Visa gymnasium.se som: Mobil

Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Motorbranschens Tekniska gymnasium
Programinformation
Göteborg
Antal elever: 98 (år 1)
Fordons- och transportprogrammet
  • Antagningspoäng: 177,7
    (Lägsta: 127,5) * statistik från 2017

Utbildningsinfo

Personbil-MTGInriktningen Personvagnstekniker på MTG Göteborg

Personvagnstekniker är utbildningen för dig som vill jobba som bilmekaniker efter gymnasiet. Du jobbar med service och reparationer av både gamla och nya bilar. Inom inriktningen på Fordons- och transportprogrammet på MTG ligger förutom fordonskunskap stort fokus på elektronik och datorkunskap.

Teori och praktik på inriktningen Personvagnstekniker

På MTG läser du kärnämnen, deltar i yrkeskurser och får grundläggande yrkeskunskaper. Den fördjupade yrkesutbildningen får du när du gör praktik under APL-perioden. Ca 20 veckor av din utbildningstid är förlagd till ledande branschföretag som APL-tid.

Utbilda dig till bilmekaniker

I jobbet som bilmekaniker genomför man service eller gör felsökning och reparerar bilar. Det kan vara olika fel på exempelvis bränslesystemet, tändningen, bromssystemet, styrinrättningen eller någon annan speciell utrustning i bilen. Fordonsmekaniker är samlingsnamnet för alla de som utför analys, reparation samt service och underhåll på fordon och arbetsmaskiner. 

I jobbet som mekaniker kan också vissa underhållsarbeten ingå, som svetsning och enklare karosseriarbeten. Andra arbetsuppgifter är installation av elektrisk utrustning som GPS, mobiltelefoner och stereo.

Modern teknik i nya bilar

Dagens bilar innehåller fler och fler elektroniska delar och el-reparationer är en allt större del av reparationerna. Motorsystem och bromsar styrs till exempel av datorer. felsökning görs därför mer och mer med elektronisk test- och mätutrustning eller sker via datorn. Till hösten kommer vi att fokusera på elektrifiering och det kommer även finnas möjlighet att söka en spetsutbildning inom detta område.

Här kan du jobba som bilmekaniker

Bilmekaniker jobbar oftast med flera olika bilmärken på bilverkstäder. Du kan också jobba som bilmekaniker på bensinstationer, bärgningsföretag, på däcksverkstäder eller hos större åkeriföretag. Jobbet som bilmekaniker innebär ofta självständigt arbete och man är oftast specialiserad på vissa uppgifter. I yrket ingår oftast en hel del kundkontakt.

Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Som boende i samma kommun som Motorbranschens Tekniska gymnasium söker du till programmet via Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: Box 5073 40222 Göteborg
Telefon: 031-335 51 61
E-post: gymnasieantagningen@grkom.se

Gymnasieexamen

Yrkesprogram med möjlighet att läsa kurser för att bli högskolebehörig.

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil så kommer skolan att kontakta dig.

Motorbranschens Tekniska gymnasium

MTG-Motorbranschens-Tekniska-Gymnasium

Har du ett stort intresse för fordon? Då är MTG något för dig. MTG erbjuder ett brett utbud inom fordons- och transportbranschen. Hos oss kan du utbilda dig till lastbilsförare, personbilstekniker, lastvagnstekniker, bilskadetekniker och lackeringstekniker. Fordons- och transportbranschen är i...


Läs mer om Motorbranschens Tekniska gymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Motorbranschens Tekniska gymnasium

JA Pripps gata 2
421 32 Västra Frölunda

 Visa telefonnummer
www.goteborg.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att beställa information om Fordons- och transportprogrammet, Personbil, fyll i följande uppgifter: