Visa gymnasium.se som: Mobil

Topp 10 populäraste idrotterna

Topp 10 populäraste idrotternaHär hittar du de populäraste idrottsutbildningarna!

Att kombinera dina gymnasiestudier med din favoritsport blir allt vanligare och runt om i landet dyker nya idrottsutbildningar upp. Vi har listat vilka idrottsutbildningar ni har sökt på mest under 2016 och början av 2017 på Gymnasium.se*. Här får du även veta mer om idrottsutbildningar och hur de fungerar. 

De 10 populäraste idrottsutbildningarna:

  1. Fotbollsgymnasium/Fotboll
  2. Ishockey/Hockey/Hockeygymnasium
  3. Basket
  4. Handboll/Handbollsgymnasium
  5. Ridgymnasium/Ridning
  6. Skidgymnasium/Skidor
  7. Innebandy
  8. E-sport
  9. Simning
  10. Sportfiske

Hur fungerar idrottsutbildningar på gymnasiet?

Vill du läsa en idrottsutbildning på gymnasiet söker du till en vanlig gymnasieskola. Det finns alltså ingen gymnasieskola som enbart erbjuder en idrottsutbildning. Du söker till ett av de nationella programmen på gymnasieskolan och läser det tillsammans med idrottsutbildningen. Du läser alltså på ett nationellt program men väljer kurser som tillåter dig att utöva din idrott.

Vad är skillnaden mellan NIU och RIG-utbildningar?

Det finns många gymnasieskolor över hela landet som erbjuder Nationellt Godkända Idrottsutbildningar (NIU) eller Riksrekryterande Idrottsutbildningar (RIG). På dessa utbildningar får du möjlighet att läsa specialidrott. Det finns en del skillnader mellan NIU och RIG, RIG är en riksrekryterande utbildning medan NIU rekryterar elever lokalt eller regionalt. Oavsett om du väljer att läsa NIU eller RIG får du möjlighet att kombinera dina gymnasiestudier med en elitsatsning i den idrott du är utövar.

På både NIU- och RIG-utbildningarna läser du ämnet Specialidrott. Du får lära dig mer om metoder och teorier för att planera och genomföra din träning. Dessutom lär du dig om människokroppens byggnad, kost och andra faktorer som påverkar ens prestationsförmåga.

Här kan du läsa mer om idrottsutbildningar och hitta skolor som erbjuder dessa!


*Topplistan baseras på sökningar gjorda 20 feb 2016 -27 feb 2017 på Gymnasium.se.


Senast uppdaterad: 02 mar 2017

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-09-20

Få en djupare bild av skolan med elevrecensioner

Är du intresserad av att lära dig mer om gymnasieskolor och utbildningar, men har inte möjlighet eller ork att besöka skolor? Genom recensioner av gymnasieskolor får du information om olika utbildningar, skrivna direkt av eleverna. Det är ett enkelt och smidigt sätt att lära dig mer om flera olika utbildningar, direkt i din telefon eller på din dator.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Skippa skolångesten!

Panik över skolan? Med vår guide i sju steg får du läget under kontroll! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-08-29

Byta gymnasium- några tips på vägen

Känner du dig missnöjd med ditt val av gymnasium eller gymnasieprogram och vill byta? Det finns fortfarande möjlighet att hitta en ny spännande utbildning. I den här artikeln får du lite tips på hur du kan gå tillväga för att byta  program eller gymnasium. 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin