Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du bartender

Så blir du bartender

Bartender – Hitta utbildning här

Hur blir man bartender på gymnasiet?

Oftast behövs det ingen specifik utbildning för att arbeta som bartender då många arbetsplatser utbildar sin personal direkt på plats, men vissa restauranger och barer kräver en serveringsutbildning. Passande gymnasieutbildningar är de olika inriktningarna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Serveringsutbildningar för att arbeta som bartender kan du till exempel finna på Yrkeshögskolan eller andra yrkesutbildningar.

Vad gör en bartender?

En bartender arbetar med att blanda och servera drycker på restauranger, pubar, hotell och nattklubbar och är ett yrke med stort fokus på service och kundbemötande. Som bartender ska man kunna förstå olika dryckers smaksammansättningar, egenskaper och hur de fungerar med andra drycker och maträtter. Det gäller att tillmötesgå gästernas önskemål och skapa den dryck de önskar. För att arbeta som bartender bör man vara stresstålig och fokuserad då det ofta är många gäster och beställningar samtidigt, och det gäller samtidigt att ha en ordentlig koll på gästerna och deras berusningsnivåer då man har ett ansvar att följa alkohollagen. Arbetstiderna är ofta kvällar och helger.

Framtidsutsikter för bartender

Bartenderyrket har en låg snittålder då många unga arbetar som det och det är många som lämnar yrket för att arbeta med andra jobb. Detta medför att det är i dagsläget en liten konkurrens om jobben då det finns ett behovs av bartendrar. Under de kommande fem till tio åren så kommer konkurrensen att plana ut något då tillgången kommer möta behovet.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Bartendrar

25 900 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hotell, restaurang & resor
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 06 mar 2020