Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Franska Skolans Gymnasium

i Stockholm
Få mer information om skolan 👍

Video

Om skolan

Välkommen till Franska Skolans Gymnasium!

En lång historia kort...

Franska Skolan är en svensk friskola med fransk profil. Den franska profilen är en del av skolans historia. Skolan grundades år 1862 av S:t Josefssystrarna från Chambéry i Frankrike. De sista systrarna lämnade skolan 1978 då stiftelsen Franska Skolan tog över driften.

Gymnasiet är öppet för alla och antagning sker på betyg. Den franska profilen innebär att alla elever på skolan läser franska på olika nivåer. Vi har kurser från nybörjare till universitetsnivå.

Fokus på elevers växande och utveckling

Franska Skolan är icke vinstdrivande och därför kan vi helt fokusera på utbildningens kvalitet och allas välmående och trivsel. Vi är en liten skola med mindre klasser. Vår ambition är inte att växa; vi erbjuder en familjär stämning med studiero och lärare som hinner se varje elev.

En kreativ skola

På Franska skolans gymnasium har du en unik möjlighet att läsa estetiska kurser på alla program. Vi har ett rikt utbud av kreativ kurser; bild och form, körsång, musik, drama och dramaturgi, samt estetisk kommunikation. Skolans elever ställer varje år upp en uppskattad musikal och flera konserter ges. Här kan du utveckla din kreativa sida. Dessutom finns möjligheten att läsa en entreprenörskurs och starta ett UF-företag. 

Ambitionerna sitter i väggarna

Skolan är belägen i anrika byggnader vid Hötorgets tunnelbanestation, mitt i stan med utsikt över Stockholms takåsar och i de vackra kvarteren runt Sankt Johannes kyrka. Undervisningslokalerna är moderna samtidigt som mycket av den gamla charmen har bevarats. På gymnasiet läser cirka 300 elever. Vi håller en hög ambitionsnivå. Varje klass har ett eget hemklassrum, för lugn, trygghet och trivsel.

Förbereder för framtiden

Franska Skolans Gymnasiums uppgift är att ge sina elever kunskap av hög kvalitet. Skolan vill att du som elev ska få ut så mycket som möjligt av din tid här och bli väl förberedd inför vidare studier och för ett aktivt liv i ett föränderligt globalt samhälle. I dagens internationella kommunikations samhälle ser skolan det också som sin uppgift att utveckla elevernas förmåga att kommunicera på flera språk.

Välj till flera språk

Utöver franskan kan du även läsa tyska, spanska, kinesiska och latin på samtliga program. Språkgrupperna är små vilket skapar mycket goda förutsättningar för dialog och samtal.

Att lära sig om andra kulturer berikar och vidgar sinnet. Genom utbytesresor och möjlighet till praktik i Paris erbjuder vi möjlighet för eleverna att utforska en fransk vardag och får erfarenheter av att arbeta i internationell miljö och att utveckla sina språkkunskaper utomlands. Till exempel förmedlas praktikplatser på le Musée du Louvre, le Musée d’Orsay, restauranger, affärer av olika slag, bokhandel, förskola och florist. Praktiken hjälper också eleven att få insikt i andra kulturer och möjligheter att knyta kontakter för framtiden.

Ett humanistiskt synsätt

Franska Skolans Gymnasiums uppgift är också att ge eleverna ett humanistiskt synsätt d.v.s. tron på och respekten för den enskilda människan och hennes förmåga att tillgodogöra sig kunskap och utvecklas till goda samhällsmedborgare i ett demokratiskt samhälle. Skolan är unik på ett flertal sätt och att visa tydlighet, tolerans och ömsesidig respekt är hörnstenarna i verksamheten. Det i kombination med skolans storlek och den blandning av nationaliteter som går här skapar en internationell, personlig och mycket studiestimulerande miljö.

Skickliga pedagoger och många lärare

Skolans pedagoger är ämneskunniga, kompetenta och engagerade. De utvecklar ständigt undervisningen för att den ska vara varierad och tydligt förbereda eleverna för framtiden och högre studier. Alla lektioner är lärarledda och lärartätheten är hög. Eleverna känner sig sedda, trygga och uppnår mycket goda studieresultat.

Viktig fritid

Här finns också utrymme för att utveckla dina intressen, hitta nya vänner och vara den du är. Både Elevkår och skolans idrottsförening, FIF, arbetar aktivt med att stärka sammanhållningen på skolan. Dessutom har skolan en egen bouleklubb som tränar och tävlar året om.

Läs mer om Franska Skolans Gymnasium på skolans hemsida. Ta även del av aktuella händelser, intressanta nyheter och gemenskapen genom att följa skolan på sociala medier på Facebook och Instagram! #viärfranskaskolansgymnasium 

Ladda ner skolans broschyr


Är du intresserad och vill veta mer om Franska Skolans Gymnasium, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan. Visa alla utbildningar på Franska Skolans Gymnasium

Huvudman

Stiftelsen Franska Skolan

Fristående gymnasieskola

Läs mer här

1 gymnasieskola

Program

Högskoleförberedande program
Ekonomiprogrammet Ort Recensioner
Ekonomiprogrammet, Ekonomi Stockholm
Naturvetenskapsprogrammet
Naturvetenskapsprogrammet, Naturvetenskap Stockholm
4,4 (19)
Samhällsvetenskapsprogrammet
Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap Stockholm
4,3 (9)
  • = Riksintag

Reportage

Karin studerar Naturvetenskap på Franska Skolans Gymnasium

Franska Skolans Gymnasium

Karin är 16 år gammal och studerar på Naturvetenskapsprogrammet på Franska Skolans Gymnasium. Läs intervjun med henne där hon berättar om sin utbildning, skolan och vad hon vill göra i framtiden!

Isak studerar Samhällsvetenskap på Franska Skolans Gymnasium

Franska Skolans Gymnasium

Isak är 17 år och studerar andra året på Samhällsvetenskapsprogrammet på Franska Skolans Gymnasium, en skola i centrala Stockholm med fransk språkprofil. Läs intervjun där han berättar om varför han valde sin utbildning och hur skolans upplägg är. 

Gör en intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Franska Skolans Gymnasium.

Statistik

Andel lärare med leg. och behörighet 2022/23

Antal elever per lärare 2022/23

Franska Skolans Gymnasium
 96,8%
Franska Skolans Gymnasium 13,0

Antal elever på skolan år 2022/23: cirka 290


Utbildningsstatistik

  Genomsnittlig betygspoäng Behöriga till högskola Andel med examen inom 3 år

Ekonomiprogrammet

  Sverige År
Totalt antal studerande cirka 30 2022/23
Genomsnittlig betygspoäng
Andel behöriga till högskola
Andel med examen inom 3 år
Antagningspoäng medel 262,4 2022
Lägsta antagningspoäng 155,0 2022

Naturvetenskapsprogrammet

15,8 97,7 90,6
  Sverige År
Totalt antal studerande cirka 140 2022/23
Genomsnittlig betygspoäng 15,8 2021/22
Andel behöriga till högskola 97,7 2021/22
Andel med examen inom 3 år 90,6 2019/20
Antagningspoäng medel 292,5 2022
Lägsta antagningspoäng 222,5 2022

Samhällsvetenskapsprogrammet

15,2 91,7 92,3
  Sverige År
Totalt antal studerande cirka 110 2022/23
Genomsnittlig betygspoäng 15,2 14,6 2021/22
Andel behöriga till högskola 91,7 91,3 2021/22
Andel med examen inom 3 år 92,3 80,5 2019/20
Antagningspoäng medel 273,2 2022
Lägsta antagningspoäng 232,5 2022
* När uppgiften baseras på färre än 10 avgångselever dubbelprickas den .. för att det inte ska gå att
   se enskilda elevers resultat. En prick . betyder att data saknas.

OBS! Procenten för andel lärare med pedagogisk examen påverkas bland annat av lärare som har deltidstjänst eller är yrkeslärare.
Källa: Skolverket  

Hitta till skolan

Franska Skolans Gymnasium

Döbelnsgatan 9
111 83 Stockholm

Tel: 08-59 888 900
Fax 08-598 88 999
franskaskolansgymnasium.se

Recensioner

Snittbetyg: 4,3

Baseras på 35 recensioner
Skriv en recension
5/5
FS
26 okt 2021
Fantastisk gymnasietid på Franska skolan

Franska skolans gymnasium bjöd på en fantastisk gymnasietid blandad med mycket roligt men såklart även lite utmananingar. Lärarna är mycket engagerade och kunniga och lär ut väl...

Visa hela
3/5
Avgå ledningen
23 aug 2021
Stolt men inte nöjd

Från att ha varit en av landets främsta elitskolor, har nu Franska skolan blivit allt mer som en anonym vinstdrivande friskola. Denna utveckling är ett resultat av den oerhört s...

Skolledningen
24 sep 2021
Hej, Det var tråkigt att du inte är nöjd. Inledningsvis vill jag förtydliga med att sk...
Visa hela
5/5
Före detta elev
13 aug 2021
Onekligen en MAGISK skola i VÄRLDSKLASS!

Skickliga ämneskunniga, trevliga, engagerade och förstående lärare, dock stränga med betygen. Har du dyslexi finns det mycket hjälp att få av specialpedagoger, men det finns äve...

Visa hela
Sponsrad