Visa gymnasium.se som: Mobil

Topp 10 populäraste idrotterna

Topp 10 populäraste idrotternaHär hittar du de populäraste idrottsutbildningarna!

Att kombinera dina gymnasiestudier med din favoritsport blir allt vanligare och runt om i landet dyker nya idrottsutbildningar upp. Vi har listat vilka idrottsutbildningar ni har sökt på mest under 2016 och början av 2017 på Gymnasium.se*. Här får du även veta mer om idrottsutbildningar och hur de fungerar. 

De 10 populäraste idrottsutbildningarna:

  1. Fotbollsgymnasium/Fotboll
  2. Ishockey/Hockey/Hockeygymnasium
  3. Basket
  4. Handboll/Handbollsgymnasium
  5. Ridgymnasium/Ridning
  6. Skidgymnasium/Skidor
  7. Innebandy
  8. E-sport
  9. Simning
  10. Sportfiske

Hur fungerar idrottsutbildningar på gymnasiet?

Vill du läsa en idrottsutbildning på gymnasiet söker du till en vanlig gymnasieskola. Det finns alltså ingen gymnasieskola som enbart erbjuder en idrottsutbildning. Du söker till ett av de nationella programmen på gymnasieskolan och läser det tillsammans med idrottsutbildningen. Du läser alltså på ett nationellt program men väljer kurser som tillåter dig att utöva din idrott.

Vad är skillnaden mellan NIU och RIG-utbildningar?

Det finns många gymnasieskolor över hela landet som erbjuder Nationellt Godkända Idrottsutbildningar (NIU) eller Riksrekryterande Idrottsutbildningar (RIG). På dessa utbildningar får du möjlighet att läsa specialidrott. Det finns en del skillnader mellan NIU och RIG, RIG är en riksrekryterande utbildning medan NIU rekryterar elever lokalt eller regionalt. Oavsett om du väljer att läsa NIU eller RIG får du möjlighet att kombinera dina gymnasiestudier med en elitsatsning i den idrott du är utövar.

På både NIU- och RIG-utbildningarna läser du ämnet Specialidrott. Du får lära dig mer om metoder och teorier för att planera och genomföra din träning. Dessutom lär du dig om människokroppens byggnad, kost och andra faktorer som påverkar ens prestationsförmåga.

Här kan du läsa mer om idrottsutbildningar och hitta skolor som erbjuder dessa!


*Topplistan baseras på sökningar gjorda 20 feb 2016 -27 feb 2017 på Gymnasium.se.


Senast uppdaterad: 02 mar 2017

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-11-29

Prokrastinera mera!

Kanske har du hört ordet förr - men har du koll på vad prokrastinering innebär? Vi på gymnasium.se reder ut vad prokrastinera betyder, dess för- och nackdelar och våra allra bästa tips! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-08-14

Sportlov året runt!

Förläng sportlovskänslan med utbildningar inom snowboard, freeride, ishockey eller någon annan härlig vinteridrott. Runtom i landet finns en mängd skolor med spännande idrottsutbildningar - hitta dem här!

Tags: Inspiration
Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-08-30

Stockholms populäraste gymnasieutbildningar under 2017

Vi har sammanställt de mest besökta gymnasieprogram på Gymnasium.se i Stockholm under 2017 och listar nedan de tio mest populära programmen i Stockholm. I listan finns både högskoleförberedande program och yrkesförberedande.

Tags: Inspiration
Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin