Tjejer & Teknik: Astrid Brettmar

Vi har träffat Astrid Brettmar, en student inom IT-forensik som jobbar extra inom teknikbranschen. Hon berättar om sin väg från teknikprogrammet på gymnasiet till studierna inom IT-forensik på Högskolan i Halmstad. Läs mer om Astrids spännande studier och tankar om framtiden här!

Vi på gymnasium.se vill med vår artikelserie Tjejer & Teknik inspirera unga tjejer att plugga en teknisk linje. Vi har träffat olika tjejer som är på väg mot sina drömjobb inom teknikbranschen. De berättar om sitt gymnasieval och vilka hinder de stött på i skolan och yrkeslivet.

I vår nya del av artikelserien träffar vi Astrid som studerar IT-forensik och informationssäkerhet på Högskolan i Halmstad. Hon berättar för oss om valet att gå teknikprogrammet på gymnasiet och hur det är att plugga och jobba inom teknikbranschen!

Från teknikprogrammet till en framtid inom att lösa internetbrott!

När Astrid skulle göra sitt gymnasieval hade medieprogrammet precis blivit en del av det samhällsvetenskapliga programmet. Eftersom hon var intresserad av media kändes programmet som ett bra val, men efter ett besök på en gymnasieskola i Malmö kände Astrid att samhällsprogrammet inte var något för henne. Det som lockade var medie-delen av utbildningen, men till slut hittade Astrid  teknikprogrammet - ett program hon inte hört eller läst om tidigare.

- Även om jag fick överraskade reaktioner från både lärare och kompisar kändes teknikprogrammet som det rätta valet.

När Astrid började gymnasiet var hon inte alls skoltrött, men i början av första terminen var hon lite vilsen och kände att hon inte passade in. Hon började då träna väldigt mycket och spenderade nästan alla dagar i veckan på gymmet, både innan och efter skolan. I skolan var hon inte den som hördes eller syntes mest utan var inne i sin egen bubbla av studier och träning.

Astrid var väldigt nöjd med sitt val av program och inriktning. När hon skulle börja gymnasiet hade de nya, mer nischade inriktningarna på teknikprogrammet startats. Det fanns fem olika men IT/media var den inriktning som Astrid tyckte passade henne bäst. Hon har alltid varit intresserad av programmering och på IT/media-inriktningen fanns programmeringskurser under alla tre åren.

teknikprogrammet

Au pair i London

Efter gymnasiet bestämde Astrid sig för att ta en paus från studierna och åkte till London över sommaren för att jobba som au pair.

- Det var något som hjälpte mig otroligt mycket med självständighet och förståelse för ansvaret som finns när du jobbar med barn, säger Astrid.

“När jag sökte till högskolan ville jag välja en utbildning som var både rolig och bred”

Hösten 2016 började Astrid plugga Affärssystemprogrammet på Högskolan i Halmstad. Programmet fokuserar på affärssystem och dess koppling till företag/organisationer och anledningen till att Astrid valde utbildningen var på grund av hennes intresse av kopplingen mellan teknik och ekonomi samt att utbildningen var bred. Men efter två terminer på utbildningen kände Astrid att den inte riktigt passade henne.

- Jag insåg att mängden teknik på utbildningen var mycket mindre än vad jag förväntat mig. Det jag tyckte var roligast var just den mest tekniska kursen som handlar om programmering, system och databaser.

När Astrid från början valde vilket program hon skulle plugga hade hon även funderat på IT- forensik och informationssäkerhet och valde att byta till det efter sitt första år på högskolan. Hon trivs numera mycket bättre och tycker att alla kurser är roliga. Hon har fått fördjupa sig i programmering och informationssäkerhet - ämnen som är högaktuella, menar Astrid.

- Utbildningen innehåller även kurser om juridik och brott inom teknik, vilket gör att jag kan använda mina tekniska kunskaper till resonemang kring internetbrott.

IT-forensik

Jobbar och pluggar samtidigt

Astrid jobbar även inom teknikbranschen. Hon har sedan ett år tillbaka ett extrajobb på ett företag som heter Hemsida24. Företaget erbjuder ett verktyg för att skapa hemsidor och Astrid jobbar med supporten. Kunderna kontaktar henne med problem som kan röra allt från utseende på deras hemsida till problem med e-post eller domäner. Astrid tycker att det ger henne mycket att jobba extra samtidigt som hon pluggar, hon får redan nu en fot in i arbetslivet och får lära känna teknikbranschen.

Det finns en överrepresentation av killar inom teknikbranschen och Astrid berättar att hon märkt detta sedan gymnasiet. Hon tror att det beror på stereotyper och tankar kring att teknikintresset endast finns hos killar. Hon tror därför att många kan vara rädda för att gå in i branschen. För att komma åt problemet menar Astrid att det är viktigt att släppa in alla i branschen och att lärare och andra inom skolan redan innan gymnasiet visar att teknik är något för alla som är intresserade av det, oavsett kön.

Astrids teknikintresse finns även på hennes fritid. Tillsammans med sin pojkvän kör hon med RC-bilar, eller radiostyrda bilar. Nu på vintern kör de i på en inomhusbana men på sommaren är de utomhus.

teknik programmering

Astrids tips till unga tjejer som vill in i teknikbranschen:

  • Om du har ett intresse för teknik är det viktigt att visa det för din omgivning.
  • Tekniken förändras varje år och därför är det bra att alltid hänga med på ny teknik.
  • Teknikbranschen är svår och kan kännas skrämmande, ge inte upp utan kämpa på och försöka lära dig så mycket du kan!

Framtiden inom teknikbranschen

Genom sina studier och med hjälp av statistik ser Astrid att det är sker många nya brott med hjälp av internet och tror att det kommer att krävas lagförändringar i framtiden.

- De nya brotten kräver nya lagar som gör att de brotten också kan uppklaras. Därför tror jag att vi i framtiden kommer att bli bättre på att lösa brott som bygger på tekniska hjälpmedel.

Nya tekniska produkter och lösningar dyker ständigt upp. Självkörande bilar och robotar är två grejer som Astrid tror kommer nyttjas i framtiden.

- Det har gjorts mycket forskning och utveckling av självkörande bilar och det som egentligen avgör att det inte finns idag är att vi nog inte är redo. Diskussioner kring huruvida datorer och robotar ska ”ta över” vår vardag har fått många olika reaktioner. Jag tror att vi om 50 år kommer att använda robotar på ett annat sätt än idag, och inställning till det tror jag kommer att vara annorlunda.

Vi tackar Astrid för att hon var med och berättade om sin utbildning och framtida bransch! Vill du läsa om fler inspirerande tjejer i teknikbranschen? Klicka här för att läsa fler artiklar på temat!

Är du intresserad av att plugga samma utbildning som Astrid? Då kan Teknikprogrammet passa dig. Läs även mer om yrket programmerare i vår yrkesguide!

Beatrice Brettmar

Beatrice Brettmar

Senior Website Manager (Visa mer)
Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på gymnasium.se, med ett fokus på att hjälpa elever att hitta rätt gymnasieutbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon gick samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet och hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet. Beatrice har skrivit artiklar för gymnasium.se sedan 2018, hon är specialist på yrkesguiden och skriver även mycket om behörighet och antagning till gymnasiet. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker. (Mindre)

Om

Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på gymnasium.se, med ett fokus på att hjälpa elever att hitta rätt gymnasieutbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon gick samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet och hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet. Beatrice har skrivit artiklar för gymnasium.se sedan 2018, hon är specialist på yrkesguiden och skriver även mycket om behörighet och antagning till gymnasiet. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker.

Annonser