Tjejer & Teknik: Sofie Lindblom

Först ut i Gymnasium.se:s artikelserie möter vi Sofie Lindblom, hon har skapat ett välkänt namn för sig själv i teknikbranschen.Vi träffar henne för att få veta mer om hennes resa mot drömjobbet, varför tjejer behövs inom teknikbranschen och hur hon ser på framtiden.

Tjejer och Teknik möter Sofie

“Jag ser mig själv som en prototyp”

Först ut i Gymnasium.se:s artikelserie möter vi Sofie Lindblom, hon har skapat ett välkänt namn för sig själv i teknikbranschen. Efter flera års studier och olika roller på Spotify har hon nu landat rollen som VD för ideation360. Vi träffar henne för att få veta mer om hennes resa mot drömjobbet, varför tjejer behövs inom teknikbranschen och hur hon ser på framtiden.

Passion för innovation

Sofie driver idag ideation360, en nystartad plattform med fokus på att hjälpa organisationer med innovation. Att jobba med innovation innebär att konstant scanna omvärlden, läsa av trender och ta fram nya idéer. Dessa idéer behöver sedan grupperas och testas. För att skapa en innovation behöver man konstant jobba med dessa utvecklingsprocesser och det är där ideation360 kommer in. Genom plattformen får organisationer hjälp att skapa och utveckla sina idéer för att kunna lägga resurser på rätt typ av projekt som i slutändan utvecklar affärsmodellen eller kanske till och med leder till nya affärsmodeller.

Vad gör en VD?

Att arbeta som VD är såklart ett stort ansvar och man måste kunna ha många bollar i luften. Det är en helt ny roll för Sofie och den ena arbetsdagen är aldrig den andra lik vilket hon också säger är det roliga med arbetet.

“Som VD är det är mycket att hålla koll på och samtidigt väldigt lärorikt “

Hon jämför rollen som VD med sin egen hattgarderob och hon har en hel del hattar. Man måste sätta på sig olika hattar i olika situationer. Vissa dagar är det bara fokus på ekonomifrågor som bland annat löner och budgetar. Andra dagar jobbar hon med sina kunder, föreläser eller arbetar med produktutveckling.

Gymnasium.se träffar Sofie

Information om Sofie

Kombinerade idrott och studier under gymnasiet

Trots att Sofie har kommit långt i sin karriär har hon inte alltid varit lika säker på vad hon ville göra. När hon i nian skulle välja gymnasium fanns det inte lika mycket information som det finns idag och man valde vanligtvis mellan skolor som låg i närområdet. Eftersom hon inte visste vad hon ville arbeta med i framtiden valde hon att läsa ett brett program som skulle öppna många dörrar inför framtiden. Hon spelade även fotboll på hög nivå under studietiden och ville gärna kombinera fotboll med studier. Valet blev tillslut Naturvetenskap med inriktning på idrott och hälsa på Danderyds gymnasium.

“All förändring tar tid”

Att välja ett annat gymnasium än kompisarna var ett stort beslut för Sofie. Första dagen på Danderyds Gymnasium var självklart nervös, hon kände ingen och funderade på om hon hade valt rätt. När hon kom hem samma dag berättade hon för sin mamma att hon var osäker i sin
nya skola som uppmuntrade henne att köra på under tre månader med ett öppet
sinne och inte ge upp. Sofie körde på och började sakta trivas. Att inte ge upp och köra på i tre månader är ett tankesätt som hon har tagit med sig i många olika situationer. Sofie säger att det är viktigt att komma ihåg att all förändring tar tid.

På äventyr efter gymnasiet

Efter studenten hade hon flera olika jobb och sparade ihop pengar för att kunna flytta utomlands. Det blev två vändor, först till det franska skidområdet Val d’Isère och efter ett kort stopp hemma åkte hon till Australien. Efter resorna var det dags för en ny flytt, men den här gången till Östergötland och Linköpings Universitet. Att ha rest runt och arbetat på många olika jobb är en viktig livserfarenhet och Sofie menar att man inte ska hetsa vidare till universitetet direkt efter gymnasietiden om man inte riktigt vet vad man vill göra.

Tjejer och teknik

Våga testa - världen kommer inte gå under

Det var inte förrän hon väl började läsa civilingenjör inriktning elektronikdesign som hon förstod vad inriktningen handlade om. Hon märkte snabbt att hon inte trivdes men bestämde sig för att en än gång ha ett öppet sinne under tre månader. Av en slump hittade hon inriktningen medieteknik och kände att hon borde byta till det, vilket hon gjorde och läste klart den femåriga civilingenjörsutbildningen. Sofie ser på sig själv som en prototyp, vilket betyder att man helt enkelt får testa sig fram för att se vad som passar en. Bara för att man inte kommer in på det
program som man har tänkt sig går inte världen under. Ibland hittar man till och med något annat som i slutändan passar en bättre.

“Att få in en fot på det företag du vill arbeta på är otroligt värdefullt”

Under sina universitetsstudier var hon aktiv i olika organisationer och hann även med ett utbytesår i Singapore. Väl hemkommen från utbytesåret hade hon blivit inspirerad av ambitiösa klasskompisar och hade som mål att börja arbeta på Spotify. Hon sökte praktik på Spotify men fick det inte. Men istället för att ge upp fortsatte hon söka tjänster och blev tillslut
studentambassadör. Efter det fortsatte hon att arbeta på Spotify och efter fyra roller blev hon Innovation Manager. Hon säger att det är viktigt att få in en fot i dörren på företaget du vill arbeta på, även om det inte är exakt den rollen du vill arbeta med i framtiden. Det var efter några år på Spotify som hon nu nyligen tog sig an uppdraget att starta upp och driva ideation360.

Lyft fram kvinnliga förebilder i branschen!

Sofie föreläser ofta och har även både bloggat och suttit i styrelsen för organisationen Womengineer, vilket är en plattform för att inspirera tjejer till att läsa ingenjör. Även Sofies hjärtefråga är att få fler tjejer att söka sig till teknikbranschen. - Man ska inte locka in fler tjejer utan man ska inspirera tjejer, säger Sofie. Hon menar att det är viktigt att visa vad man kan göra med en teknikutbildning, lyfta fram kvinnliga förebilder, vilka möjligheter och vilka häftiga jobb som finns där ute.

“Jag bad mina killkompisar att gå på ett zumbapass”

Redan under universitetstiden märkte hon att det kan kännas rätt ensamt när man är den enda tjejen i en grupp. För Sofie var det viktigt att få sina killkompisar att förstå känslan av att vara minoritet i ett sammanhang. Hon bad därför killarna att gå på ett zumbapass, då det oftast endast var tjejer på passen. Hon berättar att det inte är förrän du är i en sån situation som du märker hur du förändrar ditt kroppsspråk, beteende och känslan av att vara trygg försvinner. Det behöver inte handla om tjejer eller killar utan även om bland annat etnicitet ålder eller bakgrund.

Teknik är framtiden

Sofie föreläser ofta om innovation och hon förklarar att världen aldrig kommer att förändras långsammare än vad den gör idag. - Även att samma förändring som vi har sett de senaste 10,000 åren kommer ske inom de närmaste 90 åren är en spännande tanke. Det kommer bli
intressant att se hur ungdomar som nu går på gymnasiet ser på digitala möjligheter i framtiden och påverkas, då de har levt hela sina liv i ett digitalt samhälle”. Hon tror även att Virtual Reality och Artificiell Intelligens kommer påverka många branscher i framtiden. Sofie hoppas även att miljöfrågor kommer ta mer plats i företagens framtida utveckling.

Tycker du att Sofies jobb låter spännande? Spana in liknande yrken i vår egna yrkesguide!

Innovatör          Entreprenör          Controller

Avslutningsvis kan vi säga att Sofie definitivt har banat vägen för yngre tjejer som är nyfikna på en karriär inom innovation i framtiden. Att tro på sig själv och våga satsa på det man brinner för är något som hon verkligen uppmuntrar till. Vi tackar Sofie och önskar henne lycka till med hennes nystartade företag, ideation360.

I nästa vecka träffar vi Anna Bouveng på Avalanche Studios som berättar mer om hennes karriär inom spelbranschen.

Tjejer och Teknik


Annonser