Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap

Rudbeckianska gymnasiet
Programinformation
Västerås
Antal elever: cirka 510 (.)
Samhällsvetenskapsprogrammet
  • Antagningspoäng: 135,0
    (medelvärde: 250,3) * statistik från 2022
(Läs mer) Öppet hus
2023-04-17
Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap

Om utbildningen

Samhällsvetenskapliga programmet

Rudbeckianska gymnasiet har inriktning samhällsvetenskap med fyra olika profiler att välja mellan på samhällsvetenskapsprogrammet. Här förbereder du dig för högskolestudier med inriktning mot till exempel åklagare, polis, lärare, socionom och mycket annat.

Inriktning Samhälle/PROFIL ENTREPRENÖRSKAP

Denna inriktning passar dig som vill utveckla din kreativitet och samtidigt få en bred förståelse för samhällsfrågor. Du lär dig se samband mellan människors behov och hur det hänger ihop med hur olika marknader fungerar och vårt globala ansvar. Vi arbetar med entreprenöriellt lärande och samarbets­inlärning i undervisningen. Du läser kursen entreprenörskap och vi knyter kontakter med näringslivet. Genom ditt egna UF­-företag får du kunskaper i hur man startar, driver och avslutar ett företag. Du får möjlighet att delta i ett internationellt utbyte med vår samarbetsskola i Slovenien.

Inriktning Samhälle/PROFIL INTERNATIONELL 

Är du intresserad av världen? Vill du fördjupa dig i de globala frågorna? Då kan du välja inter­ nationell profil. Via regelbundna internationella samarbeten och möten med elever från andra länder får du möjlighet att utveckla dig och din förståelse för komplexa samhällsfrågor. Du studerar bland annat internationella relationer, klimat­ och hållbarhetsfrågor, mänskliga rättigheter och freds­ och konfliktkunskap. Utöver detta får du även fördjupade kunskaper i engelska som ibland används som arbetsspråk i utbildningen. I år 3 genomför du en fältstudie i Etiopien eller Österrike.

Inriktning Samhälle/PROFIL LAG, RÄTT OCH SAMHÄLLE

Profilen för dig som vill bredda dina kunskaper om lag och rätt – både i nutid och dåtid, i Sverige och övriga världen. I år 3 har du möjlighet att, inom ramen för kursen Rätten och samhället, genomföra en studieresa till Bryssel där vi bland annat besöker olika EU-­institutioner. Gymnasiearbete genomförs i samarbete mellan samhällskunskap, svenska och filosofi under år 3. Ämnesvalet ska vara något samhällsproblem och kopplas till juridiska frågor.

Inriktning Samhälle/PROFIL SAMHÄLLSPÅVERKAN 

Är du nyfiken på hur samhället vi lever i påverkar oss? Vill du lära dig mer om hur vi som individer kan påverka vår omvärld? Då är den här profilen något för dig. Här får du, genom att arbeta med undersökande arbetssätt, utveckla kunskaper som möjliggör medvetna val och inflytande. Dessutom får du fördjupa din förståelse för komplexa samhällsfrågor som berör politisk, ekonomisk och social hållbarhet. Du får också lära dig mer om demokrati och om hur en människa kan påverkas för att tycka, tänka och agera på ett visst sätt.

AST-klass

Teknikprogrammet erbjuder AST-klass för elever med diagnos inom autismspektrat. Om du går i en AST-klass läser du enligt studieplanen som gäller för det program du har valt. Det betyder att du läser samma kurser som eleverna i andra klasser gör, men det kan finnas skillnader gällande i vilken ordning du läser kurserna. Skillnaden mellan AST-klasser och skolans andra klasser är att du läser i en mindre undervisningsgrupp och håller till i Wegas lokaler på Rudbeckianska gymnasiet. Där finns anpassade lokaler för både lektioner och raster. Lärarna som jobbar på Wegas är behöriga och har stor erfarenhet och kompetens inom AST-området. Det finns också goda möjligheter att göra de anpassningar som just du behöver.

Är du intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Samhällsvetenskapsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska, geografi, historia, religion, samhällskunskap samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Samhällsvetenskapsprogrammet leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen.

Ansökan

Ansök till Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen i Västerås. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Stadshuset, E268 721 87 Västerås
Telefon: 021-39 06 00
Mejladress: gymnasieantagningen@vasteras.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap så kommer skolan att kontakta dig.

Rudbeckianska gymnasiet

Rudbeckianska gymnasiet – Med lärandet i centrum

Rudbeckianska gymnasiet ligger centralt i Västerås intill domkyrkan. Skolan är Sveriges första gymnasium och här lever nya och gamla traditioner sida vid sida med moderna undervisningsmetoder. Som elev kan du välja mellan flera program och inriktningar och du ges möjlighet...


Läs mer om Rudbeckianska gymnasiet och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Rudbeckianska gymnasiet

Skolgatan 5
72187 Västerås

 Visa telefonnummer
skola.vasteras.se

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner.

Pojken som kunde läsa

Rudbeck är en extremt rolig skola med inspirerande lektioner och roliga aktiviter på fritiden, skolan har väldigt bra lärare som kan anpassa undervisningen efter allas behov, allt förklaras på ett enkelt pch bra sätt så att man kan ta till sig information enkelt, det är en jättebra skola som jag skulle vilja rekommendera alla att överväga

Recensioner
Utbildningsrecensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner.
Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap från Rudbeckianska gymnasiet, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Påminn mig om öppet hus
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information