Visa gymnasium.se som: Mobil

6 saker du inte ska göra när du skriver CV

Vanliga CV-misstag att undvika när du söker sommarjobb6 saker du inte ska göra när du skriver CV

Du som ska börja eller redan går i gymnasiet och ska söka sommarjobb – se hit! Om du inte redan har sökt sommarjobb är det hög tid nu! Har du sökt jobb men inte fått napp? Kanske har du gjort någon av de vanligaste tabbarna i CV-sammanhang? Att skicka samma CV till 10 olika arbetsgivare är ett klassiskt misstag. Om detta och om 5 andra vanliga CV-missar kan du läsa här!

Skicka inte samma CV till alla arbetsgivare när du söker sommarjobb1. Massutskick

Läs igenom annonsen noga innan du formulerar ditt personliga brev och CV. Vad är det de söker för slags person och vilka förväntningar har de på dina kunskaper? Försök nämna några av kriterierna från annonsen och knyt dem till vad du kan, vill lära dig och hur du är som person. Se till att rätt företag och, om möjligt, person är angiven som mottagare. Sanningen är att det är större chans att få svar om du skickar 5 välskrivna och anpassade CV:n än 50 identiska massproducerade ansökningar.

Välj bild till ditt CV med omsorg2. Använda opassande selfies

Att bifoga en bild till ditt CV är inget måste, men kan vara en fördel eftersom det kan göra ditt CV lättare att komma ihåg. Tänk dock på att använda en porträttbild i neutral miljö – inga partybilder, semesterkort eller poserande selfies. Du ska bli bedömd efter dina erfarenheter, kunskaper och ambitioner, så skippa duckfacet.

Ljug inte när du söker jobb!3. Ljuga

Sanningen varar längst så se till att vara ärlig med vad du kan och vad du gjort innan. Framförallt är det viktigt att du kan styrka, via intyg eller referenser vilka arbetsplatser du varit på tidigare. Är det ett sommarjobb du söker och du saknar arbetslivserfarenhet – lyft fram egenskaper, kunskaper och erfarenheter från exempelvis skolan, ditt fotbollslag eller scouterna.

Var inte rädd för att berätta vad du kan i ditt CV4. Följa Jante-lagen

Precis lika dumt som att ljuga är att inte berätta tillräckligt om vad du faktiskt kan. Kommentarer som ”Jag har aldrig haft ett jobb innan” eller ”jag har sökt 50 sommarjobb och aldrig fått napp” undanbedes. Se till att fokusera på vad du faktiskt kan! Kanske har du lärt dig passa tider genom din hårda mattelärare, blivit bra på att räkna genom timmarna bakom kiosken i hockeyhallen. Skriv en lista med dina bästa egenskaper och försök hitta situationer där du förbättrat dessa sidor, eller haft nytta av dem. Därefter kan du knyta an dem till vad som efterfrågas i annonsen.


Undvik särskrivningar och felstavningar i ditt CV5. Stava fel

Oavsett vilken typ av jobb du söker är det viktigt att du skriver korrekt och förståeligt i ditt CV. Be någon läsa igenom vad du skrivit innan du skickar iväg din ansökan för att undvika stavfel, grammatikfel och misstag. Särskilt vanligt är särskrivningar så se upp för att dela på ord som ska sitta ihop, som exempelvis "sommarjobb". Ett välformulerat CV visar inte bara hur bra du är på att skiva, det visar att du tar jobbsökandet på allvar och att du tagit dig tid.


Ge inte upp om sommarjobbet!6. Ge upp

Har du inte fått någon återkoppling på din ansökan? Ge inte upp! Ring upp företaget och hör efter så att din ansökan kommit fram. Inget svar? Lämna ett meddelande eller skicka ett mejl. Att ligga på lite extra kan ofta löna sig om din ansökan drunknat i en hög med många andra CV:n och får du prata med rekryteraren är chansen betydligt större att hen kommer ihåg dig. Får du däremot ett nej är det troligtvis dags att gå vidare. Leta nya platsannonser eller förekom arbetsgivaren och skicka in spontanansökningar och hör av dig till företag och organisationer där du tror att du kan bidra. Tänk på att för varje jobb du söker får du mer erfarenhet. Kämpa på!

Vill du läsa mer? Se vad rekryteraren Olof har för CV-tips för dig som ska börja eller går på gymnasiet och ska söka jobb.

Lyssna på vår podcast om jobbsökning! 


Senast uppdaterad: 14 maj 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-10-04

Tips inför gymnasiemässan och Öppet hus 2016

Denna vecka är det dags för gymnasiemässa i Göteborg och under hösten är det gymnasiemässa på många olika platser i landet.  I den här artikeln får du tips på vad som kan vara bra att tänka på både innan, under och efter mässan.  Vi delar även med oss av tips på frågor du kan ställa till skolor du är intresserad av!

Tags: Inspiration
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-08-24

Är du Sveriges nästa GW?

Drömmer du om att jobba med att lösa brott? Då kan du plugga kriminologi redan på gymnasiet! Du kan läsa till exempel psykologi och juridik anpassat till studiet av brott. 

Tags: Inspiration
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-28

10 spännande aktiviteter för ditt sommarlov

Äntligen är det dags för sommarlov! Har du mycket tid men lite pengar på fickan? Gymnasium.se tipsar om saker du kan hitta på under ledigheten som inte kostar skjortan! 

Tags: Inspiration
Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin