18 feb 2016

Tips: VVS- och fastighetsprogrammet

VVS- och fastighetsprogrammet är ett bra val!

VVS- och fastighetsprogrammet är ett bra val för framtiden

Antalet sökande till gymnasiets yrkesprogram fortsätter att sjunka. I den här artikeln vill vi därför belysa just ett av de yrkesprogram som du har möjlighet att välja på gymnasiet – nämligen VVS- och fastighetsprogrammet. Vad finns det egentligen för yrken man kan ha efter att ha läst detta program? Är det svårt att få jobb efter utbildningen? Det och mycket mer får du svar på i denna artikel!

Kort om programmet

VVS- och fastighetsprogrammet är ett bra val för dig som vill jobba med fastigheter, ventilation, kyl- och värmepumpar eller VVS direkt efter gymnasiet.

Som elev på gymnasieprogrammet får du möjlighet att lära dig om felsökning, reparation, installation, drift och underhåll, samt skötsel av fastigheter. Du får lära dig att ta hand om ventilationssystem, värmesystem och kylsystem. Du får programmera maskiner så att de ska kunna ge bästa effekt för minsta möjliga energiåtgång och du lär dig hitta långsiktiga lösningar på problem inom just ditt yrkesområde.

Exempel på yrken du kan ha efter att ha läst VVS- och fastighetsprogrammet:

  • Fastighetsskötare

I arbetet ansvarar du bland annat för inre och yttre skötsel av fastigheten. – Läs mer här och se en video om yrket

  • Fastighetstekniker

I detta yrke har du ett stort ansvar för drift och underhåll av de allt mer avancerade tekniska system som finns i fastigheter idag. – Läs mer här och se en video om yrket

  • Fastighetsvärd

I arbetet som fastighetsvärd har du ett stort ansvar för kontakten med hyresgästerna. Du ska se till att hyresgästerna är nöjda och känner sig trygga i sin arbetsmiljö eller boendemiljö. – Läs mer här och se en video om yrket

  • VVS-montör

Som VVS-montör installerar och reparerar du rör och annan utrustning för vatten, värme och sanitet i alla typer av fastigheter.

  • Industrirörsmontör

Som industrirörmontör arbetar du enbart med industrifastigheter.

  • Isoleringsmontör

Som isoleringsmontör arbetar du med isolering av rör i bostäder och andra slags lokaler.

  • Kyl- och värmepumpmontör

Som kyl- och värmepumpmontör installerar, servar och reparerar du till exempel kommersiella kyl- och frysanläggningar, värmepumpar och komfortmobila kylanläggningar.

  • Ventilationstekniker

Ventilationstekniker jobbar med att utforma ventilationssystem för en god inomhusmiljö. Bland annat kan det innebära att du injusterar och servar ventilationsanläggningar.

Yrkesprogrammet som ger dig goda möjligheter till jobb!

Inom fastighetsbranschen finns det ett ständigt rekryteringsbehov de kommande 10 åren och man behöver få in nya medarbetare inom alla yrkesroller. De kommande tio åren kommer det behövas cirka 10 000 nya medarbetare i branschen. Svårast för företagen att rekrytera är fastighetstekniker och fastighetsingenjörer. Det innebär att det finns stora karriärmöjligheter på alla nivåer och inom samtliga områden i branschen. Här hittar du mer information om fastighetsbranschen

För VVS-montörer och industrirörmontörer finns det mycket goda möjligheter till arbete det närmaste året. Arbetsmarknaden bedöms också bli god på både fem och tio års sikt. För få utbildar sig till yrket samtidigt som behovet av VVS-montörer ökar under de närmaste tio åren. Behovet ökar bland annat på grund av att investeringar i alternativ energianvändning i bostäder och andra slag lokaler ökar.

Behovet av isoleringsmontörer kommer att hålla sig på ungefär samma nivå de närmaste tio åren. Tillgången på isoleringsmontörer blir nästan tillräcklig, detta beror på att antalet som utbildar sig till yrket har ökat de senaste åren. Arbetsmarknaden för isoleringsmontörer kommer också att vara god både på fem och tio års sikt.

Arbetsförmedlingen gör ingen egen prognos för yrket Kyl- och värmepumptekniker. Enligt branschorganisationen Svenska Kyl & Värmepumpföreningen är det stor brist på kyl- och värmepumptekniker. 

Inom ventilationsbranschen finns det jobb och branschen står inför ett generationsskifte där många kommer att gå i pension inom den närmaste framtiden. Ventilationsmarknaden kommer att öka och därför behövs du som vill jobba i denna framtidsbransch.

Här hittar du skolor som erbjuder VSS- och fastighetsprogrammet

Källor: Arbetsförmedlingen.se, SkolverketFU, Svensk Ventilation 


Tips på andra artiklar:

Senast uppdaterad: 18 feb 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-12-05

Stor press och många val

Tycker du att det känns tungt och svårt inför gymnasievalet och inte vet vad du ska välja? Lugn, du är inte ensam. Vi på Gymnasium.se vill underlätta processen för dig, så låt dig bli inspirerad av artikeln! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Skippa skolångesten!

Panik över skolan? Med vår guide i sju steg får du läget under kontroll! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-01-08

Så säger riksdagspartierna om skolan

Politikerna är överens om att skolan ska förbättras, men har olika förslag på vad som behöver göras. Vi har sammanfattat vad alla partier i riksdagen tycker!

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin