Visar 1-8 av 8 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-8 av 8 träffar

Vill du kombinera gymnasiestudier med en elitsatsning i handboll?

På ett handbollsgymnasium kan du satsa på handboll samtidigt som du läser din gymnasieutbildning. Du får betyg i ämnet specialidrott, vilket i ditt fall skulle vara handboll, och utbildningen ger dig behörighet att efter avklarade studier söka vidare till högskolan eller universitetet.

Plugga på handbollsgymnasium 

Du som handbollsspelare ska ha möjligheten att kombinera gymnasiestudier med din handbolls satsning. Du kommer studera ett vanligt gymnasieprogram, exempelvis Naturprogrammet eller Samhällsprogrammet, och kombinera detta med specialidrotten handboll.

Om du väljer att inkludera handboll när du studerar på gymnasiet får du dels praktisk utbildning i hur du blir en bättre handbollsspelare, men du får också lära dig mer inom områden som personlig utveckling, idrottspsykologi och kost- och träningslära. Det är vanligt att du också får möjligheten att förfina individuella moment som skott, genombrott, försvarsspel och din fysiska status.

Vem blir antagen till handbollsgymnasiet?

För att bli antagen till handbollsgymnasiet behöver du elitsatsa på din sport. Vissa skolor har egna antagningskrav med exempelvis kvalificering via tävlingsresultat eller uttagningstester. Antagningen skiljer sig något åt mellan skolorna men också beroende på om du söker till ett riksidrottsgymnasium eller ett NIU-gymnasium. 

Det som är gemensamt för de olika programmen är att antagningen sker genom två ansökningsprocesser, en idrottslig och en skolmässig. Det innebär att du dels blir bedömd utifrån dina idrottsliga prestationer och framtidsutsikter, men även din bedömda förmåga att klara av gymnasiestudierna. 

Hur mycket handboll kommer jag spela på skoltid?

Du kan läsa ämnet specialidrott upp till 700 poäng, vilket motsvarar ungefär 700 timmar under hela din gymnasieperiod. Exakt antal timmar skiljer sig åt mellan olika skolor och vilket program du väljer att kombinera din sport med. Eftersom det är ett specialprogram med fokus på elitidrott är ditt schema anpassat för att du ska ha möjligheten att träna handboll under dagtid. 

Hur ansöker jag till ett handbollsgymnasium?

Bedömning samt ranking av sökande elever genomförs av respektive arrangerade gymnasium och av de instruktörer som genomför träningen. Läs mer på SHF:s

hemsida.

Riksidrottsgymnasium har riksrekrytering. Om du kommer in på handbollsprogrammet på ett riksidrottsgymnasium är du garanterad att din hemkommun betalar för dina gymnasiestudier. 

NIU-gymnasium har lokal eller regional antagning. Bor du inte på orten har du inte garanti på förstahandsmottagning. Är det så att att du kommer in på handbollsprogrammet på ett NIU-gymnasiet behöver du få godkännande från din hemkommun gällande bidrag för att bo på annan ort. Däremot finns det vissa samarbeten som kan göra att även du kan ha rätt till förstahandsmottagning. För att ta reda på vad som gäller i just din kommun, kontakta en studievägledare på din skola eller din lokala kommun.

Jämför dina favoriter
Reportage
Från skoltrött till att tävla i ...

Edvard blev av med sin skoltrötthet i köket. De praktiska momenten gav honom motivation att klara det teoretiska kurserna. Nu ser han fram mot en karriär som kock.

Läs mer
Mariam studerar på Samhällsveten...

Mariam studerar på Samhällsvetenskapsprogrammet på Sjölins Gymnasium Södermalm i Stockholm. Läs reportaget med henne där hon berättar om hur det är att studera på skolan och sin utbildning!

Läs mer
Vi vann tävling med Parfum Lomba...

Tara, Matilda och Benjamin på Ystad gymnasium vann prestigefylld stylingtävligt! Läs mer om estetiska programmets framgångsrika samarbete.

Läs mer
På Tumba Gymnasium är det jätteb...

Andrina går Samhällsvetenskaps-programmet och Titti läser Ekonomiprogrammet på Tumba Gymnasium. De trivs båda jättebra på skolan och är nöjda med lärarna och undervisningen. I det här reportaget får du höra dem berätta om hur det är att vara elev på Tumba Gymnasium och varför de rekommenderar just dig att söka hit.

Läs mer
Varför Agnes valde hantverksprog...
Ystad Gymnasium

Agnes valde hantverksprogrammet trots hårda ord, nu vill hon tre år senare berätta varför valet var det rätta för henne. Läs mer om hennes historia här!

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information