Så blir du servitör

Vill du utbilda dig till servitör eller servitris i gymnasiet? Här hittar du mer info om yrket, yrkets lön och vilket gymnasieprogram du ska välja.

Så blir du servitör

Servitör – Hitta utbildning på

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Hur blir man servitör på gymnasiet?

Utbildning till servitör finns inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet. Det kan även finnas utbildningar inom Yrkeshögskolan.

Vad gör en servitör?

I yrket som servitör tar du bland annat emot beställningar samt serverar mat och dryck. För att göra ett bra arbete som servitör måste du vara serviceinriktad och stresstålig. Du får aldrig glömma att du är restaurangens ansikte utåt. Nöjda gäster är ditt mål. Som servitör arbetar du inom hotell- och restaurangnäringen och din arbetsplats kan vara alltifrån en liten kvarterskrog till en gourmetrestaurang.

På vinter- och sommarhalvåret finns det även möjlighet att arbeta säsong på någon skidort eller ute i skärgården. Som servitör måste du ha stor kunskap om utbudet på restaurangen och det krävs god förmåga att kunna förmedla restaurangens meny och råda gästerna i deras frågor rörande maten.

Det är bra att ha kunskaper om specialkost av olika slag, till exempel mat för olika allergiker. Att ge förslag på passande dryck kan också ingå i arbetet. Det kan ibland vara ett högt tempo i arbetet och du ska servera många gäster samtidigt. Det är därför bra att vara flexibel och kunna koncentrera sig på flera olika uppgifter samtidigt.

Dina arbetstider i yrket kan variera beroende på var du jobbar. En del arbetar under dagtid, men de flesta har även schemalagt arbete på kvällar och helger.

Framtidsutsikter för servitörer

Arbetsförmedlingens prognos är att servitörer kommer möta god arbetsmarknad med stora möjligheter till jobb. Prognosen fortsätter att se god ut för yrket på fem och tio års sikt. 

Källa: Arbetsförmedlingen

Vad tjänar en servitör?

26 500 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hotell, restaurang & resor
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser