Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du servitör

Hur blir man servitör?

Hur blir man servitör/servitris på gymnasiet?

Utbildning till servitör finns inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet. Det kan även finnas utbildningar inom Yrkeshögskolan.

Vad gör en servitör/servitris?

I yrket som servitör tar du bland annat emot beställningar samt serverar mat och dryck. För att göra ett bra arbete som servitör måste du vara serviceinriktad och stresstålig. Du får aldrig glömma att du är restaurangens ansikte utåt. Nöjda gäster är ditt mål. Som servitör arbetar du inom hotell- och restaurangnäringen och din arbetsplats kan vara alltifrån en liten kvarterskrog till en gourmetrestaurang.

På vinter- och sommarhalvåret finns det även möjlighet att arbeta säsong på någon skidort eller ute i skärgården. Som servitör måste du ha stor kunskap om utbudet på restaurangen och det krävs god förmåga att kunna förmedla restaurangens meny och råda gästerna i deras frågor rörande maten.

Det är bra att ha kunskaper om specialkost av olika slag, till exempel mat för olika allergiker. Att ge förslag på passande dryck kan också ingå i arbetet. Det kan ibland vara ett högt tempo i arbetet och du ska servera många gäster samtidigt. Det är därför bra att vara flexibel och kunna koncentrera sig på flera olika uppgifter samtidigt.

Dina arbetstider i yrket kan variera beroende på var du jobbar. En del arbetar under dagtid, men de flesta har även schemalagt arbete på kvällar och helger.

Framtidsutsikter för yrket servitör/servitris

Arbetsförmedlingens prognos är att servitörer kommer möta en medelgod arbetsmarknad på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Hovmästare och servitörer

25 300 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hotell, restaurang & resor
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 09 jan 2020