Visa gymnasium.se som: Mobil

Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Motorsportgymnasiet i Anderstorp
Programinformation
Anderstorp
Antal elever: 26 (år 1)
Fordons- och transportprogrammet

Om utbildningen

Bli racingmekaniker, tävlingsmekaniker eller personbilsmekaniker!

Motorsportgymnasiet i Anderstorp, MSG, erbjuder Fordons- och transportprogrammet med inriktningen Personbil. Beroende på dina intressen kan du inom inriktningen välja att fördjupa dig inom antingen Racingmekaniker och tävlingsmekaniker eller Personbilsmekaniker. Racingmekaniker är en riksrekryterande utbildning och ger dig en unik möjlighet att få jobba med racingbilar under gymnasiet.

Programmets utformning

I årskurs ett läser alla elever samma kurser, oavsett vilken inriktning och profil man tänkt välja. I slutet av första året kommer du att få göra ett inriktningsval där du bestämmer dig för vad du vill utbilda dig inom. Under andra året börjar undervisningen skilja sig åt och du läser då mer inriktningsspecifika kurser inom området du valt. Utbildningen är riksrekryterande och tar emot elever från hela landet. Oavsett vilken profil du väljer får du en grundkompetens som personbilsmekaniker.

Praktik på verkstäder och företag i närområdet

Fordons- och transportprogrammet är ett treårigt yrkesförberedande gymnasieprogram för dig som är intresserad av att diagnostisera, reparera, underhålla och köra bilar! I utbildningen ingår Arbetsplatsförlagt lärande (APL) på ett företag inom ditt intresseområde och tack vare skolans nära samarbeten i motor- och fordonsbranschen finns goda möjligheter till riktigt spännande praktikplatser!

Racingmekaniker, tävlingsmekaniker och personbilsmekaniker på MotorsportgymnasietRacingmekaniker/ Tävlingsmekaniker

I inriktningen Racingmekaniker/Tävlingsmekaniker på Motorsportgymnasiet får du lära dig hur olika racingbilar är uppbyggda och du tränar upp dig i att bli mer analytisk för att förstå varför saker och ting kan gå sönder under ett race. Du får även arbeta i olika projekt. Under utbildningens tre år får du komma i kontakt med racingbranschen och i årskurs 2 påbörjas licenstagning där du går igenom den teoretiska delen och börjar övningsköra med skolans racingbilar.

Debutrace i årskurs tre

I årskurs 3 på Motorsportgymnasiets racingprofil får du genomgå ett debutrace där du visar upp dina kunskaper. Efter genomfört race får du ut din racinglicens. Skolan har valt att förlägga all arbetsplatsförlagd utbildning (praktik) till sista delen av årskurs 3, och detta har gjorts i samråd med racingbranschen. Motorsportgymnasiet har samarbete med de tre största teamen i STCC (West Coast racing, Polestar, Team Tidö) där du kan få göra praktik. Skolan har även samarbete med två utländska aktörer, Volkswagen Motorsport och Motorpark Academy. Båda dessa har sitt säte i Tyskland.

Plugga vidare inom motorsport efter Motorsportgymnasiet

Efter studier på Motorsportgymnasiet kan du läsa vidare inom motorsport. Det finns bl.a. ett universitet i Oxford där du kan läsa vidare till formel 1-ingenjör.

Racingevents på MSG

På racingbanan vid skolan kan privatpersoner och företag boka racingevents. På dessa events, som kallas MSG Drive, får eleverna på racinginriktningen möjlighet att prova på hur det är att arbeta som racingmekaniker under ett faktiskt race med allt vad det innebär - snabba stopp, däckbyten och justeringar!

Du kan ansöka till alla MSG:s utbildningar genom att ladda ner en ansökningsblankett på Motorsportgymnasiets hemsida, se länk högre upp på sidan. När du fyllt i blanketten skickar du den direkt till skolan.

Personbilsmekaniker på MotorsportgymnasietPersonbilsmekaniker

Väljer du profilen personbilsmekaniker på Motorsportgymnasiets Fordons- och transportprogram, inriktning Personbil får du studera personbilsteknik och lär dig diagnostisera, reparera och serva lätta fordon. Du får även lära dig ett fordons uppbyggnad och konstruktion.

Arbeta på bilverkstad med kundbilar

I årskurs 1 lär du dig grunderna för att sedan i årskurs 2 och 3 arbeta som i en bilverkstad med olika kundbilar. Detta görs för att du ska få en förståelse kring ditt valda yrke och få ett situationsbaserat lärande. MSG:s fordonslärare arbetar utifrån modellen att varva praktik med teori. Läser du om bromssystem i den teoretiska delen arbetar du med bromssystem under den praktiska delen också. I utbildningen ingår praktik - Arbetsplatsförlagt Lärande - under fem veckor på hösten och våren i årskurs 2 och 3. Totalt kommer du att ha 15 veckors arbetsplatsförlagd utbildning på någon av närområdets bilverkstäder som skolan samarbetar med. 

Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Som boende i samma kommun som Motorsportgymnasiet i Anderstorp söker du till programmet via Antagningskansliet i Gislaved. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: Gislegatan 1, 332 33 Gislaved
Telefon: 0371-819 00
E-post: britt-marie.einarsson@edu.gislaved.se

Reportage

Motorsportgymnasiet i Anderstorp

"För dig som är intresserad av motorsport och motiverad"

Läs mer Motorsportgymnasiet i Anderstorp

I det här reportaget får du höra Gijs och Oskar berätta om sin gymnasietid på Motorsportgymnasiet i Anderstorp. Båda rekommenderar skolan för dig som är intresserad av motorsport!


Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil så kommer skolan att kontakta dig.

Motorsportgymnasiet i Anderstorp

Motorsportgymnasiet i Anderstorp

Drömmer du om ett yrke inom fordonsbranschen och vill arbeta som bilmekaniker? Eller är din dröm att kunna arbeta som racingtekniker inom motorsport? Motorsportgymnasiet i Anderstorp är skolan för dig som har ett stort intresse för bilar, racing och högteknologi. Skolan är en...


Läs mer om Motorsportgymnasiet i Anderstorp och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Motorsportgymnasiet i Anderstorp

Nennesmovägen 20
334 91 Anderstorp

 Visa telefonnummer
www.motorsportgymnasiet.se

Recensioner

Snittbetyg: 4,4

Baseras på 5 recensioner.

Sofia olsson
(5)
Skolan är riktigt bra, man får den utbildning man vill och blir upplärd från början i allt! Trevliga lärare och man har allmänt roligt på skolan. Man vill gå till skolan utan att tycka det är tråkigt.
maurits
(5)
rena skolor ,väldigt bra lärare ,bra mat,
Pluggis
(3)
En skola med få elever, vilket bidrar till en bra stämning bland både ettor, tvåor och treor. Utbildningen blir individuell och anpassad ut efter en själv. Lokalerna är stora, rymliga med utsikt mot banan vilket underhåller oss när det är aktivitet ute på banan.
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att beställa information om Fordons- och transportprogrammet, Personbil, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Utbildningsrecensioner
(4,4)
Baseras på 5 recensioner.
Reportage
"För dig som är intresserad av m...

I det här reportaget får du höra Gijs och Oskar berätta om sin gymnasietid på Motorsportgymnasiet i Anderstorp. Båda rekommenderar skolan för dig som är intresserad av motorsport!

Läs mer