El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet, Dator- & kommunikationsteknik

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 60 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 195,0
(medelvärde: 225,4)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 60 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 195,0
(medelvärde: 225,4)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Dator- och kommunikationsteknik på Stiernhööksgymnasiet!

En utbildning med stora möjligheter till jobb i framtiden! El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram, en teknisk utbildning, där du i framtiden kan arbeta med underhåll/service och installation. Du lär dig grunderna inom ellära, elkunskap, elektronik, styrteknik och datorteknik.

En viktig utbildning för samhället

Det här programmet passar dig som är tekniskt intresserad och gillar att arbeta praktiskt. Du lär dig att försörja och stödja samhällsviktiga basfunktioner som produktion, installation och distribution av el- och energisystem. Du lär dig även om dator- och kommunikationsteknik samt om IT-infrastruktur. Du får kunskaper i hur man dokumenterar och systematiskt går till väga med arbetsuppgifter inom ditt område. Du får även lära dig mer om att bemöta kunder, ge service och utföra arbete på både företag och i människors hem på ett professionellt sätt.

Efter utbildningen kan du arbeta som elektriker, med automatiserande produktionssystem för energiteknik eller med dator- och kommunikationssystem. Du läser ämnen som till exempel datorteknik, elektromekanik och mekatronik. Teorin inom ämnena integreras med det praktiska arbetet. Grundkurser inom el-, energi- och datorteknik läses gemensamt under första året. Detta ger en stabil bas inom ämnesområdet samt en god orientering inför valet av inriktning.

Yrkesutgång: Dator och kommunikationsteknik

På den här inriktningen jobbar du i en miljö där balansen av teori och praktiskt arbete är en självklarhet. Datorkommunikation handlar om olika slags kommunikationer mellan datorer och dess kringutrustning, till exempel skrivare och scanner. Du får lära dig att utföra service och göra felsökningar. Under utbildningen jobbar vi i skarpt läge mot vår egna domänmed att bland annat hantera datorer, kringutrustning och användare. Du får också lära dig att installera hård- och mjukvara. För att arbeta med detta behöver du också kommunicera med de människor som ska använda den webbsida eller det nätverk du ansvarar för. I utbildningen ingår arbetsplatsförlagd utbildning APL på företag inom data- och elektronikområdet. APL:en skapar en insikt i arbetslivet i allmänhet och datayrket i synnerhet.

En riktig utbildning

Du lär dig genom att jobba med verklighetsnära projekt. Elprogrammet kännetecknas av verksamhetsbaserat arbete där eleven jobbar praktiskt med bestående projekt. Skolans möjligheter i form av att erbjuda "riktiga" projekt och jobb bidrar till att stimulera eleven i hens forsatta utbildning.

Alla som studerar på ett yrkesprogram har 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande, så kallad APL.

Under första året på din utbildning har du din APL på skolan. Du förbereds med olika tekniker och säkerhetstänk så att du får ut så mycket som möjligt av din tid på din framtida APL-plats. Under årskurs två och tre har du din APL på företag runt om i Rättvik eller Dalarna men den kan också vara förlagd i övriga Sverige eller världen.

Du kommer att ha minst 15 veckors APL under din studietid. Din APL-plats väljs ut i samråd med praktikhandledare på skolan. Vi tar hänsyn till framför allt ditt behov av utbildning i valet av arbetsplats, men också dina önskemål i form av placeringsort och egna kontakter. Inte minst är din APL en fantastisk möjlighet att knyta kontakter till din yrkesbransch.

Ladda ner skolans broschyr

Är du intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Dator- & kommunikationsteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Rättvik

Inriktning: Elteknik

Inriktning: Elteknik

Inriktning: Dator- & kommunikationsteknik

Inriktning: Dator- & kommunikationsteknik

Behörighet

För behörighet till El- och energiprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

El- och energiprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till El- och energiprogrammet, Dator- & kommunikationsteknik

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen för Dalarna och Gävleborg. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Sturegatan 30 791 51 Falun
Telefon: 023-77 70 30
Mejladress: antag@dalakf.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Dator- & kommunikationsteknik så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Stiernhööksgymnasiet
Masvägen 15
79532 RÄTTVIK

Stiernhööksgymnasiet – Möt din framtid hos oss!

Stiernhööksgymnasiet är en kommunal gymnasieskola i Rättviks kommun. Behörigheten och kompetensen bland skolans personal är hög och skolan kan stoltsera med att ligga i topp i Sverige vad gäller elevernas studieresultat. På skolan råder en mycket fin stämning och det...

Läs mer om Stiernhööksgymnasiet och visa alla program.

Sponsrad