Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet, Naturvetenskap och samhälle

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 80 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 197,5
(medelvärde: 261,3)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 80 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 197,5
(medelvärde: 261,3)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Naturvetenskapsprogrammet inriktning Natur & Samhälle

Naturvetenskapsprogrammet, Naturvetenskap och Samhälle

Om du vill gå en bred studieförberedande utbildning inriktad på naturvetenskapliga ämnen så är NA rätt utbildning för dig. Programmet ger dig breda kunskaper och du lär dig analysera, värdera och ta ställning ur ett naturvetenskapligt perspektiv i frågor om både individ och samhälle. Vår naturvetenskapliga utbildning har som mål att ge dig bättre förståelse för livets villkor och att klarlägga sammanhangen i naturen. Du få även möjlighet att utveckla ditt matematiska sinne för att kunna använda det som ett redskap i andra vetenskaper. Att ta egna initiativ, kunna lösa problem och analysera är viktiga förmågor som vi övar inför dina framtida studier.

På utbildningen arbetar vi såväl teoretiskt som praktiskt och laborationer, experiment, observationer, fältstudier mm är en viktig del av utbildningen. Du får bland annat lära dig att planera och genomföra experiment samt tolka resultat och knyta dem till teorier och modeller. Vi har ett nära samarbete med Linnéuniversitetet vilket innebär att du får göra kemilaborationer i universitets labbsalar, samt besöka polishögskolan där du får arbeta med spårsäkring. Du kan kombinera dina studier på det Naturvetenskapliga programmet med våra profilidrotter. Dessutom erbjuder vi våra nationellt godkända idrottsutbildningar i ishockey, fotboll och innebandy.

Inriktning mot Naturvetenskap och Samhälle

Kombinera det bästa av två världar, här fördjupar du dig både inom de samhällsvetenskapliga ämnena samt naturvetenskapen. Du väljer ett naturvetenskapligt ämne som du läser fördjupningskurs i samt läser geografi och samhällskunskap.

Läser du samhällsinriktningen på NA-programmet kommer du tredje året kunna välja på att läsa följande fördjupningar:

Kriminalteknik – “Criminal Minds” inom denna fördjupning läser du kriminalteknik och även kriminologi där vi fokuserar på orsaker till brottslighet och vilka faktorer vi bör belysa för att minska kriminaliteten i samhället. Vilket stöd samhället kan ge de individer som lever under socialt utsatta förhållanden är något som vi behandlar i socialt arbete. Fördjupningen lämpar sig för dig som tänker dig vidare studier inom vissa delar av naturvetenskapen eller inom beteendevetenskap, socionom, kriminologi, biolog, sjuksköterska och sjukgymnast.

Projektledning innebär en fördjupning mot entreprenörskap och ledning av grupper. Vi övar kreativitet och driver projekt som tränar din förmåga att skapa, genomföra och utvärdera stora som små projekt. Inom ramen av kursen kan du driva eget företag i UF-konceptet. Vårt mål är att era projekt ska vara knutna till utomstående aktörer.

Opinionsbildning riktar sig till dig som vill förändra världen! Genom tematiskt arbetssätt kommer du att lära dig hur du får människor att lyssna på dig. Vi lär genom tillbakablickar, och analyser av ämnen som engagerat och engagerar idag (t ex krig, miljö, HBTQ). Vi tittar närmare på vilka aktörer som egentligen har makten över våra tankar samt hur den tekniska utvecklingen påverkar möjligheterna att sprida ett budskap. Kurserna avslutas med att du får pröva vingarna genom att själv driva någon form av kampanj.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturvetenskapsprogrammet, Naturvetenskap och samhälle, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Växjö

Naturvetenskapsprogrammet (NV), inriktning Naturvetenskap och samhälle

Behörighet

För behörighet till Naturvetenskapsprogrammet behöver du godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik, biologi, fysik, kemi samt minst sex andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturvetenskapsprogrammet leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen.

Ansökan

Ansök till Naturvetenskapsprogrammet, Naturvetenskap och samhälle

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet Växjö. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 1222 352 12 VÄXJÖ
Telefon: 0470-41 000
Mejladress: gymnasieantagningen@vaxjo.se

Fortsatta studier

Naturvetenskapsprogrammet ger dig behörighet till vidare studier.

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturvetenskapsprogrammet, Naturvetenskap och samhälle så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Växjö Fria Gymnasium
Storgatan 82 C
35246 Växjö

Växjö Fria Gymnasium

Växjö Fria gymnasium är en fristående skola som erbjuder både högskoleförberedande- och yrkesförberedande program. För dig som är idrottsintresserad erbjuder alla skolans program en nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) inom ishockey, fotboll och innebandy. Det finns även möjlighet att välja till en...

Läs mer om Växjö Fria Gymnasium och visa alla program.

Sponsrad