1) eller matematik 3b. Du kan också välja att stanna vid de fyra först nämnda kurserna för att istället fördjupa dig inom din estetiska profil. Oavsett ditt val så håller du dörrarna öppna inför framtiden. 

Behörighet

För behörighet till Estetiska programmet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska samt minst nio andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Estetiska programmet, Bild & form

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 507340222 Göteborg
Telefon: 031-335 51 30
Mejladress: gymnasieantagningen@goteborgsregionen.se

Gymnasieexamen

Högskoleförberedande gymnasieexamen.

Ta kontakt med skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Estetiska programmet, Bild & form så kommer skolan att kontakta dig.

Schillerska gymnasiet

Schillerska gymnasiet i Göteborg

Schillerska gymnasiet erbjuder dig en inspirerande skolmiljö och en bra utbildning som gör dig förberedd på framtiden och studier vid högskola och universitet. Skolan engagerade och inspirerande lärare arbetar med målet att just du ska lyckas med vad du än...


Läs mer om Schillerska gymnasiet och visa alla program.

Kontaktuppgifter till Schillerska gymnasiet

Schillerska gymnasiet

Vasagatan 19
411 24 Göteborg

 Visa telefonnummer
www.goteborg.se

Recensioner

Snittbetyg: 4,7

Baseras på 3 recensioner.

Ellen
Jag gick bild-spets, och det va skitkul! Kände inte av någon stor konkurrens utan man blev inspirerad av de andra eleverna, och bildlärarna var underbara. Språklärarna var också bra, tror jag hade 1 dålig lärare på tre år. Roligt att gå med folk som verkligen gillar samma sak som en själv. Väldigt fin plats att gå till varje dag - byggnaden är m...
Visa hela
spetselev
fördelar: -vi fick macbooks -lokalerna ser bra ut -eleverna är oftast rätt chill -massor av studentföreningar; precis som en fucking anime (jag är inte med i nån dock) -alla ser så "unika" ut att man aldrig står ut -schyssta bildmaterial -pedagogiska och allmänt schyssta lärare nackdelar -smyrnakyrkan (maten) -kommu...
Visa hela
Bildestet3a
Vi har haft många fantastiska lärare, andra har varit mindre bra, men över lag är jag nöjd med lärarna! Fina lokaler. Skolgården är en parkering och därför inte särskilt fin men jag bryr mig inte så mycket om det för omgivningen är fin och när vädret är bra och man har håltimma kan man alltid sätta sig i Vasaparken... :) För övrigt har det vari...
Visa hela
Recensioner
Utbildningsrecensioner
(4,7)
Baseras på 3 recensioner.
Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Estetiska programmet, Bild & form från Schillerska gymnasiet, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till Schillerska gymnasiet
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information