Så blir du flygvärd/flygvärdinna

Vill du ge service till resenärer uppe i luften? Då kan flygvärd/flygvärdinna vara något för dig! Hur blir man flygvärd/flygvärdinna på gymnasiet? Vad gör en flygvärd/flygvärdinna?

Flygvärd/flygvärdinna – Hitta utbildning på:

Hotell- och turismprogrammet  Restaurang- och livsmedelsprogrammet  

Hur blir man en flygvärd/flygvärdinna på gymnasiet?

Utbildningar som är relevanta för att bli flygvärd/flygvärdinna är Hotell- och turismprogrammet och Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Erfarenhet från till exempel hotell, reseföretag, sjukvård eller restaurang är meriterande när du söker yrket. För att få ansvara över måltider och mat krävs det att du har en restaurangutbildning och erfarenhet från branschen.Utbildningen för att bli flygvärd/flygvärdinna sker internt hos varje flygbolag när de rekryterar ny personal, och det som oftast efterfrågas är en gymnasieutbildning och goda kunskaper in engelska eller flera språk.

För att bli flygvärd/flygvärdinna krävs det att du är över 21 år gammal och krav på fysiska attribut som längd, kondition, synförmåga och simkunnighet, detta på grund av säkerhetsskäl.

Vad gör en flygvärd/flygvärdinna?

Som flygvärd/flygvärdinna arbetar du i flygplanet under resor för att serva och ta hand om planets passagerare. Som flygvärdinna informerar du om säkerhetsföreskrifterna ombord och ser samtidigt till att de följs. Flygvärdens/flygvärdinnans huvudarbetsuppgift är att tillsammans med den övriga besättningen ansvara för passagerarnas säkerhet och välbefinnande under flygningen. Det innebär att man ska vara lyhörd och serviceinriktad men samtidigt kunna vara en säker och handlingskraftig ledare vid en nödsituation.

Om något skulle inträffa är det flygvärdens/flygvärdinnans uppgift att se till att passagerarna får den hjälp de behöver. Till exempel vid en eventuell nödlandning måste passagerarna snabbt komma ut och kanske måste de få på sig flytvästar. Även under flygningen kan en passagerare vara i behov av första hjälpen eller hjärt- och lungräddning.

I flygvärdens/flygvärdinnans arbete ingår att servera mat, dryck och taxfreevaror till passagerarna. Viktigt att komma ihåg är att arbetet ibland kan vara tungt då arbetspassen är långa och restiden ansträngande. Som flygvärd/flygvärdinna måste man vara socialt kompetent och serviceinriktad för att passa för detta jobb.

Framtidsutsikter för en flygvärd/flygvärdinna

Just nu finns det en liten konkurrens om jobben som flygvärd/flygvärdinna, och i och med ökat antal flygresor så kommer efterfrågan att öka under de kommande åren, vilket innebär att möjligheterna till jobb är goda.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Kabinpersonal m.fl. 

32 000 kr/mån

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hotell, restaurang & resor
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser