Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap

Rudbeckianska gymnasiet, i Västerås
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
4 december, 2023 18:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 470 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 205,0
(medelvärde: 251,5)
Ladda ner poängplan
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
4 december, 2023 18:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 470 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 205,0
(medelvärde: 251,5)
Ladda ner poängplan
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap

Samhällsvetenskapsprogrammet

Det här programmet passar dig som vill förstå hur samhället fungerar och styrs på olika nivåer. Vi erbjuder inriktningen samhällsvetenskap med tre valbara profiler. Oavsett vilken profil du väljer blir du väl förberedd för högskole- och universitetsstudier.

Profil internationell | david.borg@vasteras.se

Genom internationella samarbeten och möten med elever från andra länder fördjupar du dina kunskaper i engelska. Du utvecklas som människa och stärker din förståelse för komplexa samhällsfrågor. Du studerar bland annat internationella relationer, klimat- och hållbarhetsfrågor, mänskliga rättigheter och freds- och konfliktkunskap. I år 3 gör du en fältstudieresa utomlands.

Profil lag, rätt och samhälle | anna4.larsson@vasteras.se

Det här är profilen för dig som vill bredda dina kunskaper om lag och rätt – både i nutid och dåtid, i Sverige och övriga världen. I år 3 har du möjlighet att genomföra en studieresa inom Europa där vi bland annat besöker olika EU-institutioner. Gymnasiearbetet ska rikta in sig på ett samhällsproblem och kopplas till juridiska frågor.

Profil samhällspåverkan | anna.hofvander@vasteras.se

Du lär dig om hur samhället vi lever i påverkar oss och hur vi påverkar vår omvärld. Du får insikt i hur människors agerande, tyckande och tänkande påverkar andra. Du fördjupar din förståelse för demokrati och komplexa samhällsfrågor som berör politisk, ekonomisk och social hållbarhet. Genom ett undersökande arbetssätt får du utveckla dina kunskaper så att du kan göra medvetna val och öka ditt inflytande i samhället.

AST-klass

Teknikprogrammet erbjuder AST-klass för elever med diagnos inom autismspektrat. Om du går i en AST-klass läser du enligt studieplanen som gäller för det program du har valt. Det betyder att du läser samma kurser som eleverna i andra klasser gör, men det kan finnas skillnader gällande i vilken ordning du läser kurserna. Skillnaden mellan AST-klasser och skolans andra klasser är att du läser i en mindre undervisningsgrupp och håller till i Wegas lokaler på Rudbeckianska gymnasiet. Där finns anpassade lokaler för både lektioner och raster. Lärarna som jobbar på Wegas är behöriga och har stor erfarenhet och kompetens inom AST-området. Det finns också goda möjligheter att göra de anpassningar som just du behöver.

Är du intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Västerås

Varför välja Rudbeckianska gymnasiet?

”Jag ville gå Teknikprogrammet då jag är intresserad av ämnena och programmet ger mig många valmöjligheter efter gymnasiet. Rudbeckianska gymnasiet var ett självklart val eftersom det är en stor skola, har bra rykte och många traditioner och aktiviteter. Jag gillar att Teknikprogrammet har flera inriktningar som vi verkligen får prova på innan vi gör vårt val. Det bästa med Rudbeckianska är känslan av gemenskap. Lärare och elever bidrar till att stämningen här på skolan har överträffat mina förväntningar.”

Maitane Sagarduy Wen, Teknikprogrammet

”På Rudbeckianska finns många aktiviteter och kurser att välja på. Det gör att jag har många valmöjligheter inför framtiden. Studierna går lagom fort och många ämnen är intressanta. Här finns en bra gemenskap och man utvecklas socialt. Skolan ger en bred och stadig grund inför framtiden.”

Eliaz Wiklander, Samhällsvetenskapsprogrammet

”Jag valde Rudbeckianska för att jag fick höra bra saker om skolan från kompisar. När jag såg de julpyntade skåpen under öppet hus visade det tydligt att det är mer än bara studier här. På Humanistiska programmet är det en speciell gemenskap där alla känner alla. Skolan har levt upp till mina förväntningar – jag får kunskap för livet, nya vänner och många roliga minnen här.”

Tilde Kinander, Humanistiska programmet

Behörighet

För behörighet till Samhällsvetenskapsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska, geografi, historia, religion, samhällskunskap samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Samhällsvetenskapsprogrammet leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen.

Ansökan

Ansök till Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen i Västerås. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Stadshuset, E268 721 87 Västerås
Telefon: 021-39 06 00
Mejladress: gymnasieantagningen@vasteras.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Rudbeckianska gymnasiet
Skolgatan 5
72187 Västerås

Rudbeckianska

Kunskap - Empati - Självkänsla  Sveriges första gymnasium Hos oss lever nya och gamla traditionersida vid sida med moderna undervisningsmetoder. Här blandas glädje och gemenskap med studier som gör dig väl förberedd för framtiden. På Rudbeckianska gymnasiet kan du välja...

Läs mer om Rudbeckianska gymnasiet och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner
Skriv en recension
5/5
Pojken som kunde läsa
15 feb 2017
Exalternade och drivande

Rudbeck är en extremt rolig skola med inspirerande lektioner och roliga aktiviter på fritiden, skolan har väldigt bra lärare som kan anpassa undervisningen efter allas behov, al...

Visa hela
Sponsrad