Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Två elever som sitter med laptop
08 feb 2023

Förbered dig för nationella proven i NO

Nu är det snart dags för nationella prov i NO för eleverna i årskurs nio. Hur förbereder du dig? Vilka datum är det som gäller och kan man testa gamla prov? Det får du svar på här!  

Hur förbereder jag mig för nationella proven i NO?

Det bästa knepet är att hänga med i undervisningen under hela året så att du inte hamnar efter och behöver läsa ikapp inför nationella proven. Vill du ändå förbereda dig kan det vara en bra idé att gå igenom gamla anteckningar och delar av undervisningsmaterialet. Det finns många verktyg och tekniker för att minnas det du läser. 

Se också gymnasium.se:s 7 tips för att förbereda dig för de nationella proven och tips på bra pluggteknik.

Ett bra sätt att förbereda sig för de nationella proven är att testa sina kunskaper genom att göra några gamla prov. Delar av de nationella proven återanvänds och skyddas av provsekretess, men vissa prov är frisläppta.

Din lärare kan också använda gamla frisläppta prov eller exempeluppgifter för att förbereda er hur ett prov kan vara uppbyggt. Vill du på egen hand testa ett gammalt nationellt prov i NO för årskurs 9 kan du ta del av dem här.

Så här går proven till

Nationella proven i NO görs i något av ämnena biologi, fysik eller kemi. Varken skolan eller eleverna får veta vilket av ämnena provet kommer handla om förrän ungefär en månad innan provdatumet. Det är Skolverket som bestämmer vilket ämne det blir.

Från och med våren 2023 består nationella proven i NO av två delprov: A och B. Tidigare bestod provet av tre delprov, där det ena delprovet innehöll ett praktiskt moment, till exempel en laboration. Det praktiska momentet tas bort, men provet kommer fortfarande testa samma långsiktiga kunskapsmål.

För proven i NO (biologi, fysik eller kemi) delprov A och B är provtiden 90 min + rast + 90 min (plus 5–10 min för instruktioner).

Några typiska provfrågor

Proven ser olika ut från år till år. Här är några exempel på frågor från tidigare prov (år 2013).

Biologi A1

För att musklerna ska kunna arbeta sker det en förbränning (cellandning) i cellerna. Förklara vad som behövs för att förbränningen ska ske och vad som bildas.

Fysik A1

Oskar använder spisen, ugnen och diskmaskinen samtidigt. När Oskar dessutom startar vattenkokaren slutar alla apparaterna i köket att fungera men lampan i vardagsrummet lyser fortfarande. Ge en förklaring till varför apparaterna i köket slutar att fungera.

Kemi A1

Estelle har hyrt en bil under en helg. När hon lämnar tillbaka bilen får hon ett kvitto av biluthyraren. Kvittot visar hur mycket bensin som förbrukats och hur mycket koldioxid som bildats vid bilkörningen. Kvittot visar att koldioxiden som bildats har större massa än bensinen som förbrukats vid bilkörningen – förklara varför.

Provdatum för de nationella proven i årskurs 9

biologi/ fysik/ kemi A+B

ons 29 mars 2023 Kl. 9.00

90 min + rast + 90 min (exkl. 5–10 min för instruktioner)

De nationella proven genomförs på särskilda datum för att minimera risken för att innehåll i proven läcker ut i förväg. 

Källa: Skolverket


Läs mer om nationella proven här!

Senast uppdaterad: 08 feb 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-01-24

Dags för nationella prov!

Hur förbereder man sig för de nationella proven? Hur viktiga är de och hur påverkar de mina betyg? Vi förklarar syftet med de nationella proven och ger tips på hur du förbereder dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-19

Förbered dig för nationella prov i svenska

I mars är det dags för nationella prov i svenska och svenska som andraspråk för dig som går i årskurs 9. I den här artikeln får du veta allt du behöver för att förbereda dig inför de nationella proven i svenska! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-22

Gymnasiemässor 2019

I samband med höstens ankomst, har det nu blivit dags för för er som går i årskurs 8 och 9 att gå på gymnasiemässor. Att besöka en gymnasiemässa är alltid bra för att bli inspirerad av gymnasieskolor och övriga representanter på plats. En lista på datum för gymnasiemässor 2019 finns att hitta här. 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin