Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Så blir du kökschef

Drömmer du om att leda ett team i köket och skapa fantastiska matupplevelser? Som kökschef blir du stjärnan som styr köket och säkerställer att varje rätt är en smakexplosion!

Kökschef– hitta din utbildning på:

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Hur blir man kock på gymnasiet?

För att bli kökschef rekommenderas Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Under utbildningen får du en gedigen grund i matlagning, livsmedelshantering, näringslära och ledarskap. Du lär dig hur man skapar och planerar menyer, hanterar inköp och budgetar, och hur man leder och motiverar ett team.

Utbildningen inkluderar även praktik där du får erfarenheter och kontakter från verkliga arbetsmiljöer. Dessutom ger utbildningen högskolebehörighet, vilket innebär att du kan vidareutbilda dig inom exempelvis gastronomi, företagsledning eller något helt annat. Med Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du en stark grund för att lyckas som kökschef!

Vad gör en kökschef?

Som kökschef har du en central och ledande roll i restaurangen. Du ansvarar för att planera och skapa menyer, beställa ingredienser och leda kökspersonalen. Du jobbar med allt ifrån att välja de bästa råvarorna till att leda ditt team under servering. Du säkerställer att maten håller högsta kvalitet och att presentationen är perfekt.

Att vara kökschef innebär också att ha en ekonomisk förståelse och koll på kostnader för till exempel råvaror. Din kreativitet, ledarskapsförmåga och passion för matlagning är avgörande för att inspirera ditt team och skapa oförglömliga matupplevelser för gästerna. 

Framtidsutsikter för kökschefer

Framtidsutsikterna för kökschefer är mycket lovande då restaurangbranschen växer – både i Sverige och internationellt. Med erfarenhet kan du avancera till ännu högre positioner som kulinarisk chef eller öppna egen restaurang. Det finns också möjligheter att arbeta som frilans eller matstylist.

Dina färdigheter som kökschef är eftertraktade över hela världen vilket ger dig en bred och varierad arbetsmarknad.

Lönestatistik för Restaurang- och kökschefer

34 200 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2022


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hotell, restaurang & resor
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser