Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 270 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 92,5
(medelvärde: 165,1)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 270 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 92,5
(medelvärde: 165,1)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Inriktningen Personvagnstekniker på MTG Göteborg

Personvagnstekniker är utbildningen för dig som vill jobba som bilmekaniker efter gymnasiet. Du jobbar med service och reparationer av både gamla och nya bilar. Inom inriktningen på Fordons- och transportprogrammet på MTG ligger förutom fordonskunskap stort fokus på elektronik och datorkunskap.

Teori och praktik på inriktningen Personvagnstekniker

På MTG läser du kärnämnen, deltar i yrkeskurser och får grundläggande yrkeskunskaper. Den fördjupade yrkesutbildningen får du när du gör praktik under APL-perioden. Ca 20 veckor av din utbildningstid är förlagd till ledande branschföretag som APL-tid.

Utbilda dig till bilmekaniker

I jobbet som bilmekaniker genomför man service eller gör felsökning och reparerar bilar. Det kan vara olika fel på exempelvis bränslesystemet, tändningen, bromssystemet, styrinrättningen eller någon annan speciell utrustning i bilen. Fordonsmekaniker är samlingsnamnet för alla de som utför analys, reparation samt service och underhåll på fordon och arbetsmaskiner. 

I jobbet som mekaniker kan också vissa underhållsarbeten ingå, som svetsning och enklare karosseriarbeten. Andra arbetsuppgifter är installation av elektrisk utrustning som GPS, mobiltelefoner och stereo.

Modern teknik i nya bilar

Dagens bilar innehåller fler och fler elektroniska delar och el-reparationer är en allt större del av reparationerna. Motorsystem och bromsar styrs till exempel av datorer. felsökning görs därför mer och mer med elektronisk test- och mätutrustning eller sker via datorn. Till hösten kommer vi att fokusera på elektrifiering och det kommer även finnas möjlighet att söka en spetsutbildning inom detta område.

Här kan du jobba som bilmekaniker

Bilmekaniker jobbar oftast med flera olika bilmärken på bilverkstäder. Du kan också jobba som bilmekaniker på bensinstationer, bärgningsföretag, på däcksverkstäder eller hos större åkeriföretag. Jobbet som bilmekaniker innebär ofta självständigt arbete och man är oftast specialiserad på vissa uppgifter. I yrket ingår oftast en hel del kundkontakt.

Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Göteborg

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 507340222 Göteborg
Telefon: 031-335 51 30
Mejladress: gymnasieantagningen@goteborgsregionen.se

Certifiering

Motorbranschcollege

Motorbranschcollege

Motorbranschcollege är en certifiering utfärdad av Motorbranschens Arbetsgivareförbund och IF Metall. Certifieringen betyder att skolan har ett stärkt samarbete med företag i motorbranschen.

Läs mer om Motorbranschcollege här!

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Motorbranschens Tekniska gymnasium
JA Pripps gata 2
421 32 Västra Frölunda

Har du ett stort intresse för fordon? Då är MTG något för dig. MTG erbjuder ett brett utbud inom fordons- och transportbranschen. Hos oss kan du utbilda dig till lastbilsförare, personbilstekniker, lastvagnstekniker, bilskadetekniker och lackeringstekniker. Fordons- och transportbranschen är i...

Läs mer om Motorbranschens Tekniska gymnasium och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner
Skriv en recension
5/5
Victor
06 okt 2020
Bästa skolan

En utan de bästa skolorna, grym personal som går att skapa bra vänskap med. Sköter man sig och visar att man vill så kommer man långt med hjälp av denna skola!

Sponsrad