Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Franska Skolans Gymnasium

i Stockholm
Få mer information om skolan 👍

Video

Om skolan

Välkommen till Franska Skolans Gymnasium!

En lång historia kort...

Franska Skolan är en svensk friskola med fransk profil. Den franska profilen är en del av skolans historia. Skolan grundades år 1862 av S:t Josefssystrarna från Chambéry i Frankrike. De sista systrarna lämnade skolan 1978 då stiftelsen Franska Skolan tog över driften.

Gymnasiet är öppet för alla och antagning sker på betyg. Den franska profilen innebär att alla elever på skolan läser franska på olika nivåer. Vi har kurser från nybörjare till universitetsnivå.

Fokus på elevers växande och utveckling

Franska Skolan är icke vinstdrivande och därför kan vi helt fokusera på utbildningens kvalitet och allas välmående och trivsel. Vi är en liten skola med mindre klasser. Vår ambition är inte att växa; vi erbjuder en familjär stämning med studiero och lärare som hinner se varje elev.

En kreativ skola

På Franska skolans gymnasium har du en unik möjlighet att läsa estetiska kurser på alla program. Vi har ett rikt utbud av kreativ kurser; bild och form, körsång, musik, drama och dramaturgi, samt estetisk kommunikation. Skolans elever ställer varje år upp en uppskattad musikal och flera konserter ges. Här kan du utveckla din kreativa sida. Dessutom finns möjligheten att läsa en entreprenörskurs och starta ett UF-företag. 

Ambitionerna sitter i väggarna

Skolan är belägen i anrika byggnader vid Hötorgets tunnelbanestation, mitt i stan med utsikt över Stockholms takåsar och i de vackra kvarteren runt Sankt Johannes kyrka. Undervisningslokalerna är moderna samtidigt som mycket av den gamla charmen har bevarats. På gymnasiet läser cirka 300 elever. Vi håller en hög ambitionsnivå. Varje klass har ett eget hemklassrum, för lugn, trygghet och trivsel.

Förbereder för framtiden

Franska Skolans Gymnasiums uppgift är att ge sina elever kunskap av hög kvalitet. Skolan vill att du som elev ska få ut så mycket som möjligt av din tid här och bli väl förberedd inför vidare studier och för ett aktivt liv i ett föränderligt globalt samhälle. I dagens internationella kommunikations samhälle ser skolan det också som sin uppgift att utveckla elevernas förmåga att kommunicera på flera språk.

Välj till flera språk

Utöver franskan kan du även läsa tyska och spanska, på samtliga program. Språkgrupperna är små vilket skapar mycket goda förutsättningar för dialog och samtal.

Att lära sig om andra kulturer berikar och vidgar sinnet. Genom utbytesresor och möjlighet till praktik i Paris erbjuder vi möjlighet för eleverna att utforska en fransk vardag och får erfarenheter av att arbeta i internationell miljö och att utveckla sina språkkunskaper utomlands. Till exempel förmedlas praktikplatser på le Musée du Louvre, le Musée d’Orsay, restauranger, affärer av olika slag, bokhandel, förskola och florist. Praktiken hjälper också eleven att få insikt i andra kulturer och möjligheter att knyta kontakter för framtiden.

Ett humanistiskt synsätt

Franska Skolans Gymnasiums uppgift är också att ge eleverna ett humanistiskt synsätt d.v.s. tron på och respekten för den enskilda människan och hennes förmåga att tillgodogöra sig kunskap och utvecklas till goda samhällsmedborgare i ett demokratiskt samhälle. Skolan är unik på ett flertal sätt och att visa tydlighet, tolerans och ömsesidig respekt är hörnstenarna i verksamheten. Det i kombination med skolans storlek och den blandning av nationaliteter som går här skapar en internationell, personlig och mycket studiestimulerande miljö.

Skickliga pedagoger och många lärare

Skolans pedagoger är ämneskunniga, kompetenta och engagerade. De utvecklar ständigt undervisningen för att den ska vara varierad och tydligt förbereda eleverna för framtiden och högre studier. Alla lektioner är lärarledda och lärartätheten är hög. Eleverna känner sig sedda, trygga och uppnår mycket goda studieresultat.

Viktig fritid

Här finns också utrymme för att utveckla dina intressen, hitta nya vänner och vara den du är. Både Elevkår och skolans idrottsförening, FIF, arbetar aktivt med att stärka sammanhållningen på skolan. Dessutom har skolan en egen bouleklubb som tränar och tävlar året om.

Läs mer om Franska Skolans Gymnasium på skolans hemsida. Ta även del av aktuella händelser, intressanta nyheter och gemenskapen genom att följa skolan på sociala medier på Facebook och Instagram! #viärfranskaskolansgymnasium 

Ladda ner skolans broschyr


Är du intresserad och vill veta mer om Franska Skolans Gymnasium, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan. Visa alla utbildningar på Franska Skolans Gymnasium

Huvudman

Stiftelsen Franska Skolan

Fristående gymnasieskola

Läs mer här

1 gymnasieskola

Program

Högskoleförberedande program
Ekonomiprogrammet Ort Recensioner
Ekonomiprogrammet, Ekonomi Stockholm
Naturvetenskapsprogrammet
Naturvetenskapsprogrammet, Naturvetenskap Stockholm
4,4 (20)
Samhällsvetenskapsprogrammet
Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap Stockholm
4,4 (10)
  • = Riksintag

Reportage

Isak studerar Samhällsvetenskap på Franska Skolans Gymnasium

Franska Skolans Gymnasium

Isak är 17 år och studerar andra året på Samhällsvetenskapsprogrammet på Franska Skolans Gymnasium, en skola i centrala Stockholm med fransk språkprofil. Läs intervjun där han berättar om varför han valde sin utbildning och hur skolans upplägg är. 

Karin studerar Naturvetenskap på Franska Skolans Gymnasium

Franska Skolans Gymnasium

Karin är 16 år gammal och studerar på Naturvetenskapsprogrammet på Franska Skolans Gymnasium. Läs intervjun med henne där hon berättar om sin utbildning, skolan och vad hon vill göra i framtiden!

Gör en intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Franska Skolans Gymnasium.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Statistik

Andel lärare med leg. och behörighet 2023/24

Antal elever per lärare 2023/24

Franska Skolans Gymnasium
 95,6%
Franska Skolans Gymnasium 13,6

Antal elever på skolan år 2023/24: cirka 310


Utbildningsstatistik

  Genomsnittlig betygspoäng Behöriga till högskola Andel med examen inom 3 år

Ekonomiprogrammet

  Sverige År
Totalt antal studerande cirka 60 2023/24
Genomsnittlig betygspoäng
Andel behöriga till högskola
Andel med examen inom 3 år
Antagningspoäng medel 277,5 2023
Lägsta antagningspoäng 257,5 2023

Naturvetenskapsprogrammet

16,3 93,3 93,6
  Sverige År
Totalt antal studerande cirka 140 2023/24
Genomsnittlig betygspoäng 16,3 2022/23
Andel behöriga till högskola 93,3 2022/23
Andel med examen inom 3 år 93,6 2020/21
Antagningspoäng medel 287,4 2023
Lägsta antagningspoäng 232,5 2023

Samhällsvetenskapsprogrammet

14,9 97,6 88,1
  Sverige År
Totalt antal studerande cirka 100 2023/24
Genomsnittlig betygspoäng 14,9 14,6 2022/23
Andel behöriga till högskola 97,6 90,8 2022/23
Andel med examen inom 3 år 88,1 80,8 2020/21
Antagningspoäng medel 287,4 2023
Lägsta antagningspoäng 260,0 2023
* När uppgiften baseras på färre än 10 avgångselever dubbelprickas den .. för att det inte ska gå att
   se enskilda elevers resultat. En prick . betyder att data saknas.

OBS! Procenten för andel lärare med pedagogisk examen påverkas bland annat av lärare som har deltidstjänst eller är yrkeslärare.
Källa: Skolverket  

Hitta till skolan

Franska Skolans Gymnasium

Döbelnsgatan 9
111 83 Stockholm

Tel: 08-59 888 900
Fax 08-598 88 999
franskaskolansgymnasium.se

Recensioner

Snittbetyg: 4,4

Baseras på 37 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
5/5
E.H
11 mar 2024
Kan inte tänka mig en bättre skola

Jag gick natur natur på franska skolan, och lärde mig otroligt mycket. Eleverna på skolan håller en hög nivå, och lärarna likaså. När jag började på universitetet upplevde jag a...

Visa hela
5/5
Wilhelm
13 aug 2023
Enastående

Totalt 13 år blev det på Franska Skolan, från förskoleklass till årskurs 3 på gymnasiet. År som jag aldrig kommer att glömma. Detta tack vare alla fantastiska, kompetenta, kunni...

Visa hela
5/5
FS
26 okt 2021
Fantastisk gymnasietid på Franska skolan

Franska skolans gymnasium bjöd på en fantastisk gymnasietid blandad med mycket roligt men såklart även lite utmananingar. Lärarna är mycket engagerade och kunniga och lär ut väl...

Visa hela
Sponsrad