Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskap, Beteendevetenskap

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
21 oktober, 2023 12:00
(+ Läs mer )
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
21 oktober, 2023 12:00
(+ Läs mer )
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Är du intresserad av människors beteende och vad som gör att vissa människor begår brott? Då ska du välja Samhällsprogrammet med beteendevetenskaplig inriktning Drottning Blankas Gymnasieskola.

Samhällsvetenskapliga programmet med inriktningen Beteendevetenskap är ett brett högskoleförberedande program som riktar sig till dig som är intresserad av hur människan agerar, tänker och känner i olika situationer. Det är ett tvärvetenskaplig program, vilket innebär att du får fördjupa dina kunskaper inom kriminologi, sociologi och psykologi i flertalet av dina kurser.

Kriminologi betyder läran om brottet. I vår populära profil Kriminologi kommer du att studera kriminologiska teorier till olika brott och rättspsykologiska förklaringar till varför vissa människor begår eller riskerar att återfalla i brott. Varför blir vissa kriminella? Hur tänker en seriemördare? Hur kan vi analysera brottslingars tankesätt? Vilken roll spelar medias bild av brottsligheten?

Kriminologer och rättspsykologer arbetar bland annat med att bistå polisen med expertkunskap i utredningar och vid olika typer av brott. Drottning Blankas Gymnasieskola Trollhättan erbjuder som enda gymnasieskola i Trollhättan ett samarbete med Polismyndigheten, Kriminalvården och universitet. Hos oss varvas undervisningen i skolan med studiebesök, föreläsningar och samarbete med Polismyndigheten, Kriminalvården och tingsrätten.

Hos oss på Drottning Blankas Gymnasieskola kan du som har ett intresse för både polis-, juridik- och psykologiområdet få en god bas för vidare studier inom kriminologi och andra områden. Samhällsvetenskapsprogrammet öppnar många dörrar inför framtiden!

Här är några konkreta exempel på vad vår kriminologiprofil erbjuder dig som elev:
• Introduktionskurs i kriminologi
• Fördjupningskurs i kriminologi beteendevetenskaplig inriktning
• Polisiära arbetsmetoder, till exempel gärningsmannaprofilering, brottsplatsundersökning, intervju- och förhörsmetodik
• Samarbete med Polismyndigheten, Kriminalvården och universitet
• Arbetsmarknadsdagar

Om programmet

Samhällsvetenskapsprogrammet är ett brett högskoleförberedande program som riktar sig mot dig som är intresserad av att studera vidare inom ett brett samhällsvetenskapligt område. Utbildningen fokuserar på samhälle, samspel mellan länder eller mellan individ och samhälle samt hur lika eller olika alla människors levnadsvillkor kan se ut.

Samhällsprogrammet har tre nationella inriktningar: Samhällsvetenskap, Beteendevetenskap och Medier, information och kommunikation. Drottning Blankas Gymnasieskola arbetar med tydliga profiler inom inriktningarna för att du ska få en känsla av att ditt intresse är tätt sammankopplat med kursernas innehåll.

Är du intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskap, Beteendevetenskap, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Trollhättan

Behörighet

För behörighet till Samhällsvetenskapsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska, geografi, historia, religion, samhällskunskap samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Samhällsvetenskapsprogrammet leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen.

Ansökan

Ansök till Samhällsvetenskap, Beteendevetenskap

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet i Trollhättan. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Utbildningsförvaltningen 461 84 TROLLHÄTTAN
Telefon: 0520-49 50 00  
Mejladress: utbildning@trollhattan.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskap, Beteendevetenskap så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Drottning Blankas Gymnasieskola Trollhättan
Drottninggatan 37
461 32 Trollhättan

Välkommen till Drottning Blankas Gymnasieskola Trollhättan

Drottning Blankas Gymnasieskola är skolan som är engagerad i sina elever, sitt närområde och världen.  På Drottninggatan 37 i ljusa fina lokaler finns vår skola. Det är nära till pendlingsmöjligheter och vi erbjuder både ett kreativt yrkesprogram och utmanande högskoleförberedande...

Läs mer om Drottning Blankas Gymnasieskola Trollhättan och visa alla program.

Sponsrad