Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Tjej som sitter hos frisören
22 maj 2023

5 anledningar att gå hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet är ett spännande alternativ som ger dig möjlighet att utveckla praktiska färdigheter och skapa något med händerna. På hantverksprogrammet får du möjlighet att låta kreativiteten flöda, oavsett om du vill bli snickare, florist eller frisör.

Hantverksprogrammet på gymnasiet är en utbildning som ger dig möjlighet att utveckla praktiska färdigheter inom olika hantverksyrken, som exempelvis snickeri, metallbearbetning och textilier. Utbildningen ger dig karriärmöjligheter inom eftertraktade yrken och du får en bra grund att stå på för att sen specialisera dig inom det område du mest tycker om.

Hitta skolor med hantverksprogrammet

Inom det område du väljer kommer du att få jobba med vanliga arbetsuppgifter inom hantverk från idé till färdig produkt. Du får lära dig identifiera behov, planera med ritning, hantera verktyg, material och olika tekniker. På hantverksprogrammet får du chansen att skapa något eget och unikt samtidigt som du utvecklar viktiga färdigheter inför yrkeslivet. 

5 anledningar att gå hantverksprogrammet


🛠️ Du kommer att lära dig att använda verktyg och material som är viktiga för att skapa och reparera saker – något du kan ha stor nytta av i din vardag.

🎨 Att skapa något med dina egna händer kan vara riktigt bra för ditt självförtroende. Hantverksprogrammet ger dig möjlighet att utveckla din kreativitet och skapa något unikt som du kan vara stolt över.

✂️ Hantverksprogrammet ger dig en bred grund som gör det möjligt för dig att specialisera dig inom olika områden, från snickeri till metallbearbetning till textilier.

🤝På hantverkarprogrammet lär du dig om entreprenörskap, kommunikation och service. Hantverksyrken är sociala yrken och under din praktik får du möjlighet att öva på alla dessa färdigheter tillsammans med riktiga kunder och branschkollegor.

🌍 Du får kunskaper som gör det möjligt att bidra till samhällets kulturella utveckling och ha en inverkan på hur vi uppfattar världen omkring oss.

Källa: skolverket.se

Senast uppdaterad: 22 maj 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-03-06

Så många jobbar och studerar vidare efter gymnasiet

Beroende på gymnasieprogram är det mer eller mindre vanligt att gå vidare till ett jobb eller vidare studier. Ta reda på vad tidigare elever från olika program gjorde 3 år efter studenten!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-01

5 gymnasieinriktningar för dig som är social

Letar du efter ett gymnasieprogram där du får användning för dina sociala förmågor? I denna artikel tipsar vi om fem gymnasieinriktningar där kontakten med människor är ett centralt tema!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-04

5 anledningar till att gå vård- och omsorgsprogrammet

Älskar du människor och vill vara med att skapa en bättre och tryggare vardag i samhället? Lär dig hur människor fungerar utifrån olika perspektiv och spela en avgörande roll i att förbättra deras livskvalitet. 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin