Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Fordons- och transportprogrammet
Inga recensioner än

Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Carl Wahren Gymnasium, i Hallstavik (+1 orter)
Undervisningsform
Lärlingsutbildning
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 10 (.)
Undervisningsform
Lärlingsutbildning
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 10 (.)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Fordon och transport på Carl Wahren gymnasium

Fordons- och transportprogrammet på Carl Wahren Gymnasium

Personbil

Denna inriktning ger kunskaper i diagnostik, reparation och service av lätta fordon.
Exempel på yrkesutgång: Personbilsmekaniker

Programfördjupningen erbjuder en stor flexibilitet eftersom den programgemensamma delen och inriktningarna inte binder upp så många poäng. Det lämnar ett utrymme för anpassningar mot avsedd yrkesutgång.

De nya ämnesplanerna är upplagda så att du får gå från helhet till delar, från det generella till det specifika. Det betyder till exempel att man börjar prata om bromssystem, för att senare komma in på friktion och bromsbelägg. Programmet bygger mycket på situationsanpassat lärande, det vill säga ämnen tas upp i sitt naturliga sammanhang.

Förutom de primära yrkesutgångarna finns även ett stort antal ”sekundära” utgångar. De finns inte med som förslag på yrkesutgångar men innefattar yrken som elever som gått fordons- och transportprogrammet mycket väl kan få för att de har en bred praktisk teknisk-mekanisk bakgrund. Dit hör exempelvis besiktningstekniker, MC-mekaniker, bilbyggare och bilsportstekniker. De kurser du läser inom programfördjupningen kan som på alla yrkesprogram leda till en yrkesutgång. Det betyder att du efter examen ska vara anställningsbar inom valt område.

Även om programmet i första hand syftar till jobb inom angivna yrken, finns möjlighet för vidareutbildning såväl inom yrkeshögskolan som inom universitet och högskolor. För grundläggande behörighet till universitet och högskolor behöver du utöver en yrkesexamen ha godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk 2 och 3 samt engelska 6. Dessa kurser kan du läsa som individuellt val eller som utökat program.

Exempel på samarbetspartners

  • Norrbil, Norrtälje
  • Vidbo Bil och Däckservice (Mekonomen), Märsta
  • Meckasin (MECA), Svanberga
  • Anders Bilmek (Mekonomen), Rimbo
  • Volvo, Vallentuna
Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

Välj mellan 2 startdatum

Höst

  • Lärlingsutbildning
  • Hallstavik

Höst

  • Lärlingsutbildning
  • Uppsala län

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen i Norrtälje. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 812, 761 28 NORRTÄLJE
Telefon: 0176-715 63
Mejladress: gyantagningen@norrtalje.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil så kommer skolan att kontakta dig.
Carl Wahren Gymnasium
Kokarev 6
763 34 Hallstavik

Carl Wahren Gymnasium i Hallstavik

Carl Wahren är en liten gymnasieskola med stora möjligheter. Litenheten i kombination med bred kompetens är en förutsättning för att kunna möta alla elevers behov, det ska vara nära till beslut om förutsättningar och behov ändras. Trygghet, inflytande, flexibilitet och...

Läs mer om Carl Wahren Gymnasium och visa alla program.

Sponsrad