Visa gymnasium.se som: Mobil

Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Yrkesplugget gymnasieskola Uppsala
Programinformation
Uppsala
Antal elever: 56 (år 1)
Fordons- och transportprogrammet
 • Antagningspoäng: 105
  (medelvärde: 179,3) * statistik från 2017

Om utbildningen

Bli mekaniker på inriktningen Personbil på Yrkesplugget i UppsalaInriktningen Personbil på Yrkesplugget Uppsala

Inriktningen Personbil på Yrkesplugget gymnasieskola Uppsala är en yrkesförberedande gymnasieutbildning med två profiler. Välj mellan bilmekaniker och MC-teknik. Läs mer om MC-teknik här!

Bilmekaniker

Som bilmekaniker kan du ena stunden arbeta med den senaste datatekniken och i den andra plocka isär en riktigt gammal motor. Ingen dag är den andra lik och det är en fördel om man är lite av en problemlösare med fantasi.

Självständigt arbete

Arbetet som bilmekaniker innebär att genomföra service, göra felsökning och reparera. Elreparationer utgör en stor del av arbetet, då elektroniken i bilar ökar. Arbetet är ofta databaserat då moderna bilar innehåller datorer som styr till exempel bromsar och motorsystem. Som bilmekaniker arbetar man mycket självständigt och är nästan alltid specialiserad på vissa moment.

Stor efterfrågan på bilmekaniker

Utbildningen innehåller alla de arbetsmoment och metoder som behövs för att kunna reparera både moderna och äldre personbilar. På Yrkespluggets personbilsteknik arbetar vi med de senaste programmen för felsökning vilket är ett viktigt arbetsmoment. Att hitta ett fel i en bil kan ibland ta längre tid än att åtgärda själva felet. På Yrkesplugget arbetar du självklart med flera olika bilmärken. Men i yrkeslivet specialiserar sig en del mekaniker och arbetar bara för med märke.

Exempel på praktikplatser

 • Citroën Center
 • Fordonsenheten hos Polisen
 • Bilia Personbilar
 • Mercedes

En bransch som ökar i framtiden är den tunga trafiken. Där kommer efterfrågan på bilmekaniker vara stor. Vill du senare studera vidare kan du utbilda dig till arbetsledare på yrkeshögskolan. En annan väg är att specialisera dig på hybridmotorer. För att få grundläggande behörighet till högskolestudier så krävs vissa kurser i svenska och engelska. Du har rätt att läsa dem inom ramen för ditt program.

Högskolebehörighet

För grundläggande högskolebehörighet krävs:

 • Betyg i alla ämnen och minst 2 250 poäng måste vara godkända. 
 • Gymnasiearbetet ska ingå i de godkända kurserna.
 • Godkänt betyg i Engelska 5 och 6 samt Svenska, alternativt Svenska som andraspråk, 1, 2 och 3.
 • I matematik någon av kurserna 1a, 1b, 1c – Dessa kurser läses inom ramen av individuellt val och utökat program.
Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Film

Hur är det att läsa Personbilsteknik på Yrkesplugget? Det får du veta mer om i den här videon.

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Som boende i samma kommun som Yrkesplugget gymnasieskola Uppsala söker du till programmet via Gymnasieantagningen Uppsala. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Få ansökningskoden Postadress: Uppsala kommun Gymnasieantagningen, 753 75 UPPSALA
Telefon: 018-727 20 50
E-post: gymnasieantagningen@uppsala.se

Reportage

Möt elever på Yrkesplugget i Uppsala

Möt elever på Yrkesplugget i Uppsala

Läs mer Yrkesplugget gymnasieskola Uppsala

Möt eleverna Matilda, Joakim och Daniela som alla läser på Yrkesplugget i Uppsala. De berättar om hur det är att läsa på skolan. 


MC-teknik

MC-teknik på Fordons- och transportprogrammet, Yrkesplugget i UppsalaMC-teknik i Uppsala

Vill du jobba i en verkstad med varierande uppdrag och nära kontakt med kunderna? Mekanikern för en tät dialog med kunden för att fastställa felet, uppskatta tid och pris för åtgärden när kunderna lämnar in sina motorcyklar. Så kan arbetet se ut för en MC-tekniker.

Specialkunskap

Som MC-tekniker arbetar du med komponenter som oftast är små och att vara noggrann och försiktig är en fördel. Dagens MC är datoriserade och blir det i allt större utsträckning. Det innebär att man till stor del arbetar i datorer ute på golvet i verkstaden. På utbildningen i MC-teknik lär du dig att hantera alla databaserade instrument. Du får också specialkunskap för MC vad gäller bränslesystem, tändning, bromssystem, styrinrättning och annan specifik utrustning på fordonet. Eftersom man på en motorcykel ofta arbetar med hela fordonet blir kunskapen bred och omfattande.

En växande bransch

MC-mekaniker är idag ett bristyrke. Branschen expanderar då mopeder och skotrar blir alltmer populära. Men en MCmekaniker har också möjlighet att arbeta med till exempel båtmotorer eller andra småmotorer. Ja, med service av alla slags motorer på företag, verkstäder eller för de större motormärkena. Vill du senare gå vidare inom yrket finns yrkeshögskolor för vidareutbildning till arbetsledare eller varför inte konstruktör. För att få grundläggande behörighet till högskolestudier så krävs vissa kurser i svenska och engelska. Du har rätt att läsa dem inom ramen för ditt program. 

Exempel på praktikplatser

 • Kawasaki
 • Harley Davidson
 • MC-varuhuset
 • Hela hojen

Högskolebehörighet

För grundläggande högskolebehörighet krävs:

 • Betyg i alla ämnen och minst 2 250 poäng måste vara godkända. 
 • Gymnasiearbetet ska ingå i de godkända kurserna.
 • Godkänt betyg i Engelska 5 och 6 samt Svenska, alternativt Svenska som andraspråk, 1, 2 och 3.
 • I matematik någon av kurserna 1a, 1b, 1c – Dessa kurser läses inom ramen av individuellt val och utökat program.

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil så kommer skolan att kontakta dig.

Yrkesplugget gymnasieskola Uppsala

Yrkesplugget Uppsala

Yrkesplugget förbereder dig för arbetslivet

Yrkesplugget vill få dig som elev att växa som individ och förbereda för ett kommande yrkesliv. Sociala och kommunikativa kompetenser samt entreprenörsanda är viktiga egenskaper och skolans mål är att hjälpa dig att utveckla dessa under din gymnasieutbildning på Yrkesplugget....


Läs mer om Yrkesplugget gymnasieskola Uppsala och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Yrkesplugget gymnasieskola Uppsala

Kungsgatan 66
753 18 Uppsala

 Visa telefonnummer
yrkesplugget.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att beställa information om Fordons- och transportprogrammet, Personbil, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Reportage
Möt elever på Yrkesplugget i Upp...

Möt eleverna Matilda, Joakim och Daniela som alla läser på Yrkesplugget i Uppsala. De berättar om hur det är att läsa på skolan. 

Läs mer