Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet, Medier, info & kommunikation

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 310 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 240,0
(medelvärde: 283,4)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 310 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 240,0
(medelvärde: 283,4)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Utbilda dig inom media, info och kommunikation på Ingrid Segerstedts gymnasium

Väljer du den här inriktningen kommer du att utveckla och fördjupa dina kunskaper om maktförhållanden i den globala, nationella och lokala mediesituationen. Du kommer att  analysera hur olika medier runt om i världen påverkar oss samt vilken makt de har i samhället. Vi studerar också medieideologier och demokratibegrepp som yttrande- och tryckfrihet. Du lär dig även att bli en källkritisk medie- och omvärldsgranskare och får därtill lära dig grunderna i journalistens arbete. Du tränas i skrivande, research och reportageproduktion. I ämnesövergripande projekt skapar du medieproduktioner (ex tidningar, radio, film) där du deltar hela vägen från idé till färdig produkt. Arbetet sker oftast i redaktionsform för att så mycket som möjligt påminna om journalistens vardag. Dina studier avslutas med ett gymnasiearbete om makt och medier. Du kommer att vara mer än väl förberedd för vidare universitetsstudier inom såväl medieområdet, humaniora som samhällsvetenskap.

På gång just nu - Blankspot Project

Eleverna deltar i ett projekt tillsammans med journalisten Martin Schibbye, där de får följa honom i fält under reportageresor runt om i Afrika. Han besöker platser där pressfrihet, yttrandefrihet och demokrati lyser med sin frånvaro. Eleverna är delaktiga i arbetet i realtid genom sociala medier och får tillgång till Martins råmaterial. Historia skrivs med andra ord just nu på den afrikanska kontinenten och eleverna kommer att kunna följa denna röda tråd med demokratiaktivister genom journalistens arbete. Genom att eleverna följer en reportageserie om demokratisering får de även möjlighet att reflektera över hur demokratin ser ut i Sverige. Hur fungerar medier här jämfört med där? Hur kommer det sig att en Googlesökning på ett begrepp ser helt olika ut beroende på vem som gör den och var man gör den?

Skolverket om utbildningen

Inriktningen ska ge kunskaper om mediernas roll i samhället och hur man kan använda sig av medieteknik för att förmedla budskap på ett intresseväckande sätt. I inriktningen ska eleverna studera journalistik, information och reklam och praktiskt få pröva textens, bildens och ljudets kommunikativa möjligheter. Eleverna ska få utveckla både praktiska och teoretiska kunskaper i olika interaktiva kommunikationsformer. Inriktningen ska ge eleverna möjlighet att undersöka hur media påverkar människor individuellt och i grupp när det gäller till exempel åsikts- och opinionsbildning och hur vår omvärldsuppfattning formas.

Ingrid Segerstedts gymnasium

Är en skola som utbildar unga människor till kunniga och engagerade, modiga och öppna, empatiska och trygga världsmedborgare.

Våra elever ska vara beredda att i alla lägen i livet aktivt arbeta för att stärka demokratin, yttrandefriheten, alla människors lika värde, empati och fredliga lösningar av konflikter.

Våra lärare

Våra lärare är kunniga och engagerade. De brinner för sitt uppdrag och gör alltid sitt yttersta för att på bästa sätt hjälpa våra elever att lyckas med sina studier. Samtliga lärare är behöriga och legitimerade.

Är du intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Medier, info & kommunikation, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Göteborg

Behörighet

För behörighet till Samhällsvetenskapsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska, geografi, historia, religion, samhällskunskap samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Samhällsvetenskapsprogrammet leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen.

Ansökan

Ansök till Samhällsvetenskapsprogrammet, Medier, info & kommunikation

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 507340222 Göteborg
Telefon: 031-335 51 30
Mejladress: gymnasieantagningen@goteborgsregionen.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Medier, info & kommunikation så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Ingrid Segerstedts gymnasium
Södra Vägen 25
41221 Göteborg

En skola som utbildar unga människor till kunniga och engagerade, modiga och öppna, empatiska och trygga världsmedborgare. Skolans elever ska vara beredda att i alla lägen i livet aktivt arbeta för att stärka demokratin, yttrandefriheten, alla människors lika värde, empati...

Läs mer om Ingrid Segerstedts gymnasium och visa alla program.

Sponsrad