Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Få mer information om programmet 👍

Film

Om utbildningen

Bli en mekaniker!

Motorsportgymnasiet i Anderstorp, MSG, erbjuder Fordons- och transportprogrammet med inriktningen Personbil. Vårt fokus är att utbilda välmeriterade mekaniker som har kunskaper inom både personbil och racing.

Personbilsmekaniker

Inom inriktningen personbilsmekaniker på Motorsportgymnasiets Fordons- och transportprogram får du studera personbilsteknik och lär dig diagnostisera, reparera och serva lätta fordon. Du får även lära dig ett fordons uppbyggnad och konstruktion.

Arbeta på bilverkstad med kundbilar

I årskurs 1 lär du dig grunderna för att sedan i årskurs 2 och 3 arbeta som i en bilverkstad med olika kundbilar. Detta görs för att du ska få en förståelse kring ditt valda yrke och få ett situationsbaserat lärande. MSG:s fordonslärare arbetar utifrån modellen att varva praktik med teori. Läser du om bromssystem i den teoretiska delen arbetar du med bromssystem under den praktiska delen också. I utbildningen ingår praktik - Arbetsplatsförlagt Lärande - under fem veckor på hösten och våren i årskurs 2 och 3. Totalt kommer du att ha 15 veckors arbetsplatsförlagd utbildning på någon av närområdets bilverkstäder som skolan samarbetar med. 

Praktik på verkstäder och företag i närområdet

Fordons- och transportprogrammet är ett treårigt yrkesförberedande gymnasieprogram för dig som är intresserad av att diagnostisera, reparera, underhålla och köra bilar! I utbildningen ingår Arbetsplatsförlagt lärande (APL) på ett företag inom ditt intresseområde och tack vare skolans nära samarbeten i motor- och fordonsbranschen finns goda möjligheter till riktigt spännande praktikplatser!

Racingmekaniker, tävlingsmekaniker och personbilsmekaniker på Motorsportgymnasiet

Fokus på racing

Som en del i utbildning på Motorsportgymnasiet får du lära dig hur olika racingbilar är uppbyggda och du tränar upp dig i att bli mer analytisk för att förstå varför saker och ting kan gå sönder under ett race. Du får även arbeta i olika projekt. Under utbildningens tre år får du komma i kontakt med racingbranschen och i årskurs 2 påbörjas licenstagning där du går igenom den teoretiska delen och börjar övningsköra med skolans racingbilar.

Debutrace i årskurs tre

I årskurs 3 på Motorsportgymnasiet anordnas ett debutrace där du visar upp dina kunskaper. Efter genomfört race får du ut din racinglicens. Under årskurs 3 har du dessutom ett halvårs arbetsplatsförlagd utbildning (praktik), och detta har gjorts i samråd med racingbranschen. Motorsportgymnasiet har samarbete med flera stora racingteam, primärt ute i Europa.

Plugga vidare inom motorsport efter Motorsportgymnasiet

Efter studier på Motorsportgymnasiet kan du läsa vidare inom motorsport. Det finns bl.a. ett universitet i Oxford där du kan läsa vidare till formel 1-ingenjör.

Racingevents på MSG

På racingbanan vid skolan kan privatpersoner och företag boka racingevents. På dessa events, som kallas MSG Drive, får eleverna möjlighet att prova på hur det är att arbeta som racingmekaniker under ett faktiskt race med allt vad det innebär - snabba stopp, däckbyten och justeringar!

Du kan ansöka till alla MSG:s utbildningar genom att ladda ner en ansökningsblankett på Motorsportgymnasiets hemsida, se länk högre upp på sidan. När du fyllt i blanketten skickar du den direkt till skolan.

Personbilsmekaniker på Motorsportgymnasiet

Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Anderstorp

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet i Gislaved. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Gislegatan 1, 332 33 Gislaved
Telefon: 0371-819 00
Mejladress: britt-marie.einarsson@edu.gislaved.se

Reportage

"För dig som är intresserad av motorsport och motiverad"

Motorsportgymnasiet i Anderstorp

I det här reportaget får du höra Gijs och Oskar berätta om sin gymnasietid på Motorsportgymnasiet i Anderstorp. Båda rekommenderar skolan för dig som är intresserad av motorsport!

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Motorsportgymnasiet i Anderstorp
Nennesmovägen 20
334 91 Anderstorp

Skolan som sätter fart på drömmen!

Drömmer du om ett yrke inom fordonsbranschen och vill arbeta som bilmekaniker? Eller är din dröm att kunna arbeta som racingtekniker inom motorsport? Motorsportgymnasiet i Anderstorp är skolan för dig som har ett stort intresse för bilar, racing och fordonsteknik.  Med sitt unika...

Läs mer om Motorsportgymnasiet i Anderstorp och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 4,4

Baseras på 5 recensioner
Skriv en recension
5/5
Sofia olsson
19 apr 2017
Bra skola!

Skolan är riktigt bra, man får den utbildning man vill och blir upplärd från början i allt! Trevliga lärare och man har allmänt roligt på skolan. Man vill gå till skolan utan at...

Visa hela
5/5
maurits
01 sep 2015
motorsport

rena skolor ,väldigt bra lärare ,bra mat,

3/5
Pluggis
01 sep 2015
Motorsportlinjen

En skola med få elever, vilket bidrar till en bra stämning bland både ettor, tvåor och treor. Utbildningen blir individuell och anpassad ut efter en själv. Lokalerna är stora,...

Visa hela
Sponsrad