Visa gymnasium.se som: Mobil

Verktyg och tekniker för att minnas det du läser

Lär dig mer med studieverktyg och studieteknikLär dig mer med rätt studieteknik

När du börjar plugga på gymnasiet, och kanske senare även universitet eller högskola förväntas du ta ett stort ansvar för dina studier. Skolarbetet blir ofta mer självständigt, vilket kräver motivation, självdisciplin, koncentration och planering. För att lyckas med dina studier och få tid över för annat än bara skolarbete är det viktigt att ha en bra studieteknik.

Använd verktyg

Idag finns det appar och verktyg för nästan allt. Fastnar du lätt på sociala medier? Du kan blockera störande webbsidor bestämda tider med Cold Turkey eller LeechBlock. Så kallade ”Don't break the chain!”-appar hjälper dig att hålla igång dag efter dag.

För dig som har svårt att göra en sak i taget kan det hjälpa att sätta ett larm på 20 minuter, och jobba fokuserat tills det ringer.

Har du svårt att komma igång och vet inte var du ska börja? Dela upp arbetet i mindre delar. Program som Evernote kan hjälpa dig ha koll på anteckningarna.

Kalendern i datorn, telefonen eller en almanacka i pappersformat kan hjälpa dig få ordning på planeringen.

Associera för att minnas

Världsmästaren i minnesteknik, Jonas Von Essen använder sig av en associationsteknik för att komma ihåg enorma mängder information. Du kan använda samma metod när du pluggar för att komma ihåg saker. Pluggar du språk? Eller behöver lära dig främmande termer? Försök tänka på vad de låter som. Vad påminner de dig om? Framkalla bilder i huvudet som illustrerar det du associerar ordet med. På Jonas Von Essens hemsida finns roliga och enkla övningar som visar hur du enkelt kan träna upp ditt minne.

Använd gärna din fantasi och involvera flera sinnen. För att ta ett banalt exempel: en kung som hade en vas som fot och vägde fem ton kanske kan hjälpa dig minnas Gustav Vasa som levde på 1500-talet?

Plocka fram minnesbilder av saker du sett, läst och upplevt och väv samman dem med det du ska lära dig. Hitta på små ledtrådar som kopplar nya saker till sådant du redan kan. Du kan exempelvis använda en plats du känner till väl och placera ut minnesbilder på olika platser i det huset för att minnas saker i en viss ordning. Föreläsaren Björn Liljeqvist tipsar om att använda humor, färger och historier i dina associationer för att minnas bättre.

Repetera rätt

Det räcker inte att bara kolla igenom vad du läst eller gjort en gång, försök att regelbundet repetera vad du lärt dig. Genom att testa dig själv efter varje kapitel eller ny del av ämnet du läser. På så vis har du mycket gratis när du sedan ska plugga inför provet.

Vänta inte för länge – då glömmer du snart vad du läst eller lärt dig. Testa att ta hjälp av en studiedagbok eller ett program som Anki och Memrise. Dessa låter dig skapa eller ladda ner minneslappar i olika ämnen. Programmen har inbyggt stöd för ”spaced repetition system”. Det innebär att du repeterar bara det du behöver. Samtidigt skapar du en daglig rutin av att lära nytt och förhöra gammalt.

Fler tips på bra pluggteknik hittar du här!

Källa: ki.sejonasvonessen.se


Senast uppdaterad: 07 mar 2017

Du kanske också är intresserad av:

Billiga aktiviteter under sportlovet

Publicerad: 2017-02-24

Ska du vara i Stockholm under sportlovet? Med en hel veckas ledighet finns det mycket tid att hitta på roliga aktiviteter. Gymnasium.se har listat tio aktiviteter som du kan göra under lovet -helt gratis eller under hundralappen. 

Tags: Inspiration
Läs mer

Var finns jobben?

Publicerad: 2018-02-09

Osäker på framtiden, jobb och vad du ska plugga på gymnasiet? Ta det lugnt! Vi listar framtidens hetaste yrken!

Tags: Inspiration
Läs mer

5 skäl att skaffa en Cambridgeexamen

Publicerad: 2015-09-28

Cambridge Certificate of Advanced English är en examen som tas av mer än fyra miljoner människor i 130 länder varje år. Med en Cambridgeexamen på ditt CV har du goda möjligheter att söka till utbildningar över hela världen och du får en stämpel på att din engelska håller en hög internationell nivå.

Läs mer

Kommentarer: