Visa gymnasium.se som: Mobil

Tjejer & Teknik: Clara Ivarsson

Sponsrad artikel i samarbete med Skanskagymnasiet

teknikprogrammet gymnasieingenjör Skanskagymnasiet

Från teknikprogrammet och direkt ut i arbetslivet!

Vi på gymnasium.se vill med vår artikelserie Tjejer & Teknik inspirera unga tjejer att plugga en teknisk linje. Vi har träffat olika tjejer som är på väg mot sina drömjobb inom teknikbranschen. De berättar om sitt gymnasieval och vilka hinder de stött på i skolan och yrkeslivet. I denna del av artikelserien har vi träffat Clara som går teknikprogrammets fjärde år på Skanskagymnasiet i Växjö. Hon berättar för oss om hur det är att göra praktik på en byggarbetsplats och om sina framtidsdrömmar!

Clara har alltid varit intresserad av byggbranschen och är nöjd med sitt val att läsa teknikprogrammet på Skanskagymnasiet. Clara läser just nu det fjärde tekniska året på skolan, en praktisk gymnasieingenjörsutbildning där alla som får lägst betyg E i alla ämnen samt klarar sina praktikperioder blir erbjudna en provanställning som arbetsledare på Skanska efter avslutade studier. Utbildningen är naturligtvis högskoleförberedande och  ger en bra grund för den som vill gå en högskole- eller civilingenjörsutbildning.

– Jag har alltid fascinerats av byggarbetsplatser och att nu få chansen att jobba med det känns helt fantastiskt, berättar Clara.

På fritiden gillar Clara att hänga med sina kompisar och att vara aktiv. Hon älskar att segla och åka skidor men läser också väldigt mycket böcker. Om Clara var en karaktär i en TV-serie skulle hon vara Monica från Friends:

– Hon är gruppens mamma precis som jag! Eller säg storasyster, det låter bättre, säger Clara med glimten i ögat.

Clara Ivarsson, 19 år

Bor: I Växjö

Född: Lysekil, Bohuslän

Studerar:  Teknikprogrammet med inriktning Samhällsbyggande (T4 gymnasieingenjör) på Skanskagymnasiet

Framtidsdrömmar: Jobba som arbetsledare på en anläggning i Göteborg

Favorit TV-serie: Modern Family

Om Clara var en karaktär i en film/serie: Monica från Friends

Skolan

Clara trivs bra både i skolan och med att bo på internatet i Växjö där skolan ligger.

– Det är en jättehärlig stämning. Vi är bara drygt 100 elever och alla känner varandra. Lärarna är verkligen engagerade och känner oss väl. De vet vem jag är och vill hela tiden hjälpa och stötta.

Under utbildningen får eleverna komma ut på flera praktikperioder, två veckor i årskurs två och tre veckor i årskurs tre. Under det fjärde året är eleverna ute på totalt 12 veckors praktik, fördelat på två perioder. Just nu testar Clara att vara arbetsledare på bygget för Hisingbron, vilket hon tycker är väldigt spännande. Hisingbron är en bro som håller på att byggas i centrala Göteborg. Bron kommer ledas över älven och ska ersätta den nuvarande Götaälvbron.

– Bron började byggas i slutet av 2016 och kommer vara helt klar 2021. Allt går i en rasande fart och det är fantastiskt kul att se. Att vara arbetsledare innebär att man håller i alla trådar och planerar resurser.

Byggbranschen och framtidsdrömmar

I februari varje år anordnas en stor rekryteringsdag på skolan där eleverna i det fjärde tekniska året får gå på anställningsintervjuer med de regioner där de önskar få sina anställningar efter sin examen. Under våren kommer Clara och alla andra i klassen få sina erbjudanden platser för provanställning.

– Att jobba med stora byggarbetsplatser är till och med ännu bättre än jag trodde innan jag började utbildningen. Jag trodde kanske att det skulle vara en lite rå arbetsplats, men alla är jättetrevliga och hjälpsamma. Jag tycker att det är mycket roligare att vara ute på en anläggning än att sitta inne på ett kontor!

Det som är mest spännande med den här branschen är att alla kan så mycket, men ingen kan allt. Så det handlar verkligen om att få ihop alla delar och att jobba bra tillsammans.” 

I Claras klass, liksom i övriga delar av byggbranschen, är det väldigt få tjejer och hon hade önskat att det fanns fler tjejkompisar. Samtidigt så tycker Clara att det är kul att få vara i framkanten och att få vara en del i förändringen. Skanskagymnasiet arbetar aktivt och framgångsrikt med att öka intresset för tjejer att läsa teknikprogrammet.

– Det behövs fler tjejer i branschen, säger Clara.

I framtiden vill hon läsa vidare på Chalmers och därefter komma tillbaka och

fortsätta utvecklas inom byggbranschen. Allra helst vill Clara jobba som arbetsledare på en anläggning.

Vi tackar Clara för att hon delade med sig av sin erfarenhet av sin utbildning och sin framtida bransch! Vill du läsa om fler inspirerande tjejer i teknikbranschen? Klicka här för att läsa fler artiklar på temat!

Är du intresserad av att utbildningen som Clara går? Läs mer om teknikprogrammet och Skanskagymnasiet här!

Senast uppdaterad: 11 apr 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-04-13

Tjejer & Teknik

Framtiden är här, vare sig du vill jobba inom sjukvården, i näringslivet, som mekaniker eller inom utbildningssektorn så kommer du att behöva förlita dig på tekniska hjälpmedel i framtiden. Här kan du läsa mer om teknik och varför fler tjejer behövs i branschen!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-03-30

Tjejer & Teknik: Sofie Lindblom

Först ut i Gymnasium.se:s artikelserie möter vi Sofie Lindblom, hon har skapat ett välkänt namn för sig själv i teknikbranschen.Vi träffar henne för att få veta mer om hennes resa mot drömjobbet, varför tjejer behövs inom teknikbranschen och hur hon ser på framtiden.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-04-27

Tjejer & Teknik: Anna Jonsson

Vi har träffat Anna Jonsson som efter examen ifrån civilingenjörsprogrammet i Linköping idag jobbar som projektledare på Siemens mot den Thailändska marknaden. Läs mer om Annas studier, tid som trainee och hennes spänande vardag som projektledare för ett stort globalt företag här.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin