Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Så blir du servitör

Hur blir man servitör?

Servitör/servitris – Hitta utbildning här

Hur blir man servitör/servitris på gymnasiet?

Utbildning till servitör finns inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet. Det kan även finnas utbildningar inom Yrkeshögskolan.

Vad gör en servitör/servitris?

I yrket som servitör tar du bland annat emot beställningar samt serverar mat och dryck. För att göra ett bra arbete som servitör måste du vara serviceinriktad och stresstålig. Du får aldrig glömma att du är restaurangens ansikte utåt. Nöjda gäster är ditt mål. Som servitör arbetar du inom hotell- och restaurangnäringen och din arbetsplats kan vara alltifrån en liten kvarterskrog till en gourmetrestaurang.

På vinter- och sommarhalvåret finns det även möjlighet att arbeta säsong på någon skidort eller ute i skärgården. Som servitör måste du ha stor kunskap om utbudet på restaurangen och det krävs god förmåga att kunna förmedla restaurangens meny och råda gästerna i deras frågor rörande maten.

Det är bra att ha kunskaper om specialkost av olika slag, till exempel mat för olika allergiker. Att ge förslag på passande dryck kan också ingå i arbetet. Det kan ibland vara ett högt tempo i arbetet och du ska servera många gäster samtidigt. Det är därför bra att vara flexibel och kunna koncentrera sig på flera olika uppgifter samtidigt.

Dina arbetstider i yrket kan variera beroende på var du jobbar. En del arbetar under dagtid, men de flesta har även schemalagt arbete på kvällar och helger.

Framtidsutsikter för yrket servitör/servitris

Arbetsförmedlingens prognos är att servitörer kommer möta en medelgod arbetsmarknad på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Hovmästare och servitörer

25 300 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hotell, restaurang & resor
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 28 feb 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-17

Så blir du hovmästare

Hovmästare – Hitta utbildning här Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett bra gymnasieval för dig som vill bli hovmästare. Arbetet som hovmästare innebär många olika typer av arbete. Du behöver vara duktig på att strukturera och organisera samt med en stor del social kompetens. Som hovmästare har du ett serviceyrke och måste tycka om att arbeta med människor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-18

Så blir du hotellreceptionist

Hotellreceptionist – Hitta utbildning på:  Hotell och turism  Handel Hotell- och turismprogrammet eller Handels- och administrationsprogrammet är ett bra gymnasieval för dig som vill bli hotellreceptionist. Utbildningar kan även finnas inom yrkeshögskolan eller inom kommunal vuxenutbildning. Som hotellreceptionist kan det vara bra att förutom svenska även prata engelska och ytterlig ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-06

Så blir du bartender

Oftast behövs det ingen specifik utbildning för att arbeta som bartender då många arbetsplatser utbildar sin personal direkt på plats, men vissa restauranger och barer kräver en serveringsutbildning. Passande gymnasieutbildningar är de olika inriktningarna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Serveringsutbildningar för att arbeta som bartender kan du till exempel finna på Yrkeshögskolan eller ...
Läs mer