Visa gymnasium.se som: Mobil

Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap

Fryshusets Gymnasium
Programinformation
Stockholm
Samhällsvetenskapsprogrammet
(Läs mer) Öppet hus
2019-12-05
2020-01-25

Film

Lär dig mer om Samhällsvetenskapsprogrammet på Fryshusets gymnasium

Utbildningsinfo

samhälle

Samhällsvetenskapsprogrammet med passion på schemat!

Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande gymnasieprogram på Fryshusets Gymnasium. Programmet vänder sig till dig som vill ha en bred utbildning och fortsätta att studera på högskolan. Du lär dig förstå bakgrunden till de snabba förändringar som sker i samhället just nu, men också hur du själv kan påverka utvecklingen.

Se sambanden

Vad beror alla förändringar i samhället på? Hur hänger saker och ting ihop, och vem är det egentligen som bestämmer? Sådana frågor får du söka svar på om du väljer vårt samhällsvetenskapsprogram.

Tänk kritiskt

En av de viktigaste sakerna som du kommer att lära dig är att tänka kritiskt. Vem är det som säger något och varför? Finns det fakta att söka från en säker och oberoende källa? Att ifrågasätta både det som talar för och emot din egen uppfattning är bästa skyddet mot falska nyheter.

Gör det på riktigt

Du lär dig att söka, analysera och värdera information utifrån en vetenskaplig grund. Det innebär att du tänker kritiskt, sätter fakta i sitt sammanhang och söker förklaringar inom relevant forskning.

På Fryshusets Gymnasium kombinerar du samhällsvetenskap med det du älskar!

Dansa, programmera spel, åka skateboard, spela basket, driva företag, skriva en bok? På samhällsvetenskapsprogrammet på Fryshusets Gymnasium kan du kombinera dina gymnasiestuider med många olika passionsämnen. Läs mer om vilka nedan.

Basket/ NIU-basket

NIU-basket kan du läsa på våra nationella program för samhälle, natur, ekonomi samt handel- och administration. Målet är att du ska kunna kombinera elitträning med dina studier och att du ska kunna spela basket på nationell eller internationell nivå när du lämnar skolan. NIU-basket innebär 4,5 timmar basket- och fysträning i veckan. Vi blandar individuell talangutveckling med lagspel och styrketräning. Utöver detta har du teoripass där du lär dig om anatomi, fysiologi, kost- och näringslära, träningsplanering samt idrottsskador. Träningen bedrivs i skolans egna sporthallar, Arenan och Gymmet. Utbildningen sker i ett samarbete med Fryshuset Basket – Sveriges i största basketförening. Det innebär att skolan är en del av den nationella basketsporten med etablerade kontakter över hela världen.

Basket sätter fart på både kroppen och huvudet. Oavsett om ditt mål är att spela basket på internationell elitnivå, starta upp ett företag inom sporten eller göra något helt annat efter gymnasiet så kommer du ha stor nytta av utbildningen. 

Dans

Dina lärare består av skickliga och engagerade danslärare med lång erfarenhet. Hos dem lär du dig grundteknikerna du behöver för att växa som dansare. Du kommer även att träffa människor utanför skolan som ger dig nya spännande idéer om vad dans kan innebära. Du utvecklar dina färdigheter i improvisationstekniker där du hittar din personlighet som dansare. Du växer och får det självförtroende du behöver för att möta din publik. Du får förverkliga dina idéer i dansproduktioner och kreativa samarbeten med andra elever och människor utanför skolan. Precis som i yrkeslivet.

Skrivare

Spelar orden vi använder någon roll och kan de påverka hur andra människor tänker? Om du tror på ordets makt och gärna använder ord för att uttrycka vad du känner och tycker, så kan skrivare vara rätt passion för dig. Inom passionen skrivare arbetar du med kreativt skrivande, till exempel dikter, noveller, krönikor och manus. Du arbetar med hur dina texter med hjälp av digitala verktyg på ett kreativt och träffsäkert sätt når mottagaren. Allt under ledning av erfarna och yrkesverksamma lärare. Du får öva på att själv och tillsammans med andra driva kreativa projekt från idé till färdig produkt. Resultatet kan bli en tryckt diktsamling, en affisch eller en kollektivroman. På vägen får du träffa författare som håller i workshops, göra studiebesök och inspireras av olika estetiska uttryck. Du lär dig hantverket successivt och vässar ditt skrivande och formgivande genom roliga och utvecklande övningar. Du läser och analyserar även andras texter för att lära och inspireras. När du lämnar skolan kan du konsten att skriva en text och ge den en grafisk form som fångar läsaren och väcker viljan att ta del av din berättelse.

Global

Om du är intresserad av allt från hur krig och konflikter kan förebyggas till hur internationella relationer påverkar din vardag är passion Global rätt val för dig. Du får förståelse för hur internationella frågor påverkar dig ur ett lokalt, regionalt och globalt perspektiv. Du får lära dig att söka, analysera och värdera information utifrån en vetenskaplig grund. Vi övar på att sätta fakta i sitt sammanhang och söka förklaringar inom relevant forskning. Under ditt tredje år blir globala utbyten verklighet. Vi plockar in världen i klassrummet och genom samarbeten med skolor och organisationer i andra länder knyts kontakter som du kan bära med dig resten av livet.

Skate

Skate är en livsstil. Det är också träning, ungdomskultur och affärer. Brädan kan ta dig med på många vägar i livet, det kommer du att bli medveten om ifall du väljer skate som passion. Välj träningslära med skatefördjupning. Med skaten som redskap får du lära dig hur din kropp påverkas av träning. Du får även insikt i kostens betydelse för att prestationsförmågan ska utvecklas.

Speldesign

Vill du lära dig att utveckla dataspel? Oavsett om du vill designa dem eller programmera dem från grunden, så kommer du att utvecklas inom passionen speldesign – ett område i gränslandet mellan konstnärligt skapande och teknik. Du lär dig grundläggande färdigheter i de senaste programvarorna. Du skapar spelgrafik med 3D-modellering och 3D-animationer samt ritar och utvecklar kreativa och interaktiva spel. En stor del av arbetet kommer att ägnas åt att praktiskt bygga egna spel i spelmotorn Unity. Där kan du skapa spel för användning på bland annat mobiltelefoner, PC, X-box och PS4. Till ditt stöd har du duktiga och inspirerande lärare. Du har även chans att träffa representanter från spelindustrin. Utbildningen ger dig grundläggande färdigheter inom de program och tekniker som används i spelbranschen idag.

Är du intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Samhällsvetenskapsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska, geografi, historia, religion, samhällskunskap samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap

Som boende i samma kommun som Fryshusets Gymnasium söker du till programmet via Gymnasieantagningen Stockholms län. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Få ansökningskoden Postadress: Box 4404, 102 68 STOCKHOLM
Telefon: 08-58 00 80 00
E-post: gyantagningen@ksl.se

Gymnasieexamen

Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande gymnasieprogram och ger en högskoleförberedande gymnasieexamen.

Reportage

"Alla får chansen att vara sig själva"

"Alla får chansen att vara sig själva"

Läs mer Fryshusets Gymnasium

Emma Graufelds går inriktningen Dans på Fryshusets Gymnasiums Estetiska program. 

- Jag kände att en kunde komma dit som sig själv, och passa in genom att sticka ut, vilket jag inte upplevt någon annanstans, säger Emma.

I det här reportaget får du även läsa vad Vincent, som läser entreprenörskap, och Astrid, som pluggar natur, har att säga om Fryshusets Gymnasium.


Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap så kommer skolan att kontakta dig.

Fryshusets Gymnasium

Fryshusets Gymnasium

Välkommen till Fryshuset Gymnasium – skolan för dig som vill utvecklas efter dina egna behov och förutsättningar och inte minst ett liv som du trivs med! Fryshuset Gymnasium är gymnasieskolan som siktar högt. Drömmer du om att bli musiker, hjärnforskare,...


Läs mer om Fryshusets Gymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Fryshusets Gymnasium

Mårtensdalsgatan 2-8
120 06 Stockholm

 Visa telefonnummer
gymnasiet.fryshuset.se

Recensioner

Snittbetyg: 4,2

Baseras på 6 recensioner.

17SAA4Life
(5)
Skolan som helhet erbjuder så mycket, god mat, behöriga lärare som ser till att du får det stödet du behöver samt en trygg miljö med exempelvis Lugna Gatan som ser till att alla känner sig trygga på skolans område. Det finns alltid en plats för dig i Fryshuset och du kommer alltid att hitta en vän.
Vian Kurekci
(5)
Jag har gått på Fryshuset i 3 år snart och jag kommer aldrig att ångra mig att jag just valt detta gymnasium. Jag som person har förändrats, jag har blivit mycket socialare och mer öppen som person. Jag var jätte nervös och väldigt instängd tidigare i skolan, jag vågade inte riktigt ta plats. Men mina år i Fryshuset har förändrat mig och idag v...
Visa hela
SA-elev
(5)
Jag skulle rekommendera att börja på Fryshusets Gymnasium. Jag själv går i 3:e ring och tar snart studenten. Under alla mina år har jag fått lära känna nya kompisar och människor, jag har skaffat behövliga kontakter för min framtid och utökat mitt kontaktnät. Jag har fått massor av nya kunskaper både akademiskt och i det sociala livet. Fryshuset...
Visa hela
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att beställa information om Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap, fyll i följande uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till Fryshuset gymnasium
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Recensioner
Utbildningsrecensioner
(4,2)
Baseras på 6 recensioner.
Reportage
"Alla får chansen att vara sig s...
Fryshusets Gymnasium

Emma Graufelds går inriktningen Dans på Fryshusets Gymnasiums Estetiska program. 

- Jag kände att en kunde komma dit som sig själv, och passa in genom att sticka ut, vilket jag inte upplevt någon annanstans, säger Emma.

I det här reportaget får du även läsa vad Vincent, som läser entreprenörskap, och Astrid, som pluggar natur, har att säga om Fryshusets Gymnasium.

Läs mer