Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad

Bräckegymnasiet, i Göteborg
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 100 (.)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 100 (.)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Husbyggnad

Bygg- och anläggningsprogrammet på Bräckegymnasiet passar dig som vill jobba inom byggsektorn och som trivs med att utföra ett ordentligt hantverk. I arbetet som byggare ser du arbetet växa fram och de saker du producerar kommer människor kunna ha glädje av i många årtionden, ja kanske så länge som ett helt sekel eller för ännu längre tid. Inom byggbranschen får du ett arbete som, är fritt, rörligt och variationsrikt.

Här nedanför ser de olika yrkesområden som inriktning Husbyggnad kan leda till:

Betongarbetare

Betongarbetaren är den som bygger grunden och stommen av betong när det kommer till exempelvis hus och broar. De flesta byggnader vilar på en grund gjord av betong. Betongarbetaren gjuter med betong på byggarbetsplatsen, som kommer färdig från en fabrik.

Som betongarbetare använder du också färdiggjutna betongelement som du får montera och foga samman. Du lägger även betonggolv. Vissa betongarbetare specialiserar sig på armering och gör då konstruktioner av armeringsjärn som gör betongen starkare.

Byggnadssnickare

I arbetet som byggnadssnickare gör du alla träarbeten på ett bygge. Allt från att sätta upp formar för betonggjutning till att montera fönster, dörrar, skåp och andra snickerier.

Som snickare bygger du också tak och mellanväggar samt monterar väggbeklädnader i form av till exempelpaneler, gipsskivor och spånplattor.

Glastekniker (lärling)

Som glastekniker får du arbeta med allt från montering till reparationer av fasadglaspartier och glasning av fordon. Du får även hålla på med inglasning av uterum och entrépartier samt tillverkning och montering av glas- och metallpartier i kontorsmiljöer. Metallkonstruktioner med glas används också i tak och som fasadmaterial.

Golvläggare (lärling)

När du arbetar som golvläggare är du den som kommer in på en byggarbetsplats i slutskedet. Golvläggarens arbete sker nästan enbart inomhus.

I ditt arbete lägger och reparerar du golv av trä, plast, linoleum, textil och andra material. En annan arbetsuppgift för golvläggare är att klä våtrum. Du gör även vissa förarbeten som att isolera och spackla ojämnheter.

Murare

I arbetet som murare ingår till exempel att mura fasader, att uppföra byggnadsstommar i tegel och att mura och putsa väggar, husgrunder och skorstenar. Som murare kan man till exempel specialisera sig på inredningsarbeten som att göra väggar, eldstäder, valv och skorstensstockar. Som murare kan du även arbeta med kakelsättning.

Möbel- och inredningssnickare (lärling)

Här får du en ordentlig basutbildning i traditionella snickerimaskiner. Du blir förberedd för arbeten inom områdena produktion inom snickerifabrik, möbel- och inredningssnickeri, brädgård, möbel- och inredningsreparation.

Stenmontör (lärling)

Som stenmontör monterar du sten både inomhus och utomhus. Du får arbeta med material som skiffer, granit, marmor och natursten, som ofta används i offentliga byggnader som hotell, kontor och banker. Vanliga arbetsuppgifter är att lägga golv, sätta trappor och montera fasader. I jobbet är det bra om du har en känsla för mönster, färg och form.

Undertaksmontör (lärling)

Jobbet som undertaksmontör är ett omväxlande arbete inomhus. Undertak används för att dölja rördragningar och för ljud- och värmeisolering. Det är ett omväxlande yrke, där du arbetar med olika typer av undertak och i olika material och ofta arbetar ni två eller tre i lag. Tänk på att ett snyggt undertak kan höja utseendet på ett helt rum. Ta fantasin till hjälp och försök dölja alla rör och lufttrummor.

Är du intresserad och vill veta mer om Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Göteborg

Fortsatta studier

Läs lärlingsutbildning

Flera av utbildningarna på Bräckegymnasiet är i lärlingsform. Det innebär att du redan under första året har minst hälften av din utbildning på ett företag. Du har även här möjlighet att läsa gymnasiegemensamma ämnen för att få grundläggande behörighet till högskola.

Du kan välja någon av lärlingsutbildningarna när du har börjat på Byggprogrammet. Det är viktigt att du kan ta ansvar och arbeta självständigt för att klara utbildningen.

Behörighet

För behörighet till Bygg- och anläggningsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Bygg- och anläggningsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Gymnasieexamen

Efter genomförd gymnasieutbildning får du en yrkesexamen. Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet måste du välja att läsa de kurser som behövs för detta.

Ansökan

Ansök till Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 507340222 Göteborg
Telefon: 031-335 51 30
Mejladress: gymnasieantagningen@goteborgsregionen.se

Certifiering

Branschrekommenderat skola

Branschrekommenderad skola

Branschrekommenderad skola är en certifiering som utfärdas av Byggbranschens Yrkesnämnd. Certifieringen kvalitetssäkrar utbildningen och stärker samarbetet mellan skolor och företag inom bygg- och anläggningsbranschen.

Läs mer om Branschrekommenderad skola här!

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner
Skriv en recension
5/5
Mikael Gudmundson
29 jun 2017
Grym Skola

Bräckegymnasiet är ett riktigt bra gymnasium för de som vill utbilda sig till hantverkare. Du lär dig teoretiska egenskaper och praktiska egenskaper som finns med dig under live...

Visa hela
Bräckegymnasiet
Uppfinnaregatan 1
417 56 Göteborg

Bräckegymnasiet – Vi bygger yrkesstolthet!

Bräckegymnasiet i Göteborg är den rätta skolan för dig som vill jobba med bygg och anläggning i framtiden. Här får du en utbildning där du kombinerar teori och praktik och upp till hälften av din undervisning sker ute på en...

Läs mer om Bräckegymnasiet och visa alla program.

Sponsrad